Woonvisie 2
De Woonvisie 2011-2016 gemeente Laarbeek opteert voor het scenario van 9230 woningen in Laarbeek in 2020. Dit impliceert de bouw van 645 woningen, een 72-tal per jaar. Hiervoor wordt met een begerig oog gekeken naar de huisvesting van buitenlandse arbeidskrachten ( Moe-landers ) en kenniswerkers. Voor Moe-landers mag immers contingentvrij gebouwd worden. De Structuurvisie Laarbeek geeft aan dat De Beekse Akkers een ideale plek voor kenniswerkers zou zijn. Vraag is echter of kenniswerkers hiervoor geporteerd zijn. In de Woonvisie wordt geconstateerd dat de omvang van de groep van kenniswerkers bekend is. Wel is duidelijk dat zij vooral woonruimte in of nabij het centrum zoeken. Men wil alles inclusief, dus gemeubileerd, met internet en telefoonaansluiting en energie- en servicekosten inbegrepen.
Het streven naar de maximale woningvoorraad van 9230 woningen op 1 jan 2020 wordt in de Woonvisie geen doel op zichzelf genoemd. Belangrijk is dat de juiste woningen voor de juiste doelgroep op de juiste plek worden gebouwd. Zo wordt het in de Woonvisie geformuleerd. Toch lees je op elke bladzijde van de Woonvisie dat het streven naar het genoemd aantal woningen leidend is. De gemeente is echter niet van plan om promotioneel nieuwe inwoners te werven ten koste van de omliggende gemeenten. Ook dat wordt in de Woonvisie gezegd. Laarbeek wil de huidige inwoners vasthouden, vooral de jongeren, en ziet mogelijkheden bij de huisvesting van Moe-landers en kenniswerkers. Deze groepen moeten de krimp voorlopig opvangen. Ik denk dat het een ijdele hoop is.
De woningstichting heeft 2021 woningen in bezit. Dit is 23% van de totale woningvoorraad inde gemeente. Van deze sociale huurwoningen zijn er 1540 nodig voor het huisvesten van de primaire doelgroep. Dit is 481 woningen minder dan nu als gevolg van de nieuwe inkomensgrens van € 33.641,00. De Woningstichting opteert klaarblijkelijk voor een verhoging van de huurprijs boven de € 652,52. Ik vind dit een heel vreemde optie. De middeninkomens moeten klaarblijkelijk de tekorten op de sociale huur gaan ophoesten!
Laarbeek wil het woningbouwprogramma zo evenredig mogelijk verdelen over de kernen. Het huidige inwoneraantal van de kernen is daarbij richtinggevend. In de praktijk blijkt de praktijk veel hardnekkiger dan het streven. Het Bouwprogramma 2011 tot 2020 voldoet op geen stukken na aan deze doelstelling;:er wordt nog steeds bovenmatig veel woningbouw gepland in Beek en Donk en veel te weinig in Aarle-Rixtel en Lieshout.
Politiek gezien staat de meest brisante passage van de nieuwe Woonvisie in een voetnoot: de woningstichting heeft grote bezwaren tegen dit programma. Wat wij als CDA al jaren verkondigen, zien we nu ook voor het eerst openlijk door de woningstichting verwoord. Het wordt tijd dat het beleid aangepast wordt. Tot onze spijt gebeurt dit in deze woonvisie echter onvoldoende!