woensdag 14 oktober 2015



Grondnota


Rijkelijk laat is de Grondnota verschenen. Vanavond wordt is er een extra commissievergadering aan gewijd. Deze vergadering is met een week vervroegd. Waarom het allemaal op het laatste moment moet, is mij een raadsel. Hier komt nog bij dat juist op de grote vraag wat verandert er op 1 jan 2016 geen antwoord wordt gegeven. Dus wat moeten we met deze onvolledige Grondnota?

In de risicoparagraaf van de gemeentebegroting 2016  lezen we dat de niet gerealiseerde saldi van de grondexploitaties voor de gemeente het grootste risico vormen. De Grondnota  schetst een redelijk positief beeld van de ontwikkeling van de grondexploitaties. Dat is dus mooi.

In 2014 is zoals bekend door een extern bureau een Monte Carlo analyse uitgevoerd voor de grondexploitaties. Dit resulteerde in een berekend risico van € 5,6 mln. voor de grondexploitaties. In de begroting werd aangekondigd dat in de Grondnota 2015 een actuele doorrekening van de Monte Carlo analyse 2015 zal worden verwerkt. Deze analyse geeft een ongewijzigd beeld, waarbij het opvalt dat Bemmer IV een hoog risicogehalte heeft. Ook de lange doorlooptijd maken de uitbreidingsplannen zeer gevoelig voor veranderingen in de parameters. Evenals het vorige jaar is het weerstandsvermogen voldoende.

Toch zijn er zorgpunten. De Beekse Akkers, Nieuwenhof Noord en vooral Bemmer IV worden steeds meer zorgenkindjes. De onduidelijkheid over het Landbouwontwikkelingsgebied is nog steeds niet weggenomen.

De Grondnota 2015 volgt het stramien van de vorige edities. Bij lezing van de nota zou je graag meer willen lezen over de visie van de gemeente überhaupt op uitbreiding, de gemaakte en te maken keuzes over de invulling. Eigenlijk dus de visie op de gemeente op dit onderdeel van beleid. Nu blijft de Grondnota teveel een technocratisch en financieel verhaal. Als een gemeente  toekomstbestendig wil bouwen is inzicht in de behoefte van groot belang. Over dat inzicht en de consequenties daarvan zou het in de Grondnota ook moeten gaan.

In de Grondnota waarschuwt het college voor de invoering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen met ingang van 1 januari 2016.Deze Vpb  zal vooral voor grondbedrijven c.q. grondexploitaties belangrijke consequenties hebben.

Er is nog veel onduidelijkheid over de invoering van de vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen. Het college volgt de ontwikkelingen op de voeten en zegt daar waar noodzakelijk en wenselijk wordt op de veranderende regelgeving te zullen anticiperen.
Al met al toch heel mager.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185