donderdag 27 september 2012



 

Vincent Van Gogh en Lieshout




Heel toevallig las ik  een tweet van de altijd zeer bedrijvige Frank van den Eijnden. In deze tweet haalde hij  het verhaal van van Gogh in Lieshout uit de vergetelheid. Bij een beetje doorklikken zag ik dat zowat alle Lieshoutse media er aandacht aan besteedden, de gemeentelijke website, de Laarbeeker etc. De bron is een persbericht vanuit Nuenen.

Ik weet nog dat ons moeder dit van Gogh-verhaal kende.. Zij vertelde dat haar moeder altijd waarschuwde voor marskramers,landlopers en….de Nuenese roodharige schilder Vincent van Gogh. Zodra hij de buurt was, moesten de kinderen en vooral de meiden binnen blijven. Nit alleen bij ons moeder this, maar bij alle gezinnen in e FDeensehoek.Van Gogh had in de Deensehoek geen al te beste reputatie. Daar was misschien ook wel reden voor, gezien verhalen uit het Nuenense.

In zijn tweet verwijst van den Eijnden naar het volgende artikel. Ik neem het hieronder integraal  over:

“ Vincent van Gogh heeft ook de Lieshoutse molen Vogelenzang vastgelegd. Tijdens zijn Nuenense periode heeft Vincent van Gogh een kwart van al zijn werken geproduceerd. Dat hij in Nuenen en Eindhoven actief is geweest was algemeen bekend. Het feit dat hij op Laarbeeks grondgebied ook actief was, is tot op heden onderbelicht gebleven.
Van Gogh expert Ton de Brouwer heeft op verzoek van Van Gogh Brabant de locaties van een aantal werken nader onderzocht en bevestigde het vermoeden over de rol die Molen de Vogelenzang hierin speelde. Reeds in 1912 vertelde zijn Eindhovense vriend Antoon Kerssemakers in de Groene Amsterdammer: 
“Zoo hebben wij verscheidene malen schilderexcursies gemaakt in Nuenen, onder meer naar dat oud-middeleeuwsch kapelletje, dat daar midden in den akker stond, en naar die mooie oude windmolen onder Lieshout, waar ik later nog bij hem zoo’n kranige forsche studie zag met die vierkante schaapjes onder langs de molen”.
De Brouwer constateert dat de studie met schaapjes tot op heden niet bekend is. In totaal zijn er 9 tekeningen van windmolens bekend tijdens Van Goghs Nuenense periode. Zeven daarvan verwijzen naar qua bouw duidelijk naar molen De Roosdonck Een tweetal andere tekeningen verwijzen volgens De Brouwer echter wel naar de Lieshoutse molen dat naar alle waarschijnlijkheid de Vogelenzang moet zijn. Molen de Leest die ook in Lieshout staat kan het niet zijn omdat deze pas in 1900 is gebouwd. 

Een ander bijzonder feit is de ontdekking van een tekening onder een later werk van Van Gogh. In 1988 kreeg het Van Gogh Museum de "Vaas met Narcissen" in langdurige bruikleen. Bij het nemen van röntgenfoto’s ter voorbereiding van het schoonmaken van het schilderij werd onder het bloemstilleven een windmolen ontdekt. Gezien de periode waarin dit werk is gemaakt en gelet op de bouw van de molen en de woningen eromheen meent De Brouwer ook hierin De Vogelenzang te kunnen herkennen.

Burgemeester Ubachs van de gemeente Laarbeek reageert blij verrast op de conclusies. “Hieruit blijkt dat Van Gogh ook oog had voor mooie sfeerbeelden in de omgeving van Nuenen. We gaan ons beraden over de wijze waarop we als gemeente dit historische feit voor iedereen beter zichtbaar kunnen maken.”

Laarbeeks burgemeester wil begrijpelijkerwijs meteen meeliften op het succesnummer van Gogh. Wanneer staan drommen Japanners bij de molen?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185