maandag 1 juli 2013

Regionale samenwerking en identiteit



Het overdragen van taken en bevoegdheden blijkt voor sommige partijen een lastige zaak. Vrijwel iedereen onderschrijft de regionale samenwerking, maar er bestaan duidelijke verschillen van mening over de vraag hoe deze samenwerking er moet of kan uitzien. In de laatste raadsvergadering kwam dit duidelijk tot uiting. Dit betekent dat de urgentie van de samenwerking verschillend ervaren wordt. Dit kan. Maar de verschillende opvattingen moeten wel goed benoemd worden. Anders leidt de samenwerking straks alleen maar tot teleurstellingen.

Het komt dus aan op  de visie. De Stuurgroep moet deze heel  helder formuleren. Er mag geen discussie ontstaan over de visie die aan de samenwerking ten grondslag ligt. De visie die er nu ligt, is m.i. te beperkt, onvolledig en niet helder genoeg. De Stuurgroep moet de visie scherper op papier zetten  daarna pas tot invulling overgaan.
De kritiek die De Werkgroep in de raadsvergadering van donderdag 27 juni naar voren bracht,is lastig te duiden. Enerzijds spreekt De Werkgroep zich uit voor regionale samenwerking; anderzijds wil zij de lijnen naar ander gemeenten buiten de Peel openhouden. Ook vreest zij dat het overdragen van teveel taken afbreuk doet aan de eigenheid en  de identiteit van de eigen gemeente. In de eerste instantie wilde de Werkgroep niet meer taken overdragen dan de taken die nu al in regionaal verband worden opgepakt, aangevuld met de toekomstige taken op het sociale domein. Dit is aanzienlijk minder dan de Stuurgroep in haar advies noemde.

Waar komt deze terughoudendheid vandaan? Ik heb deze opstelling in de raadsvergadering de bekende reflex genoemd, die we heel vaak in dit soort aangelegenheden zien. Het bestaande loslaten en andere vormen omarmen geeft  problemen en leidt tot verzet, vaak   in de vorm van het op de remmen gaan staan en het zwaar verdedigen van het bestaande. Men vreest verlies van invloed en grip op wat er gaat gebeuren. Vrees voor het onbekende speelt hierbij nogal eens mee.

De Werkgroep is de partij van terug naar de kern. Dit uitgangspunt – de basis van de politieke ideologie van De Werkgroep – brengt de groepering nu in problemen. Klaarblijkelijk slaagt zij er niet in haar politieke filosofie in overeenstemming te brengen met regionale samenwerking. Deze samenwerking vergroot natuurlijk op het eerste gezicht de afstand tussen de burger  en het bestuur. De kernen komen in de knel, zo vreest De Werkgroep. Dat bedoeld m.i. De Werkgroep met haar benadrukken van het begrip identiteit. Alsof er een tegenstelling bestaat tussen het behoud van leefbare kernen en regionale samenwerking. Juist niet, zou ik willen opmerken. Gemeenten worden sterker van samenwerking  en als gevolg hiervan ook de onderdelen van de gemeenten, de kernen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185
M