dinsdag 11 oktober 2011


Het einde van het SRE


Niets duidelijker dan het voorstel van het DB van het SRE over het ereteken aan de Regioraad van 20 oktober a.s. illustreert duidelijker de complete malaise waarin het SRE zich op dit moment bevindt. Voorgesteld wordt om de regeling voor het toekennen van het SRE-ereteken in te trekken. Het DB vindt het lastig om goede, objectieve criteria voor de toekenning te formuleren. Daarnaast vraagt het DB zich af wat de waarde is van het ereteken. Zo heb je weinig vijanden meer nodig om het gehele bouwwerk van het SRE te slopen! Als zelfs het DB al zo weinig moeite neemt om het SRE te verdedigen en te versterken, is er weinig toekomst voor het SRE weg gelegd.

Als ik het ED van vrijdag 7 oktober mag geloven, heeft het er op het portefeuillehoudersoverleg vorige week danig geclash. Verslaggeefster Corrie de Leeuw had al op haat weblog op het ED een voorproefje van de stemming binnen het SRE-gebouw  gegeven In haar “Hoe lang overleeft het SRE nog?” van 27 september j.l. had zij hiervan al melding gemaakt. ( ZIE HIER )

Op het portefeuillehoudersoverleg van 3 oktober bleek dat het overleg over de nieuwe regionale agenda muurvast zit. De drie hiervoor ingestelde werkgroepen komen geen stap verder met ideeĆ«n over de verfijning van de SRE-taken. Burgemeester Beenakker van Asten zei volgens de krant: “Het overleg is frustrerend… Ze zijn achterdochtig en denken alleen maar: als dit ons maar geen geld gaat kosten.” Volgens mij is dit nog voorzichtig uitgedrukt. De werkelijkheid is veel dramatischer voor het SRE.

Duidelijk is al veel langer dat binnen het SRE op dit moment het wij-gevoel ontbreekt. Niet de idealen van de regionale samenwerking zijn leidend maar het kostenaspect. Colleges zijn hierin in het algemeen zelfs nog een stuk steiler dan de burgemeesters. De voorzitter van het SRE gelooft er gezien zijn voorstel kennelijk ook niet meer in. Rob van Gijzel stelt voor met de burgemeesters voor bezinning op de toekomst van het SRE op de hei te gaan zitten. Ook hij laat de eenheid en ondeelbaarheid van het SRE varen. Op de hei moeten de burgemeester gaan kijken naar “ wie elkaar nodig hebben en waarom”
Je hoeft geen helderziend te zijn om te weten wat hier uitkomt; los vaste samenwerkingsvormen van individuele gemeenten en het opgeven van de eenheid van het SRE! Eertijds stond de samenwerking van alle 21 gemeenten centraal. Dit is allang opgegeven. En dat in een tijd waarin gemeentelijke samenwerking een steeds grotere noodzaak wordt!

Alsof opdeling van de regio in kleinere entiteiten de oplossing is! Retro-denken heeft nog nooit iets wezenlijks aan de ontwikkeling bijgedragen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185