zondag 17 augustus 2014

Korting op de nieuwe taken.


De datum van 1 jan. 2015 nadert met rasse  schreden. Op dat moment moeten de Nederlandse gemeenten klaar zijn voor wat misschien wel de grootste uitdaging is waarvoor ze komen te staan: de transitie van taken die voorheen door het Rijk werden gedaan en nu op het bordje van de gemeenten komen te liggen. Vanaf 2015 moeten gemeenten drie nieuwe taken uitvoeren: jeugdzorg, huishoudelijke ondersteuning en re-integratie van baanlozen. Zij moeten dat doen met een budget van 10,4 miljard euro. Dat is, vergeleken met dit jaar, een bezuiniging van 5,2 miljard.
Veel gemeenten zullen volgens de VNG de komende jaren fors moeten bezuinigen om hun hoofd boven water te houden. In een recent onderzoek van de meerjarenbegrotingen van de Brabantse gemeenten concludeert de provincie 39 van de 67 Brabantse gemeenten in de periode van 2015 tot en met 2017 te kampen zullen krijgen met financiële tekorten. De provincie concludeert in een rapportage aan het ministerie van Binnenlandse Zaken dan ook: 'De financiële positie van Noord-Brabantse gemeenten staat (nog verder) onder druk'.
Het is een feit dat gemeenten het financieel lastig hebben en dat ombuigingen veelal noodzakelijk zijn om het hoofd boven water te houden. Van minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) hoeven de gemeenten geen hulp te verwachten. Zijn mantra is steevast: "Deze problematiek is bij het kabinet goed bekend ”. Plasterk heeft meerdere malen meegedeeld dat hij niets extra's kan doen. De Brabantse gedeputeerde Bert Pauli, belast met het financieel toezicht op de lagere overheid, ziet een relatie tussen de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar en de slechte financiële vooruitzichten van veel gemeenten. Dat 39 gemeenten geen structureel en reëel sluitende meerjarenraming hebben, heeft volgens hem voor een groot deel hiermee te maken.
Gemeenten wilden volgens hem niet over het graf heen regeren en liet oplossingen om de meerjarenramingensluitend te krijgen veelal over aan de nieuwe raad. Pauli gaat ervan uit dat veel gemeenten uiteindelijk toch een sluitende begroting zullen presenteren. Dat zullen ze overigens ook wel moeten, want gemeenten mogen nu eenmaal niet in het rood staan. In zo’n geval wacht hun het art.12 regime. Wat dat betekent is goed te zien in Gemert en Nuenen.
Laarbeek staat er in met andere redelijk goed voor. Dit neemt niet weg dat ook Laarbeek de vinger aan de pols moet houden. De reactie van het college op de begroting van De Peel 6.1.laat zien dat het college alert is. Terecht!

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185