maandag 29 oktober 2012



 

Gemeenten van 100.000 inwoners


Nederland staat aan de vooravond van een enorme fusieoperatie van gemeenten. VVD en PvdA willen dat er over een paar jaar alleen nog maar gemeenten over zijn met 100.000 inwoners of meer. Dat meldde afgelopen maandag  De Telegraaf op basis van bronnen.
Ook provincies zijn er plannen om een aantal provincies samen te voegen. De twee nieuwe regeringspartijen n willen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. Mogelijk wordt de Noordoostpolder daarvan losgekoppeld. VVD en PvdA willen verder gaan bekijken of het aantal provincies kan worden teruggebracht tot vijf 'landsdelen'.

De berichten in de Telegraaf kloppen. In het akkoord staat:
“ Een grote decentralisatie van taken en bevoegdheden vergt medeoverheden die op een passende schaal zijn georganiseerd. Voor de lange termijn hebben wij het perspectief van vijf landsdelen met een gesloten huishouding en gemeenten van tenminste honderdduizend inwoners voor ogen. De inwonersnorm kan worden aangepast aan de bevolkingsdichtheid in verschillende delen van het land. De waterschappen worden samengevoegd met de landsdelen. Samen met de medeoverheden willen we dit lange termijn perspectief realiseren. Ontwikkelingen in de gewenste richting worden aangemoedigd.
De landelijke overheid zal zijn doen en laten in de contacten met medeoverheden richten op het gewenste eindbeeld. Dit heeft gevolgen voor het overleg en de vormgeving van decentralisaties en financieringsarrangementen. Decentralisaties zullen in principe gericht worden op 100.000+ gemeenten. Gemeenten benutten mogelijkheden om bewoners van wijken, buurten en dorpen te betrekken bij zaken die hen raken. ”


De maatregelen hebben grote gevolgen voor het openbaar bestuur. Op dit moment tellen niet meer dan 25 van de 415 gemeenten meer dan 100.000 inwoners. De nieuwe minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst ( wat en naam! ) mag dit uit gaan voeren. Het voorstel ligt geheel in de lijn van de VVD die allang pleit voor een kleinere compactere overheid. Een grootscheepse herindeling en een beperking van het aantal provincies pas heel goed in deze opzet.
Overigens wat gepresenteerd wordt, is niet geheel nieuw. Al jarenlang loopt deze discussie. Wie gaat deze discussie gevolgd heeft,herkent in de plannen de contouren van de herindeling die Denemarken jaren geleden al heeft doorgevoerd. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken waren heel wat ambtenaren te vinden die het Deense voorbeeld wilden volgen.  Nu lijkt het zover te zijn en kunnen we onze borst nat gaan maken.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185