maandag 3 december 2012



 

Op de bres voor  de regio


De berichten in de media over de meningsverschillen in het portefeuillehoudersoverleg van Algemeen Bestuur  van het SRE van vorige week hebben tot heel veel verschillende reacties geleid. De ruzie onder de burgemeesters laat de regio niet onberoerd.

In het ED van afgelopen  zaterdag staat een opiniestuk van de fractievoorzitters van D66 uit de regio. Hierin halen zij het voorbeeld van de Drechtsteden weer van stal. Natuurlijk, het valt te prijzen dat deze fractievoorzitters begaan zijn met de democratische legitimiteit van de besluiten die in en namens de regio genomen worden. Of het voorbeeld van De Drechtsteden nu wel het adequate antwoord voor  de brainportregio is, waag ik te betwijfelen. Deze overstijgen m.i. de problematiek waar de Drechtsteden voor staan.

Op de Weblog van Helmond  schreef Maarten Janssen (D66) ook een stukje over de SRE. Hij schrijft:

“De bestuurlijke organisatie van onze Brainportregio staat weer volop in de belangstelling. Het verdwijnen van SRE (Samenwerkingsverband Regio Eindhoven) is een aanleiding. Minstens zo belangrijk is het regeerakkoord dat gemeenten wil opschalen tot minimaal 100.000 inwoners.
De discussie komt in een negatief daglicht omdat burgemeesters kissebissen over de positie van hun eigen gemeente. Jammer, want daarmee ontkrachten zij de kans op een nieuwe start in de regio, en wat een kans! Veel bestuurders uit onze regio vinden het de hoogste tijd om de kluwen aan samenwerkingsverbanden te ontwarren en een duidelijk beeld te scheppen.”

Ik deel zijn opmerkingen over de te sterke focus  op lokale overheden als gemeenten en zijn stelling dat de kwaliteit van leven, wonen en werken  niet lokaal maar regionaal bepaald wordt:

“ De bedrijven op de High Tech Campus in Eindhoven, ASML in Veldhoven , Philips in Best, de Helmondse Automotive Campus willen allen hetzelfde: goed opgeleide werknemers, kwalitatieve bedrijventerreinen, doelmatige infrastructuur, goede samenwerking en dat haar burgers wonen in een prettige omgeving .Samen zijn gemeenten sterker, ook de grotere als Eindhoven en Helmond. Dat geldt voor de gemeente als dienstverlener aan de burger en het bedrijfsleven en als lobbyist. Eén stem naar Den Haag en Brussel versterkt onze boodschap.”

Belangrijk is dat met name vanuit de 2 grote gemeenten het belang van het spreken met een stem wordt ingezien. En inderdaad: Eén stem naar Den Haag en Brussel versterkt onze boodschap. We moeten niet gaan steggelen over wie als woordvoerder mag optreden. Dat is toch te gek voor woorden!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185