donderdag 10 april 2014

Concept coalitieakkoord.


De regionale en lokale media hebben vanzelfsprekend nogal wat aandacht besteed aan het concept coalitieakkoord van De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA in Laarbeek. In het algemeen werd zakelijk gereageerd. Redelijk veel aandacht was er ook voor de plannen die in het akkoord ontvouwd worden. De coalitie kan tevreden zijn over de ontvangst.

De onderhandelaars zijn er in geslaagd een evenwichtig programma voor te leggen. Zij presenteren het uitdrukkelijk als een concept en nodigen alle partijen, inclusief de nieuwe oppositie , uit te reageren. Wijzigingen en aanvullingen zullen welwillend  beoordeeld worden. Dit is een handreiking naar de oppositie.

Vergeleken met vorige coalitieakkoorden is het nieuwe akkoord een verademing. Het is vooral een inhoudelijk stuk geworden waarin het te voeren beleid beschreven wordt. Ook worden een aantal speerpunten genoemd. Duurzaamheid staat hierbij centraal. Op deze speerpunten mag men het nieuwe college afrekenen.

Heel veel aandacht gaat in het stuk uit naar de drie grote transities die op de Nederlandse gemeenten afkomen. In dit eerste onderdeel van het akkoord is duidelijk de hand van de formateur te herkenen, inclusief de verwijzing naar zijn hoog gewaardeerdeJan Rotmans. De transities gaan een grote rol spelen. Dat is zeker. Nog meer als de transities ook transformaties worden. Daar zou m.i. de blik op gericht moeten worden.

Alleen als ik vandaag de landelijke pers lees dan zie ik dat Rutte in een antwoord aan de CU weer terugkomt op de participatiesamenleving de koning in de troonrede over sprak. Letterlijk schrijft hij dat de participatiesamenleving geen streven van het kabinet is, maar een maatschappelijke trend waar het kabinet op inspeelt. Prietpraat van ongekend laag niveau! Anders kan ik dit kwalificeren. Arie Slob gaat van dit antwoord  zeker gehakt maken.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185