maandag 9 juni 2014


                                                        Ongelijkheid.


In de afgelopen weken heb ik een groot aantal knipsels verzameld over het verschijnsel ongelijkheid. Dit thema is opnieuw in het belangstellig komen te staan na de vertaling in het Engels van het boek le capital au XX1 siècle van de Franse econoom Thomas Piketty.

Ongeveer gelijktijdig met het verschijnen van deze studie verschenen in Nederland ook een aantal rapporten over dit onderwerp. Oxfam Novib liet een rapport verschijnen dat concludeerde dat vermogens in Nederland zeer ongelijk verdeeld zijn; De WRR publiceerde begin van deze maand het rapport “Hoe ongelijk is Nederland? ” De WRR kwam hierin tot soortgelijke conclusies als Oxfam Novib. Het CBS kwam tot een andere conclusie. Het CBS keek vooral naar het inkomens en minder naar de vermogens.

De studie van Piketty is indrukwekkend. Niet in het minst door de publicatie van zijn bronnen. Als er niet ingegrepen wordt is de ongelijkheid aan het eind van deze eeuw volgens hem weer even groot als aan het begin van de eeuw. Pitetty werkt met een nu al beroemde formule: r > g: het rendement op vermogen (r ) is stelselmatig groter dan de economische groei. Kapitaal concentreert zich zo in handen van vermogenden, die het weer overdragen aan hun erfgenamen. De 1% rijksten ter wereld worden dus steeds rijker, terwijl de werkende klasse die is aangewezen op kapitaal uit arbeid, daarbij achterblijft. 

Geen wonder dat Piketty pleit voor een hogere belasting op vermogens. Dit is natuurlijk niet tegen dovemansoren gezegd. Zie de reactie van Samsom. VVD en CDA zijn hier vanzelfsprekend minder voor te porren. De reacties van de laatste dagen spreken voor zich.


Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185