maandag 2 december 2013



Samenwerking


Gemiddeld hebben Nederlandse gemeenten meer dan 20  gemeenschappelijke regelingen. De meest bekende voor ons zijn Atlant, de GGD, de Veiligheidsregio, de omgevingdienst, het SRE etc. In de Peelregio komt hier binnenkort nog de Peelsamenwerking Peel 6.1 bij. Het zijn allemaal grote organisaties met tientallen ambtenaren in dienst. Voor raadsleden valt dit allemaal niet meer te controleren, laat staan er invloed op uit te oefenen. Niet vreemd dat de laatste tijd er steeds meer kritiek komt op het alsmaar aangaan  van nieuwe van gemeenschappelijke regelingen. Leo Markensteyn, de voorzitter van de rekenkamervereniging NVRR zei onlangs: “ Een gemeenschappelijke regeling is een Bermudadriehoek waar alle controlecapaciteit in verdwijnt. ”

Met de grote decentralisaties die op stapel staan, zie je overal dat er nieuwe gemeenschappelijke regelingen worden aangegaan. Hier gaat het niet over de aanschaf een brandweerwagen of een streekarchief. Nu zijn het taken die veel dichter bij huis liggen, de jeugdzorg en de ouderenzorg. Heel veel burgers zullen hiermee aan den lijve worden geconfronteerd. Het zijn politiek zeer licht ontvlambare zaken. Het is niet te verwachten dat raadsleden, cliëntenraden en het  burgers genoegen zullen nemen met een wethouder die zich verschuilt achter andere wethouders uit de gemeenschappelijke regeling. Hij zal zelf aangesproken worden op het beleid en de uitvoering.

Dit gaat dus problemen geven als er geen oplossing gevonden wordt voor wat het democratische gat in de gemeenschappelijke regeling wordt genoemd. Deze oplossing is vooralsnog niet in zicht. Het Rijk heeft zich jarenlang met de mond verzet tegen het ontstaan van een vierde bestuurslaag. Ondertussen bestaat deze vierde bestuurslaag allang en breed. De privatisering van rijksdiensten naar NGO’s en de inflatie aan allerlei gemeenschappelijke regelingen hebben dit met zich meegebracht. Dit is een onomkeerbaar proces.

Het democratische gat in gemeenschappelijke regelingen los je niet op met het instellen van een klankbordgroep, waaraan bij Peel 6.1. gedacht wordt. Een klankbordgroep is een machteloos orgaan, dat niets kan afdwingen. Ook het toevoeging van een controlerende raad aan elke GR behoort ook niet tot de mogelijkheden. Het Rijk wil hier niet aan vanuit haar angst voor een nieuwe bestuurslag tussen provincies en gemeenten. Als een raad werkelijk invloed wil uitoefenen op het beleid van een GR ,dan zullen raadsleden in het Algemeen Bestuur van de GR moeten zitten. Maar daar wil Peel 6.1 vanuit de fictie dat de samenwerking uitsluitend uitvoering is, weer niet aan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185