donderdag 29 november 2012



 

De perceptie van een vergadering


Soms geloof je je ogen en oren niet meer. Woensdagsavond kreeg ik van insiders een relaas over de portefeuillehouders bijeenkomst bestuurlijke samenwerking van het SRE op woensdagmorgen. Hierbij was de commissaris van de koningin aanwezig.

De volgende dag, donderdagmorgen dus, opende het ED  met de kop: “ Verdeeldheid over bestuur in regio ”In wat het ED een beetje uitdagend het maandelijkse burgemeestersoverleg van de SRE noemde, zou het onder aanvoering van de burgemeester van Veldhoven, Jack Mikkers, tot een clash zijn gekomen tussen Eindhoven en een aantal regioburgemeesters. Op de bijeenkomst waar wij werden bijgepraat over ontwikkelingen in de regio en in den lande, werd hierover geen helderheid verschaft. Onbegrijpelijk.

Als ik het krantenartikel moet geloven zijn de burgemeesters van Bergeijk,Waalre, Oirschot en Laarbeek verklaard voorstander van de optie om taken over te dragen aan Eindhoven. Over welke taken het gaat, is mij niet geheel duidelijk. Wel heeft de Veldhovense burgemeester een punt als hij de democratische legitimatie aan de orde stelt.

Dat het op een bepaald moment tot een botsing binnen het SRE zou komen, is niet onlogisch. Het duurt immers veel te lang voordat het SRE haar bestaansrecht ondubbelzinnig weet te formuleren. Door het conflict nu op de spits te drijven, wordt de oplossing alleen maar lastiger.Dat zouden de burgemeesters met van Gijzel en Mikkers voorop zich moeten realiseren.

De houding van Laarbeek is opvallend. Ik hoorde vanmorgen al iemand zeggen: heeft Laarbeek burgemeester Ubachs een onbeperkt mandaat gegeven? Principieel ben ik niet tegen de stellingname van burgemeester Ubachs in het overleg. Dat had wel met de raad besproken en gecommuniceerd moeten worden. Het is immers een majeur dossier.

Jammer dat dit niet gebeurd is!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 28 november 2012



 

Langzaam maar zeker begint het door te dringen


Langzaam maar zeker begint het door te dringen dat je niet straffeloos 46 miljard kunt bezuinigen zonder de burgers hard te treffen. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden komt de last ergens bij de burgers terecht. Een terugtredende overheid- een overheid die bepaalde taken niet meer doet – laat zaken aan de burger zelf over. Deze zal daar ook financieel moeten opdraaien.

Heel veel fraaie termen worden hiervoor bedacht. Samenredzaamheid  in plaats van het individualistische zelfredzaamheid is een van de  laatste vondsten. Ongetwijfeld zullen er nog meerdere volgen om de nieuwe filosofie te ondersteunen.

Laten we eerlijk zijn en erkennen dat d e overheid niet  meer de financiële middelen heeft om de verzorgingsstaat zoals we die in  de afgelopen decennia hebben opgebouwd overeind te houden. Onder het mom van een nieuwe bestuursfilosofie moeten wij niet proberen de burger een rad voor de ogen te draaien. Het gaat om een ordinaire bezuiniging , niets meer en niets minder. Dat het niet anders kan, doet niets af aan dit feit.

Bij de start van het kabinet Rutte 2 is er ten gevolge van de revolte binnen de VVD vel te doen geweest over de inkomens afhankelijke zorgpremie. Maar er is meer dan dat. Langzaam maar zeker begint dor te sijpelen wat het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA allemaal inhoudt. Met name op het sociale terrein zullen de ingrepen fors zijn.

Ik vraag mijn af of de VNG, de Vereniging van Nederlandse gemeenten, niet teveel de belangenbehartiger van burgemeesters en wethouders aan het worden is.  De omarming van de gemeente als de eerste overheid door de VNG pakt verkeerd uit. De VNG is veel te gretig om taken van de overheid over te nemen.” Eén burger, één plan, één regisseur ” klinkt heel mooi. Maar het is zeer de vraag of gemeenten dit aankunnen. Zo werkt de VNG herindeling in de hand en ontstaan er verschillen tussen gemeenten. De constatering dat je beter af bent in een rijke dan in een arme gemeente, is heel luguber.

 Je moet dus, denk ik dan, donders goed uitkijken met wie je gaat samenwerken en mogelijk fuseren!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 27 november 2012



 

Krachtig bestuur in Brabant


Aan de website van de provincie ontleen ik het volgende:

De Adviescommissie Krachtig Bestuur in Brabant gaat door met het doorlichten van alle 67 Brabantse gemeenten. Zij voelt zich niet gefrustreerd door de kabinetsplannen om gemeenten op te schalen naar minimaal 100.000 inwoners.
Vernieuwende ideeën
De commissie pleit voor meer intergemeentelijke samenwerking, maar er moeten wel snel vernieuwende ideeën komen om het huidige gebrek aan democratische legitimiteit van samenwerkingsverbanden weg te werken.

Toekomstbestendig
Dit stelde commissievoorzitter Helmi Huijbregts in een toelichting op de voorlopige aanbevelingen over de toekomstbestendigheid van Midden-Brabant. ‘Onze opdracht blijft zoals hij is.’ Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant hebben een brief met een dergelijke strekking naar alle Brabantse gemeenten gestuurd.

Herindelen laatste stap
Herindelen is in de ogen van Huijbregts ‘de laatste stap die kan volgen op samenwerken en samengaan. We willen geen herindeling opleggen.’ Wel stelt Huijbregts dat ‘samenwerking niet altijd voldoende is om toekomstbestendig te zijn.’ Ook GS schrijven dat gemeenten het financieel en bestuurlijk zwaar(der) krijgen door de decentralisaties en forse kortingen op het gemeentefonds. Hierdoor kan de toekomstbestendigheid ‘onder grote druk komen te staan’, aldus GS.

Onderzoek
Het rapport over Midden-Brabant is het tweede van de adviescommissie die eerder met haar bevindingen over Noordoost-Brabant kwam. Begin volgend jaar worden de resultaten van het onderzoek in Zuidoost- en West-Brabant bekend gemaakt, waarna in het voorjaar een totaal advies voor de provincie wordt opgesteld.

Samenwerking onvoldoende
De acht gemeenten  in Midden-Brabant  (samen bijna 400.000 inwoners) werken onvoldoende samen op operationeel niveau, zo concludeert de adviescommissie op basis van onderzoek en gesprekken met gemeenten. Om opgewassen te zijn tegen de taken die gemeenten op hun bordje krijgen, moet daar snel iets aan veranderen. De samenwerkingspartners moeten bij voorkeur in de regio zelf worden gezocht. Om ook op nationale en internationale schaal een rol te kunnen spelen, moet ook op onderdelen buiten de grenzen van Midden-Brabant worden gekeken.

Twijfels over bestuurskracht
Goirle moet in de ogen van de Adviescommissie gaan samenwerken met Tilburg. Hilvarenbeek, Oisterwijk en Haaren lijken logische partners. Dongen kan kiezen tussen aansluiting met De Langstraat (Waalwijk, Loon op Zand en Heusden) of Tilburg. Voor Gilze en Rijen is een verbintenis met Alphen-Chaam en Baarle-Nassau een logische keuze, maar de gemeenten kunnen ook voor aansluiting met de stad kiezen.  De adviescommissie heeft grote twijfels over de bestuurskracht van Hilvarenbeek en adviseert de provincie om de gemeente een bestuurskrachtonderzoek te laten ondergaan.

Democratische zeggenschap
Over welke vorm de diverse samenwerkingsverbanden moeten krijgen, laat de adviescommissie zich niet uit. Dat kan via ambtelijke samenwerking als mogelijke voorloper voor een ambtelijke en zelfs bestuurlijke fusie. Urgenter vindt Huijbregts het tekort aan democratische zeggenschap in samenwerkingsverbanden. ‘Daar moeten we nu echt werk van maken.’  Ze roept de Universiteit van Tilburg op om met vernieuwende ideeën te komen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 26 november 2012


 

Vergadering Dorpsraad Lieshout


Vorige week donderdag was de jaarvergadering van de Dorpsraad Lieshout. Deze werd gehouden in het nieuwe gedeelte van het Dorpshuis. De Dorpsraad gaf een overzicht van haar activiteiten in het afgelopen jaar. Ik heb er geen spijt van dat ik deze jaarvergadering bezocht heb. Het gaf een goed beeld van waar de Dorpsraad Lieshout allemaal mee bezig is.

Opvallend was wel dat het aantal belangstellenden minimaal was. De leden van de Dorpsraad waren in de meerderheid. Drie leden van de raad waren aanwezig; twee wethouders en een paar belangstellenden. Dit is natuurlijk teleurstellend.

Radio Kontakt was dit ook opgevallen. De volgende dag hadden zij op website  hierover een poll. De vraag die voorgelegd werd luidde: “De jaarvergadering van de Dorpsraden in Laarbeek worden meer door politici dan als plaatselijke burgers bezocht. Waar kan dat aan liggen?

Het antwoord loog er niet om:

Inwoners hebben geen interesse            69.2%
Dorpsraden hebben geen bekendheid    19.2
Te weinig aandacht in de media             11.5

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 25 november 2012



 

Gezamelijke commissie bezwaarschriften


Het ED berichtte deze week over de plannen voor de oprichting van een gezamenlijke commissie bezwaarschriften. Beide de gemeenten hebben hun eigen commissie, en zijn nu van plan die samen te voegen tot één. Waarschijnlijk gaat volgend jaar al in.
 Volgens het ED doen Gemert -Bakel en Laarbeek al veel gezamenlijk; ondertussen zoeken ze  ook nog naar nieuwe mogelijkheden om die samenwerking uit te breiden. Een daarvan is de commissie bezwaarschriften. Beide colleges hebben hiertoe besloten. Het onderwerp staat woensdag 28 november op de agenda van de gemeenschappelijke raadsvergadering van de twee colleges en gemeenteraden.
Wij hadden als CDA graag gezien dat de gezamenlijke raadsvergadering van de raden van Gemert-Bakel en Laarbeek op 28 november a.s. openbaar zou zijn. Gemeentelijk samenwerken  doe je toch immers in het openbaar! Maar hier wilde de meerderheid van het Laarbeekse presidium echter niet aan.
Volgens het ED betekent de instelling van één bezwarencommissie voor twee gemeentes een besparing in de kosten. Volgens B en W van Gemert-Bakel vooral als voordeel dat er meer expertise voorhanden is en dat de onderlinge vervanging beter geregeld is. Verder kunnen bezwaarschriften sneller afgehandeld worden omdat de commissie frequenter gaat vergaderen. Ook wordt als pluspunt genoemd dat de commissie onafhankelijker kan werken. Dit moge allemaal we waar zijn, maar er zit een zekere scheefheid in. Sinds medio van dit jaar is de behandeling van bezwaarschriften op beslissingen van het Werkplein overgegaan naar de Regionale Bezwaarschriftencommissie Werkplein Helmond.  De gemeente Gemert-Bakel heeft zich tot op heden hierbij niet aangesloten.
Als extra argument voor een gezamenlijke commissie bezwaarschriften noemde burgemeester van Someren in Het Gemerts Nieuwsblad van deze week dat er zo een gelijke behandeling van bezwaarschriften in Laarbeek en Gemert-Bakel komt.
Ik hecht meer aan de lokale inkleuring dan aan dit gelijkheidsprincipe. Dit is immers het aantrekkelijke van de zelfstandigheid en de gemeentelijke autonomie. Dit moeten wij koesteren.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 22 november 2012



 

Je kunt er vergif op innemen


In deze weblog heb ik vorige week al geschreven dat je er vergif op kunt innemen dat binnenkort in verschillende gemeenteraden moties tegen de voorgenomen herindeling zullen worden aangenomen. “ De eerste moties tegen de herindelingsplannen zijn in een aantal raden al aangenomen. Het ED berichtte al over moties tegen herindeling in de gemeenteraden van Nuenen en Son en Breugel. Ook in Geldrop, een andere randgemeenten, zijn plannen voor een dergelijke motie. Ongetwijfeld zal binnenkort onze postbus vol zitten met oproepen deze moties te steunen” Zo schreef ik.

Mijn woorden waren nauwelijks droog of de aankondiging vaneen dergelijke motie viel al op de mat. Dit keer in het Gemerts Nieuwsblad in een ingezonden stuk van de Dorpspartij. In het stuk worden alle bekende opmerkingen gemaakt over herindeling, van de hogere kosten van gefuseerde gemeenten tot het dreigement van het kabinet dat gemeenten die niet werken aan een fusie een lagere bijdrage van het Rijk krijgen. De Gemertse Dorpspartij kondigt aan tijdens de begrotingsvergadering van 12 december a.s. een motie te zullen indienen, waarin protest wordt aan getekend tegen een gedwongen herindeling Volgens De Dorpspartij kan dit alleen op vrijwillige basis; gemeenten die niet fuseren, mogen niet financieel gekort worden.

Ik dacht dat men in Gemert wel andere zaken aan zijn hoofd had dan zich op dit moment druk te maken over heel vage plannen voor een herindeling die rond 2025 pas afgerond zou moeten zijn.

Ik vind het voorstel in het regeerakkoord zo stupide dat ik geen moment geloof in de haalbaarheid. Dit voorstel gaat een stille dood sterven. Het is de moeite niet waard om hierover een motie in stemming te brengen. Wie nog behoefte heeft aan goede achtergrondinformatie , lees dit artikel in Mejudice .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 21 november 2012


 

Gemert-Bakel


Vanuit Laarbeek kijken we altijd met wat meer dan gewone belangstelling naar nieuws uit onze nabuurgemeente Gemert-Bakel. Bestuurlijk en ambtelijk hebben wij de meeste contacten met deze gemeenten. Op een aantal terreinen werken we met elkaar samen en wisselen wij ambtenaren uit. Ongeluk en malheur dat een gemeente waarmee we samenwerken treft, voelen wij hardere dan ongeluk in een verder weggelegen gemeente.

Waar Gemert-Bakel de laatste maanden tegenaan gelopen is, is niet mis. De gemeente heeft haar meerjarenbegroting niet op orde weten te krijgen. De provincie heeft Gemert-Bakel het mes op de keel gezet. Harde ingrepen zijn onvermijdbaar geworden. Er zal hard gesneden moeten gaan worden in de uitgaven en de inkomsten zullen verhoogd moeten worden. De inwoners van Gemert-Bakel zullen dit aan den lijve ondervinden.
Het ED van zaterdag 17 nov.j.l. gaf al een overzicht van de ingrepen die Gemert-Bakel te wachten staan. Op de website van de gemeente staan de details. Binnenkort gaat de raad van Gemert-Bakel zich hierover buigen. Een veeg teken is dat de grootste oppositiepartij in Gemert-Bakel al op voorhand de voorgestelde bezuinigingen onbespreekbaar acht.

In Laarbeek vragen wij ons natuurlijk af of deze bezuinigingen invloed zullen hebben op de gemeentelijke samenwerking met Gemert-Bakel. Het Laarbeekse college heeft al laten weten dat dit volgens het college niet het geval zal zijn. Hebben zij hierin gelijk? De toekomst zal het moeten uitwijzen. In de stukken les ik dat het Gemertse college € 1,2 miljoen wil bezuinigen op de bedrijfsvoering. Opvallend hierbij is dat er staat dat het college van Gemert dit wil bereiken door meer samen te werken met gemeenten in de omgeving en door taken af te stoten, de andere helft door het ontslaan van 10 ambtenaren. Er staat niet: meer samenwerking met Laarbeek. Je zou  immers verwachten dat dit als eerste genoemd zou worden!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 19 november 2012


Commissie Algemeen Bestuur



Opvallend was dat deze keer verschillende plaatsvervangers hun fractievoorzitter in de commissie vervingen. Waarschijnlijk was het toeval. Het viel wel op.
Een drietal onderwerpen sprong er deze keer uit. Op de eerste plaats natuurlijk de behandeling van de Grondnota 2012.De Auditcommissie heeft de gemeenteaccountant gevraagd dit keer speciaal de grondnota onder de loep te nemen. Gezien de ontwikkelingen in verschillende gemeenten met de grondexploitatie is het zaak ook in Laarbeek op ons qui vive te zijn. Voor heel veel gemeenten is de grondexploitatie een zorgenkindje. In Laarbeek geven de resultaten van de grondexploitatie nog geen aanleiding tot bezorgdheid. We moeten proberen dit zo te houden door tijdig ingrijpen. Vandaar de vraag aan de gemeenteaccountant.
Op verzoek van de commissie hield Thècla Luijben een presentatie over de gemeenschappelijke regelingen waaraan Laarbeek deelneemt. De griffier schetste de problematiek met de behandeling van de begroting van deze gemeenschappelijke regelingen. Vaak komen zij heel laat naar de gemeenten, zodat er eigenlijk geen tijd meer is voor een adequate behandeling. Conclusie van de commissie was dat primair aangedrongen moet worden dat de begrotingen op tijd worden aangeleverd. Als de behandeling niet in de opgestelde vergadercyclus past, moet er een extra raadsvergadering worden ingelast voor de behandeling van de zienswijze.
Onverwacht veel tijd was nodig voor het reglement functioneringsgesprekken met de burgermeester. Dit reglement was opgesteld door het presidium. Met name de vertegenwoordiger van PNL in de commissie had bezwaren tegen gemaakte keuzes in het reglement. Klaarblijkelijk had hij een geheel ander beeld over een dergelijk reglement. Als voorzitter vond ik dat we in de raad geen discussie over een dergelijk reglement zouden moeten krijgen. Ik vond het verstandiger dat het voorstel teruggenomen zou worden en dat het presidium opnieuw, gehoord de opmerkingen, nogmaals naar het reglement zou kijken. De commissie nam dit over.
In de Peelregio is een stuurgroep ingesteld die voorstellen gaat doen voor de toekomstige samenwerking van de Peelgemeenten. De stuurgroep moet voor1 febr. 2013 met haar aanbevelingen komen. Namens Laarbeek heeft wethouder Vereijken zitting genomen in de stuurgroep. In de commissie zei Vereijken dat hij behoefte had aan een mandaat van de commissie. De commissie gaf hem dat mandaat met de opdracht vooral oog te hebben voor de beoogde samenwerking binnen de Peelgemeenten op termijn en minder voor de invulling van concrete in details. Benoeming dus van wat de stuurgroep de mijlpaal noemt.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

Commissie Algemeen Bestuur



Opvallend was dat deze keer verschillende plaatsvervangers hun fractievoorzitter in de commissie vervingen. Waarschijnlijk was het toeval. Het viel wel op.
Een drietal onderwerpen sprong er deze keer uit. Op de eerste plaats natuurlijk de behandeling van de Grondnota 2012.De Auditcommissie heeft de gemeenteaccountant gevraagd dit keer speciaal de grondnota onder de loep te nemen. Gezien de ontwikkelingen in verschillende gemeenten met de grondexploitatie is het zaak ook in Laarbeek op ons qui vive te zijn. Voor heel veel gemeenten is de grondexploitatie een zorgenkindje. In Laarbeek geven de resultaten van de grondexploitatie nog geen aanleiding tot bezorgdheid. We moeten proberen dit zo te houden door tijdig ingrijpen. Vandaar de vraag aan de gemeenteaccountant.
Op verzoek van de commissie hield Thècla Luijben een presentatie over de gemeenschappelijke regelingen waaraan Laarbeek deelneemt. De griffier schetste de problematiek met de behandeling van de begroting van deze gemeenschappelijke regelingen. Vaak komen zij heel laat naar de gemeenten, zodat er eigenlijk geen tijd meer is voor een adequate behandeling. Conclusie van de commissie was dat primair aangedrongen moet worden dat de begrotingen op tijd worden aangeleverd. Als de behandeling niet in de opgestelde vergadercyclus past, moet er een extra raadsvergadering worden ingelast voor de behandeling van de zienswijze.
Onverwacht veel tijd was nodig voor het reglement functioneringsgesprekken met de burgermeester. Dit reglement was opgesteld door het presidium. Met name de vertegenwoordiger van PNL in de commissie had bezwaren tegen gemaakte keuzes in het reglement. Klaarblijkelijk had hij een geheel ander beeld over een dergelijk reglement. Als voorzitter vond ik dat we in de raad geen discussie over een dergelijk reglement zouden moeten krijgen. Ik vond het verstandiger dat het voorstel teruggenomen zou worden en dat het presidium opnieuw, gehoord de opmerkingen, nogmaals naar het reglement zou kijken. De commissie nam dit over.
In de Peelregio is een stuurgroep ingesteld die voorstellen gaat doen voor de toekomstige samenwerking van de Peelgemeenten. De stuurgroep moet voor1 febr. 2013 met haar aanbevelingen komen. Namens Laarbeek heeft wethouder Vereijken zitting genomen in de stuurgroep. In de commissie zei Vereijken dat hij behoefte had aan een mandaat van de commissie. De commissie gaf hem dat mandaat met de opdracht vooral oog te hebben voor de beoogde samenwerking binnen de Peelgemeenten op termijn en minder voor de invulling van concrete in details. Benoeming dus van wat de stuurgroep de mijlpaal noemt.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 18 november 2012



 

Vergaderweek


Vorige  week was het in Laarbeek de week van de commissievergaderingen. Vier commissies vergaderden. Ik ben als toehoorder geweest bij de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en vanzelfsprekend bij de commissie Algemeen Bestuur als voorzitter. Natuurlijk had ik ook graag de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling bijgewoond, maar dit kon deze keer niet omdat onze kleinzoon op die dag moest afzwemmen voor zijn A-diploma. In Utrecht hebben ze er een hele happening van gemaakt. Ik had dit niet willen missen.

Wethouder Joan Briels zat de hele vergadering te popelen om zijn verhaal over de Aarlese brug kwijt te kunnen. Hij zat de hele tijd met het krantenartikel te zwaaien en porde de commissie aan om er naar te vragen. Hij moest tot de rondvraag wachten voor een van de commissieleden het onderwerp aankaartte. Opmerkelijk was dat hij zei dat in het gentlemen’s agreement met Helmond niet gesproken werd over de Aarlese brug. Het stuk had volgens hem betrekking op de ontwikkeling van de totale kanaalzone.

De uitspraak van de wethouder verbaasde mij. De openstelling van de brug is immers een hot item in het overleg met Helmond. Op gezette tijden heeft dit wederzijds tot nogal wat irritaties geleid. De brug zou in het agreement niet ter sprake komen. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Als t.z.t het gentlemen’s agreement met Helmond openbaar wordt, zal het wel duidelijk worden. De woorden van Briels impliceren dat de uitbreiding van de passantenhaven in Aarle zal geschieden zonder afspraken over de openstelling van de brug! Ik ben benieuwd.

BRO presenteerde tijdens de commissievergadering de inrichtingsplannen in het voorzieningencluster Donk. Er komt een scootmobielstalling binnenshuis; de fietsenstallingen zijn niet overdekt.

Ook presenteerde de architect de inrichting van het Ontmoetingscentrum. Er komt een blibliotheek en een sportzaal in van resp. 350 e 400 m2 .Het plan zag er op het eerste gezicht goed uit.

De commissie stond uitvoerig stil bij de plannen van OJA. Opmerkelijk was dat wethouder de discussie over eventueel een andere plek voor OJA in  de kiem smoorde door te verwijzen naar de oplegger IDOP Aarle-Rixtel. Volgens hem was de discussie over een andere plaats een gepasseerd station. De commissie ging hiermee naar mijn idee veel te gemakkelijk mee mee.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 15 november 2012



 

Afvalverwerking





Met stijgende verbazing las ik gisterenmorgen in het ED het artikel over de afvalverbranding bij Attero. Een paar dagen geleden had wethouder van Zeeland de raadsleden geïnformeerd over het Laarbeekse besluit om niet in aandelen Attero te stappen. Het verhaal van de wethouder was helder. Er is immers geen reden om langer dan afgesproken bij Attero betrokken te zijn. Het bericht van wethouder van Zeeland gaf geen aanleiding om er langer bij stil te staan. Er was immers geen vuiltje aan de lucht. Het contract zou in 2017 aflopen. Punt uit.

Dat veranderde toen het ED donderdag j.l. met het artikel kwam: “Regio laat miljoenen liggen.” Hieruit bleek dat er binnen gemeenten heel verschillend gedacht wordt over de aandelenaankoop. Wethouder van Zeeland had ons dat niet gemeld. Voor het artikel  in het ED KLIK HIER .

In het krantenartikel wordt ook H. Ubachs als portefeuillehouder van de SRE aangehaald. Volgens hem moeten gemeenten de afvalverwerking aan de markt overlaten. Het zou geen taak van de gemeente zijn. Over deze stellingname kan je natuurlijk twisten.
Ik vind het in dit licht heel vreemd dat de SRE en de gemeenten zich nog niet zo heel lang geleden 9 juni 2012 ) zich in een manifest heel duidelijk hebben uitgesproken over reducering van het restafval tot 5% in 2020. Dit wijst er m.i. op afvalverwerking wel degelijk op de agenda van de gemeenten staat. Of je het allemaal helemaal zelf als gemeente moet gaan doen, is een heel andere andere vraag.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 14 november 2012


 

Bouwgrond


Vanavond staat o.a. de Grondnota 2012 op de agenda van de commissie Algemeen Bestuur. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de verschillende partijen op deze nota.

Mogelijk biedt het artikel in het ED van afgelopen maandag met als kop “ Bouwgrond groter blok aan het been ” stof voor overdenken. Tendens van het artikel is dat investeringen in bouwgrond voor gemeenten in toenemende mate een  probleem worden. Een aantal gemeenten zijn hierdoor al in de problemen geraakt. Denk b.v. maar aan Gemert-Bakel en Nuenen. Heel veel gemeenten staan op de drempel van grote afschrijving op bouwgrond met alle consequenties van dien. Gemeenten met heel veel bouwgrond in hun bezit, lopen natuurlijk de grootste risico’s. Actieve grondpolitiek uit het verleden heeft nu zijn prijs.

Gelukkig heeft Laarbeek geen al grote grondportefeuille. Als we helemaal geen bouwgrondverkopen , leggen wij er € 19 milj. er op toe. Zover zal het wel niet komen. Wat wel zorgelijk is dat onze risicoreserve licht onder het voorgeschreven niveau is uitgekomen. Weliswaar verhogen we grondprijzen voor woningbouw niet. Wel blijven we rente toeschrijven, waardoor de balanswaarde stijgt. Heel erg logisch is dit niet. Immers de grondprijzen zullen vroeg of laat verlaagd moeten worden. Landelijk rekent men nu al op een  daling van de grondprijs met 5% in de komende twee jaar. Sommigen denken zelfs dat dit een te optimistische inschatting is.

Zaak is het om tijdig de bakens te verzetten. Een mogelijkheid is om het soort te bouwen woningen in de plannen te heroverwegen. Ik vraag mij af waarom het zo lang moet duren voor in Beekse Akkers de plannen worden aangepast.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 13 november 2012



 

De Aarlese brug


Het Laarbeekse college is overstag. Het heeft ingestemd met een gentlemen’s agreement met Helmond over de openstelling van de Aarlese brug. Het voorstel hiertoe is voorgelegd aan het college van Helmond.

De exacte inhoud van het voorstel is ons niet bekend. Wij moesten het ook maar uit de krant vernemen. Het ED kwam hiermee met een artikel op zaterdag 10 november onder de kop “Brug bij Aarle-Rixtel wellicht een paar keer per jaar open. "

Wel was ons bekend dat er zoiets zat aan te komen. In de Raadsinformatiebrief van 27 april 2012 had het college de raad al geïnformeerd over het feit dat Rijkswaterstaat vanwege technische en juridische restricties aanvankelijk niet akkoord ging met de uitbreiding van de passantenhaven in Aarle-Rixtel. Letterlijk deelde het college mee:

“ Tijdens een bestuurlijk/directieoverleg tussen Rijkswaterstaat, gemeente Helmond en Laarbeek is overeenstemming bereikt over de kaders waarbinnen de uitbreiding kan worden gerealiseerd. Hiermee is Rijkswaterstaat breid gevonden mee te werken aan de voorgenomen uitbreiding. Voorwaarde hiervoor was een nader op te stellen gentlemen’s agreement met Helmond welk onderdeel zal uitmaken van de watervergunning. De gemeente Helmond stelt nu alsnog nadere voorwaarden.”

Klaarblijkelijk heeft het van april tot nu moeten duren voor Laarbeek de concessies op papier had! Nu maar afwachten of Helmond akkoord gaat. En welke draai PNL er aan gaat geven.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 12 november 2012


Moties tegen regeringsplannen


In het regeerakkoord staan een groot aantal ingrijpende zaken die heel veel commotie oproepen. Of alles overeind blijft, zal moeten blijken. De  gang van zaken met de inkomensafhankelijke zorgpremie is veelzeggend en veroorzaakte een slechte start voor het kabinet.

Bij gemeenten staan natuurlijk de kortingen en de plannen voor gemeenten met 100.000  inwoners centraal . De eerste moties tegen de herindelingsplannen zijn  in een aantal raden al aangenomen.

Het ED berichtte afgelopen zaterdag over moties tegen herindeling in de gemeenteraden van Nuenen en Son en Breugel. Ook in Geldrop, een andere randgemeenten, zijn plannen voor een dergelijke  motie. Ongetwijfeld zal binnenkort onze postbus vol zitten met oproepen deze moties te steunen.

In Son en Breugel werd de motie ingediend door de coalitiepartijen Dorpsbelang en Dorpsvisie, twee lokale partijen. De landelijke partijen in  Son stemden tegen. Zij vonden het nog te vroeg om zich uit te spreken over de plannen van het kabinet zich uit te spreken. In Nuenen werd de motie, ook hier ingediend door een lokale partij, bij toeval aangenomen, omdat twee leden van de oppositie toevallig afwezig waren.

Ik verwacht dat het ook in Laarbeek niet lang zal duren voordat een van de lokale partijen met een dergelijke motie zal komen.

Voor  reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 11 november 2012



 

De tweede sessie over burgerparticipatie

 

Ongeveer een 25 inwoners hadden donderdagavond de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen voor de bijeenkomst over burgerparticipatie. De meesten waren leden  van dorpsraden en verenigingen. Dus de bekende gezichten uit het circuit. Een tweetal aanwezigen had gevolg gegeven aan de uitnodiging die zij met 50 andere inwoners in Laarbeek in de bus hadden gevonden. Een enkeling was afgekomen op de publicatie in de media. Deze 25  mochten plaatsnemen op de raadszetels. Mevr. Buter leidde als moderator de bijeenkomst. Van de vergadering zal een verslag verschijnen op de website van  de gemeente.

Ik ben met een onbevangen mind naar deze bijeenkomst gegaan. Vooral dus om te horen wat bewoners vinden van burgerparticipatie  en met name welke vorm in Laarbeek gekozen zou moeten worden. Dit laatste is er niet helemaal uitgekomen. Waarschijnlijk was dat ook wel iets te optimistisch. De bijeenkomst had vooral het karakter van een eerste oriënterende bijeenkomst,waarin verwachtingen werden benoemd. Iedereen was voor burgerparticipatie, de een legde meer de nadruk op uitvoeren, de ander op beleidsparticipatie.  Dit was gezien de herkomst en betrokkenheid van de deelnemers niet meer dan logisch.

Vanuit de raadstoelen spraken de aanwezigen tot de raad. Ik vond dat onlogisch. Het grootste gedeelte van de burgerparticipatie wordt immers niet geëntameerd door de raad maar door het college. De raad stelt het kader vast, het college bereidt voor en voort voert uit. Halverwege de bijeenkomst had de helft van het college het al voor gezien gehouden en was opgestapt en verdwenen. De PNL-wethouders waren vertrokken, alleen Briels en van Zeeland bleven. Mogelijk hadden zij andere afspraken, maar toch  was dit voortijdig vertrekken  veelzeggend en getuigde het  niet van een grote betrokkenheid bij dit onderwerp.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185


donderdag 8 november 2012



 

Herindeling


De kritiek op het regeerakkoord richt zich vooral op de inkomensafhankelijke zorgpremie en de daarmee nagestreefde nivellering en de plannen om te komen tot gemeenten van 100.000 inwoners. De inkomensafhankelijke zorgpremie laat de VVD op haar grondvesten schudden. Niemand snapt waarom Rutte dit geaccepteerd heeft. Rutte heeft bij onderhandelingen in het verleden wel vaker steken laten vallen. Dit wordt waarschijnlijk voor hem een hele dure.

Ook op de plannen voor de herindeling van de Nederlandse gemeenten zijn veel reacties gekomen. Weliswaar niet zo heftig als bij de zorgpremie. In alle media vind je commentaren. Ook het Eindhovens Dagblad heeft er aandacht aanbesteed.  In de krant van 7 november j.l. kregen een voor- en een tegenstander het woord. 

Arnoud-Jan Bijsterveld,hoogleraar Cultuur in Brabant aan de universiteit va Tilburg, herhaalde zijn eerdere uitspraken over de wenselijkheid om tot zes gemeenten in Brabant te komen. Hiermee ging hij zelfs een stuk verder dan het voorstel van VVD e PvdA. Het stuk zelf bevatte eigenlijk weinig nieuwe gezichtspunten. Zijn uitspraak over 6 gemeenten was waarschijnlijk ook niet meer dan de spreekwoordelijke stok in het hoenderhok.

Hetzelfde gold eigenlijk ook voor het stuk  van de tegenstander van het plan,Alber Kivits. Ook hietr weinig nieuwe gezichtspunten.Kivits herhaalt de bekende standpunten. Wel heeft hij een punt  als hij constateert dat gemeenten  waarschijnlijk op de rem gaan staan bij de plannen voor gemeentelijke samenwerking. Gemeenten zullen d e neiging hebben om eerst eens af te wachten , waar het allemaal op gaat uitdraaien.
Ik acht dit niet uitgesloten. Belangen liggen immers heel divers.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 7 november 2012



 

Burgerparticipatie


Vanavond is er in het gemeentehuis een bijeenkomst over burgerparticipatie. Hiervoor zijn  de raad en alle belangstellende burgers van Laarbeek uitgenodigd. Ook is een aantal inwoners op individuele titel uitgenodigd. De Laarbeeekse burgers worden expliciet uitgenodigd op de stoel van de raad plaats te nemen. De bijeenkomst van vanavond heeft een interactief karakter en is het vervolg op een recente raadsbijeenkomst over dit onderwerp. Op de website van de gemeente valt hierover iets meer te lezen.

Ik ben heel benieuwd hoe de bijeenkomst vanavond gaat verlopen. Met name ook naar de verwachtingen waarmee inwoners naar deze bijeenkomst komen. Mijn indruk is dat de voorbereiding te wensen heeft overgelaten. Ik hoop overigens dat ik mij daar in vergis. De summiere manier waarop burgers op deze avond geattendeerd zijn, stelt mij teleur. Zo vraag ik mij af wie is  nu eigenlijk bij de gemeente de probleemeigenaar? En is alles wel zo goed doordacht?

We zullen het vanavond zien. Overigens had ik bij de raadsbijeenkomst over participatie ook mijn twijfels. Toen viel het echter uiteindelijk reuze mee. Wat nu gebeurd is en wat ons nu kan opbreken , is dat wij als raad geen kaders hebben benoemd. Misschien  scheppen wij hiermee verwachtingen waaraan we straks onmogelijk aan kunnen voldoen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 6 november 2012


 

Grondbeleid


Wat mij in het Gemertse verhaal verbaast, is dat Gemert bij de opstelling van haar begroting gedaan heeft of er niets aan de hand was. Men doet een beetje of men overvallen is. Pas toen de gedeputeerde himself, Bert Pauli, aanschoof bij een overleg, vielen klaarblijkelijk de oogschellen en realiseerde Gemert zich voor welke opgave het stond. Ik had het Gemertse gemeentebestuur en ambtenarenapparaat hoger ingeschat.

Overigens is het een rare wijze waarop gemeenten met hun grondexploitatie omgaan.De grond is jarenlang de melkkoe van de gemeenten gewest, waarmee mooie dingen werden gefinancierd. De prijs van de grond steeg jaarlijks. Met een vrij hoge rekenrente werd jaarlijks het gemeentelijk onroerend goed opgewaardeerd. Dit ging goed zolang de kavels als zoete broodjes over de toonbank gingen. Met de crisis en de misère op de woningmarkt veranderde alles. Gemeenten moeten verlies gaan nemen op hun grondpositie en vrij fors gaan afwaarderen. Dit hakt er fors in.

En hoe zit het in Laarbeek, hoor ik U vragen? De grondnota die binnenkort aan de orde komt zal hierover uitsluitsel moeten geven. Laarbeek heeft in het verleden een bescheiden grondpositie ingenomen. Dit zou moeten voorkomen dat er heel gekke dingen gebeuren. Kijkend naar de verschillende uitbreidingsplannen ziet het er allemaal niet rooskleurig uit.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 5 november 2012



 

Gemert –Bakel onder financieel toezicht


De provincie heeft Gemert-Bakel onder financieel toezicht geplaatst. Gemert krijgt van de provincie nog een kans om de meerjarenbegroting sluitend te maken. Anders gaat de provincie dat zelf doen. In Brabant zijn twee gemeenten, Nuenen en Gemert-Bakel die onder verscherpt financieel toezicht zijn geplaatst. Toevallig zijn wel twee gemeenten uit het SRE-gebied. 

Voor beide gemeenten is dit zuur. In beide gevallen is een te ambitieuze grondpolitiek de oorzaak van de gerezen problemen. Er is te lang vertrouwd op voortdurende groei. De bakens zijn te laat verzet. Zowel in Gemert als in Nuenen zal er flink in de uitgaven gesneden moeten worden. Nu is er geen ontkomen meer aan.

Meteen na het bekend worden van het besluit van de provincie liet het Laarbeekse college weten dat dit geen gevolgen had voor de gemeentelijke samenwerking met Gemert-Bakel. Deze samenwerking is immers – zo meldde het college- primair uitvoerend van aard. Ik ben er beslist niet zo zeker van dat deze ontwikkeling geen gevolgen heeft voor de samenwerking.

 Gemert moet ambities opgeven. Dat zou ook wel op het terrein van de samenwerking kunnen zijn. We merken nu al dat Gemert de uitbreiding van de samenwerking op een lager pitje heeft gesteld. Pas eind november heeft de Gemertse raad pas tijd om met Laarbeek te overleggen over de institutionalisering van de bestaande samenwerking. Dit is geen goed vooruitzicht!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 4 november 2012


 

Raadsinformatiebrief Peelgemeenten



Teleurstellend vond ik de inhoud van de raadsinformatiebrief die alle Peelgemeenten vorige week ontvingen. Hierin werd mededeling gedaan van de besluiten op de bijeenkomst van de colleges van B en W van Peelland op 29 oktober j.l. Ik had verwacht dat besluiten genomen zouden worden over de businesscases waaraan de gemeentesecretarissen met hun ambtelijke medewerkers al een hele tijd gewerkt hebben.  Hierover is in de brief nauwelijks informatie te vinden. Uit de volgende passage in de brief meen ik te moeten afleiden dat het resultaat teleurstellend was:

“ In het afgelopen jaar zijn enkele samenwerkingsonderwerpen uitgewerkt en is gewerkt aan het gezamenlijk optrekken rondom de transities in het sociale domein. Naar aanleiding daarvan is duidelijk geworden dat intensivering van de samenwerking vraagt om meer samenhang, om een visie op de samenwerking als geheel. Daarmee kunnen we met meer kracht en minder drukte invulling geven aan de onderwerpen waarop we de samenwerking kunnen verstevigen, maar ook aan de onderwerpen waarop nu al wordt samengewerkt.”

De brief vermeldt wel dat er een stuurgroep ingesteld van wethouders en gemeentesecretarissen o.l.v. d e nieuwe burgemeester van Helmond wordt. Taak van deze stuurgroep is:

“ Vanuit deze gezamenlijke ambitie en een gedeeld gevoel van urgentie hebben de gezamenlijke colleges de conclusie getrokken dat het zinvol is om te komen tot het formuleren van een gezamenlijke mijlpaal. Deze mijlpaal omvat een gezamenlijke (strategische) Peelvisie en een perspectief op (onderdelen van) gezamenlijke bedrijfsvoering. Besloten is om een bestuurlijk/ambtelijke stuurgroep in te stellen die op relatief korte termijn met een voorstel voor deze mijlpaal moet komen, inclusief een route daarnaar toe. De opdracht die de gezamenlijke colleges aan de stuurgroep meegeeft luidt:
·        Kom tot een gezamenlijke mijlpaal. Formuleer hiervoor een visie op samenwerking voor zowel beleid als organisatie. Neem daarin de genoemde ontwikkelingen en oplossingsrichting mee.
·        Zorg voor bredere betrokkenheid van bestuur en politiek. Informeer de belanghebbenden over het proces.
·        Maak een voorstel voor afspraken over samenwerking, waarmee invulling wordt gegeven aan de aandachtspunten.
·        Stel een plan op voor het verdere proces van samenwerking.
·        Betrek bij alle onderdelen de perspectieven voor succesvolle samenwerking: inhoud, proces en relatie.

Aandachtspunten die daarbij zijn benoemd zijn gelijkwaardigheid, de mogelijkheid van maatwerk zonder dat dit gepaard gaat met vrijblijvendheid en de noodzaak om onderlinge verschillen te respecteren. ”

Als nu nog een mijlpaal en een strategische Peelvisie ontwikkeld moet worden, zijn we nog ver van huis.

De brief is wel heel cryptisch. Was er geen betere tekstschrijver in de Peelregio  beschikbaar?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 1 november 2012



 

Het regeerakkoord

 

Het regeerakkoord tussen de VVD en de PVDA heeft in de media heel veel aandacht gekregen. Dit is natuurlijk niet verwonderlijk. De meeste aandacht ging uit naar de afspraken over de zorg en – in gemeenteland- naar de herindelingsplannen.

De invoering van een inkomensafhankelijke premie voor de zorg leidt tot een grote nivellering. Groter zelfs dan onder Den Uyl, oreerde zelfs Wiegel. Opmerkelijk is dat de plannen niets bijdragen tot vermindering van het begrotingstekort. Het dan ook niets meer dan instemmen met een stokpaardje van de PvdA. Samson geeft dit natuurlijk nooit meer uit handen ondanks zijn mooie woorden in de Tweede Kamer deze week dat over alles gesproken kan worden.

Over de plannen voor de gemeentelijke en provinciale herindeling zijn de laatste dagen meer achtergrond gegevens bekend geworden die de cryptische en multi interpretabele zinnen in het regeerakkoord verduidelijken. Toch is nog lang niet alles duidelijk, ook niet na het Kamerdebat van gisteren. Het moet allemaal pas in 2025 gerealiseerd zijn. Er kan dus nog veel veranderen.

In de Tweede Kamer dat het nieuwe kabinet weliswaar de ambitie heeft te komen tot gemeenten van 100.000 inwoners, maar dat men gemeente niet wil dwingen om naar die schaal te fuseren. Anderzijds blijkt dat het kabinet bij de berekeningen ervan uitgaat dat er in 2017 al 75 minder gemeenten zijn dan de huidige 415. Het kabinet rekent opeen bezuiniging van resp. 60 miljoen in 2015,120 milj. in 2016 en 180 milj. in 2017.

Opmerkelijk vond ik het snerpende commentaar in de Volkskrant. Voor het artikel  KLIK HIER .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185