woensdag 3 juni 2015

                                              Varia

Atlant heeft afgelopen jaar een mooi financieel resultaat geboekt. Het vorige boekjaar is afgesloten met een positief saldo van 2,3 miljoen euro. De deelnemende gemeenten krijgen ieder een aardig bedrag teruggeboekt.Voor Laarbeek komt dit uit op 177.000 euro. Atlant doet het stukken beter dan andere vergelijkbare bedrijven. Dit komt dat Atlant tijdig de bakens .Atlant heeft onder zijn vorige directeur de eigen werkplaatsen, zoals een eigen metaalbedrijfje, afgebouwd en zijn mensen gaan plaatsen bij gewone bedrijven. Daardoor heeft Atlant minder kosten voor gebouwen en hoeft het bedrijf niet te investeren in nieuw.

  

De meicirculaire zal over enige dagen verschijnen. Op basis van de voorlopige cijfers krijgen 148 gemeenten een lagere  uitkering uit het Gemeentefonds.Laarbeek behoort bij de voordeelgemeenten. Hoe hoog de meevaller is wordt een dezer dagen bekend.

Een ontwikkeling die ook zeker aandacht verdient  is wat er binnen Brainport gebeurt. Brainport wil niet uit zwakte, maar uit kracht veranderen. Dat zeggen Imke Carsouw en Frits van Hout, directeur en bestuurder van de stichting Brainport in het ED. "Als je ziet wat we bereikt hebben, dan is dat niet gering", zegt Carsouw. "Natuurlijk zijn het de bedrijven die de economische kracht laten zien, maar verder is het een samenspel. We hebben met zijn allen de regio eerst slim gemaakt en toen sterk. Nu moeten we de neiging onderdrukken deze weg voldaan voort te zetten. Want dan raken we onze voorsprong snel kwijt. Daarvoor gaan de ontwikkelingen in de regio, het land, de wereld veel te snel. Om ons aan te passen moeten we nieuwe wegen inslaan."

Die nieuwe wegen werden gisteren bekend gemaakt tijdens de opening van de Dutch Technology Week. In het beleidsstuk Brainport Next Generation wordt eigenlijk de grond gelijk gemaakt met beleidsstukken. De ontwikkelingen gaan zo snel, is de redenering, dat beleid al verouderd is op het moment dat het op papier staat. "Het is net als in de halfgeleiderindustrie", zegt Van Hout, ook lid van de raad van bestuur van ASML. "Je moet steeds vernieuwen en inspelen op razendsnelle ontwikkelingen. Heb je dat adaptieve niet in je, dan ben je het haasje. Zo is het ook met Brainport. Vroeger bracht je deskundigen bijeen in een commissie. Nu deponeer je een vraag op internet en je hebt razendsnel de beste mensen die hem beantwoorden. Dit soort ontwikkelingen mag je niet missen."

En tenslotte is er de discussie over het meebetalen van de regio aan de bovenlokale voorzieningen van Eindhoven. De discussie is aangezwengeld door een enquête van het ED onder gemeenteraadsleden.Zij gaven aan er in overgrote meerderheid niets voor te voelen. Eindhovense raadsleden reageerden dinsdag in het ED enerzijds met teleurstellingen en anderzijds ook wel met begrip. 

De suggestie bezoekers uit de regio aan voorstellingen en anderszins extra te laten betaling via een duurder toegangskaartje lijkt mij niet zo'n goede.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185