donderdag 12 december 2013



De houdbaarheid van een toekomstvisie.


Pas vrij recent heeft de Raad de Toekomstvisie 2020 Laarbeek vastgesteld. De horizon van deze Toekomstvisie lag op 2020. Dit is vrij kort. Wij als CDA hadden liever gezien dat gekozen was voor 2030 als eindpunt. Dan is de range een stuk langer en krijgt de waan van de dag minder vat op de inhoud.

Hoe juist deze kritiek was, blijkt nu al. Het college heeft al twee keer de Toekomstvisie terzijde geschoven. Op zich verbaast mij dit niet echt. Al bij de behandeling in de raad bleek dat op zijn minst een wethouder zich op een onderdeel niet kon vinden in de Toekomstvisie. Het betrof in dit geval het onderdeel met betrekking tot  de duur van de subsidieverstrekking. De Toekomstvisie ging uit van een duur van twee jaar. Ondanks de discussie in de raad over dit onderdeel bleef de tekst van de Toekomstvisie op dit punt ongewijzigd. Alleen het CDA heeft op dit punt bij de stemming een voorbehoud gemaakt.

Op welke twee punten wijkt het college nu al af van de Toekomstvisie? Allereerst het besluit van het college de jeu de boules in Mariahout tegemoet te komen bij de verwerkelijking van een overdekt baan. Het college schenkt een belangrijk gedeelte van  de vereiste legeskosten kwijt. Op zich kan het college dit doen. Zij heeft hiertoe de bevoegdheid. Maar het lijkt wel in strijd te zijn met de onlangs goedgekeurde Toekomstvisie. Lees het thema Voorzieningen in de Toekomstvisie er maar op na. Hier staat dat de gemeente zich terughoudend zal opstellen bij wensen tot het realiseren van nieuwe maatschappelijke voorzieningen. Daarvoor worden de betreffende burgers en organisaties zelf verantwoordelijk. Ik ben heel benieuwd naar  de motivatie  die  het college onder haar besluit zal leggen. Daarvoor moeten we wachten op de antwoorden van het college op de vragen van PNL.

Met de tweede afwijking van de Toekomstvisie hebben wij minder moeite. In tegendeel zelfs. In de Toekomstvisie staat dat het herbestemming van monumentale kerkgebouwen niet tot de taak van  de gemeente behoort, evenmin als de verantwoordelijkheid om actief een bijdrage te leveren aan de herbestemming van deze gebouwen.  In het ED van deze week  lazen we echter iets geheel anders. Wethouder van Zeeland wilde inwoners van Beek en Donk actief bettrekken bij de zoektocht naar een nieuwe bestemming van de Leonarduskerk. Letterlijk staat er:

Op dit moment ligt de zoektocht naar een nieuwe bestemming vooral in handen van de dorpsraad, het parochiebestuur (eigenaar van de kerk) en de initiatiefgroep 'Gebruik Leonarduskerk'. Maar Van Zeeland wil daar het liefst alle inwoners bij betrekken: "We hebben het over een gebouw dat iedereen kent en waar iedereen een gevoel bij heeft. Ik wil nu al de discussie op gang brengen over wat er met het gebouw moet gebeuren. Niet dat je met een initiatiefnemer de hele bestemmingsplanprocedure doorloopt en dat dan blijkt dat de gemeenschap het idee niet ziet zitten.

Op zich  is hier niets mis meer. Alleen wijkt dit af van de Toekomstvisie.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185