dinsdag 14 mei 2013



Bussemaker


Met name de opmerkingen van minister Bussemaker in Dagblad Trouw dat vrouwen zich minder schuldig moeten voelen heeft een storm van reacties opgeroepen. De minister deed deze uitspraak naar aanleiding van haar brief aan de Tweede Kamer over het emancipatiebeleid van het kabinet. “ Van Bussemaker moet ik meer gaan werken, van Van Rijn de buren verzorgen ” zo vastte een werkende moeder haar commentaar samen. Er zit iets waars in deze ontboezeming. De betrokkene was echt “gehorripileerd “om eens een woord te gebruiken dat ik gisteren bij verassing weer eens tegenkwam. Ditmaal in de NRC.

In Dagblad Trouw stond vorige week een indrukwekkend artikel van Evelien Tonkens en Jan Willen Duyvendak. Ze hadden er nog provocerend de titel aan meegegeven:” Wie wil zich nu laten douchen door de buurman”. Het artikel is een reactie op de nogal gemakkelijke aanname dat burgers meer voor elkaar moeten gaan zorgen en dat zij dat ook willen en kunnen. Dit wordt volgens de artikel schrijvers allemaal te gemakkelijk aangenomen. De politiek neemt dit bijna klakkeloos aan.

Toch is dit een enorme koerswijziging. Gedwongen door de steeds stijgend zorgkosten noemt de staat de zorg die zij niet meer wil vergoeden “geen echte zorg ” meer. De ontmanteling van de zorg verloop stapsgewijze: elk jaar worden rechten uit de AWBZ geschrapt en elk jaar verwacht de politiek meer eigen verantwoordelijkheid van de burgers. Stapsgewijs wordt een enorme verbouwing van de verzorgingsstaat doorgevoerd. Het gaat ook verder dan de zorg. Van burgers wordt verwacht dat zij bibliotheken, speeltuinen en buurthuizen beheren, samen hun straat en buut schoonhoudend, elkaar via een onderlinge burenhulpcentrale opvangen, in psychische nood elkaar bijstaan etc. Vrijwilligerswerk wordt verplicht!

Hier zit meer achter dan alleen maar bezuinigingen op de zorg. De overheid heeft gekozen voor een soort affectief burgerschap. We moeten zorgzame burgers krijgen die door affectieve banden zich laten leiden en betaalde krachten gaan vervangen. De overheid zet hen bewust in het zonnetje met de vrijwillligers-complimenten.

Moeten wij dit willen? Hoog tijd om hierover eens goed na te denken. Het artikel van Tonkens en Duyvendak kan hierbij helpen. Voor het hele artikel zie: Klik HIER

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185