zondag 17 juni 2012


Partijen over de Kadernota in de Laarbeeker


Met meer dan gewone belangstelling heb ik dit weekend uitgekeken naar De Laarbeeker. Ik was heel benieuwd naar de react5es van de verschillende politieke partijen op de Kadernota 2012.Welke insteek zouden zij kiezen? Dat was de belangrijkste vraag.

De meeste partijen hielden zich in hun artikelen redelijk op de vlakte. Het leek wel alsof zij richting ontbeerden. PNL legde de nadruk op het gevoerde beleid. Dankzij het solide beleid wil de partij voortzetten omdat het en solide basis voor de toekomst van Laarbeek is. Als je dit leest, vraag je je natuurlijk meteen af waarom Laarbeek meer dan € 1.6 miljoen moet bezuinigen. Maar daar hoor je PNL natuurlijk niet over.

De Werkgroep grijpt weer terug op het bekende “Terug naar de kern ”. Nu iets meer in de betekenis van terug naar de essentials. Opvallend is dat De Werkgroep steeds meer de nadruk legt op kleinschaligheid in de zorg, het onderwijs en het welzijn. Op zich is hier niets mis mee; De Werkgroep draaft op dit punt een beetje door. Kleinschaligheid moet je niet verwarren met het behoud van eigenheid. Het is eerder een mix van beide.
Het artikel Van ABL heb ik drie keer moeten lezen. Zelfs na drie keer is het mij niet duidelijk wat bezuinigingen vragen om een sociale samenleving- zoals de titel van het stuk heet – nu werkelijk betekent. Ik denk dat het complete onzin is.

Onder de titel “ Eerlijk  (ver) delen, samen werken ” brengt Greet Buter een duidelijke stellingname. In de titel komt dit sterker tot uiting dan in het stuk zelf. De nadruk ligt heel sterk op leefbare, sterke dorpen, werk, een sterke economie, meedoen door iedereen en de lasten eerlijk verdelen. Dit laatste is verrassend: van de PvdA zou je verwachten dat zijn kiezen voor de zwaarste lasten voor de sterkste schouders.

Het CDA heeft zich in zijn bijdrage beperkt tot een onderwerp: de noodzakelijke herorientatie van de gemeente op haar taken. De interne kanteling hebben wij dit genoemd. Kernvraag voor ons is : wat kun en wil je als gemeentelijke
overheid nog allemaal zelf doen en wat laat je over aan de burgers zelf? Deze vraag wordt steeds meer de kernvraag. Je kunt de vraag ook  anders stellen: wat houdt deze kanteling in brede zin voor de gemeente Laarbeek in?

Er is geen bijdrage van de VVD. Maar dit is geen nieuws. De VVD laat de laatste tijd heel vaak verstek gaan.

 Zit er een verbindende lijn in al deze stukken? Ik denk het wel. De grote transities die op stapel staan worden positief bejegend. Partijen willen meer aan het particulier initiatief, de verenigingen en de kernen overlaten. De burger moet meer zelf gaan doen. Er is misschien wel enigszins sprake van een over-waoisering. Ik mis enigszins de balans.

Verschillende partijen noemen de gemeentelijke samenwerking. Het meest behoudend hierin is PNL; wel samenwerking maar absoluut geen fusie. Bij De Werkgroep ligt het criterium bij behoud van de kleinschaligheid. Is verdere gemeentelijke samenwerking en behoud van kleinschaligheid niet een contradictie in terminis?

Opmerkelijk zijn de openingszinnen van wethouder Vereijken. Hij schrijft:
“ Strak financieel beleid van afgelopen jaren betaalt zich uit en leidt tot sluitende meerjarenbegroting. De financiële positie van Laarbeek blijft sterk en gezond. Lenteakkoord leidt tot beperkte aanvullende bezuinigingsronde, waar inwoners niet veel van zullen merken. Geplande investeringen in scholen, voorzieningenclusters, wegen en bouwplannen gaan onverminderd door. Géén extra lastenverzwaringen.”

Met name de opmerking dat de inwoners van Laarbeek niet veel zullen merken van de bezuinigingen als gevolg van het Lenteakkoord staat haaks op de krantenberichten van de laatste dagen. Aan de belofte van geen extra lastenverzwaringen zullen wij hem houden!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185