zondag 30 september 2012


 

Huisvesting arbeidsmigranten


Ik ontleen het onderstaande aan BN/DeStem van 26-09-2012

“Arbeidsmigranten zijn hard nodig voor de Brabantse economie. Maar de huisvesting is een groot probleem. Dat komt omdat gemeenten te afwachtend zijn. In de provincie Noord-Brabant werken en wonen veel arbeidsmigranten uit Midden- en Oost Europa. Zij wonen vaak met te veel mensen in caravans of huizen op campings, of in overbevolkte huizen in de bebouwde kom waarvoor zij ook nog eens te veel huur betalen. Arbeidsmigranten integreren niet of slecht en zorgen vaak voor overlast in de lokale gemeenschap. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten is een urgente opgave in Noord-Brabant. Maar lokale overheden nemen te veel een afwachtende houding aan.

Als we niet oppassen ontstaan er getto's van gestigmatiseerde buitenlandse werknemers die, voor we het weten, nieuwe achterstandsgroepen en dito toekomstige achterstandswijken gaan opleveren. En dat is onacceptabel! Het is een probleem dat schreeuwt om aandacht en oplossingen. De gemeente Zundert spant de kroon met het aantal arbeidsmigranten. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt dat Zundert de meeste arbeidsmigranten in Nederland huisvest. Schattingen lopen uiteen van 2.500 tot 4.000 arbeidsmigranten, terwijl er in Zundert zelf maar 800 werken. Zundert heeft de hulp ingeroepen van de regiogemeenten in West-Brabant. Maar die hulp laat nog even op zich wachten. Er is weliswaar een onderzoek gestart, maar de indruk bestaat dat de regio onvoldoende urgentie toekent aan het probleem. Zelfs het Haagse ministerie heeft zich er onlangs mee bemoeid en de regio tot de orde geroepen. Dat heeft weinig indruk gemaakt want verantwoordelijke wethouders in West-Brabant geven aan het probleem te zien en er voldoende werk van te maken. Ondertussen zit Zundert naar verwachting nog wel even met het probleem. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten wordt dus onvoldoende als urgente opgave gezien. 

Arbeidsmigranten zijn in Noord-Brabant hard nodig om een belangrijk deel van de Brabantse economie gaande te houden. We kunnen met Nederlanders het werk in de kassen, op aardbeienvelden en boomkwekerijen niet aan. We zouden hen met open armen moeten ontvangen. Arbeidsmigranten zouden zich welkom moeten voelen met fatsoenlijke huisvesting die voldoet aan de Nederlandse maatstaven en Brabantse gastvrijheid, en waarvoor een redelijke huur wordt gevraagd. Maar het lukt ons maar niet om dat in voldoende mate te realiseren. Dat heeft onder meer te maken met werkgevers die goed werkgeverschap niet altijd als uitgangspunt hanteren. Zij zijn primair verantwoordelijk voor de huisvesting van hun werknemers. Maar het heeft ook te maken met falende lokale overheden. Gemeenten, ook in regionaal verband, zijn niet altijd in staat een visie te ontwikkelen op de opvang van arbeidsmigranten. Zij maken huisvesting van arbeidsmigranten onvoldoende mogelijk door bijvoorbeeld aanpassing van de bestemmingsplannen, waardoor goedwillende werkgevers en uitzendbureaus fatsoenlijke huisvesting niet kúnnen realiseren. Een van de gevolgen is dat arbeidsmigranten zich illegaal vestigen. Gemeenten handhaven te weinig omdat er geen alternatieve huisvesting mogelijk is. En zo is de cirkel rond. Het bewijs dat het ook anders kan is te vinden in de gemeente Steenbergen. Daar heeft uitzendbedrijf Goodmorning een pension gevestigd voor arbeidsmigranten in voormalig klooster Stella Maris. Fatsoenlijke huisvesting voor een redelijke prijs, met voldoende ruimte en mogelijkheden voor recreatie en met tweetalige gastvrouwen. Arbeidsmigranten fatsoenlijk huisvesten kan dus wel. Werkgever en gemeente dragen daar samen zorg voor. 

Het probleem dat zich in de gemeente Zundert, en in meer Brabantse gemeenten voordoet is niet alleen een lokaal probleem. Wij hebben daarom in Provinciale Staten van Noord-Brabant gevraagd om gemeenten met deze problemen te ondersteunen. Brabanders staan bekend als solidair met elkaar, en de provincie kan vanuit haar positie een rol spelen. Door in de regionale ruimtelijke overleggen te inventariseren in welke gemeenten de problemen zich voordoen. Door gemeenten aan te sporen te zoeken naar geschikte locaties en daarbij de bestemmingsplannen aan te passen. Door in overleg te treden met regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten in Brabant om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken voor de huisvesting van arbeidsmigranten. 

Wij willen dat er in Noord-Brabant fatsoenlijk wordt omgegaan met arbeidsmigranten. Wij willen ook dat bewoners van gemeenten die hierdoor overlast ervaren serieus worden genomen. En we willen problemen op langere termijn voorkomen. Als we niet oppassen creëren we namelijk toekomstige achter- standsgroepen en dito wijken. Laten we leren van het verleden en ook als provincie onze maximale invloed aanwenden om dat te voorkomen. “

Het stuk is geschreven door Henk Leenders, lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant voor de PvdA

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 27 september 2012



 

Vincent Van Gogh en Lieshout




Heel toevallig las ik  een tweet van de altijd zeer bedrijvige Frank van den Eijnden. In deze tweet haalde hij  het verhaal van van Gogh in Lieshout uit de vergetelheid. Bij een beetje doorklikken zag ik dat zowat alle Lieshoutse media er aandacht aan besteedden, de gemeentelijke website, de Laarbeeker etc. De bron is een persbericht vanuit Nuenen.

Ik weet nog dat ons moeder dit van Gogh-verhaal kende.. Zij vertelde dat haar moeder altijd waarschuwde voor marskramers,landlopers en….de Nuenese roodharige schilder Vincent van Gogh. Zodra hij de buurt was, moesten de kinderen en vooral de meiden binnen blijven. Nit alleen bij ons moeder this, maar bij alle gezinnen in e FDeensehoek.Van Gogh had in de Deensehoek geen al te beste reputatie. Daar was misschien ook wel reden voor, gezien verhalen uit het Nuenense.

In zijn tweet verwijst van den Eijnden naar het volgende artikel. Ik neem het hieronder integraal  over:

“ Vincent van Gogh heeft ook de Lieshoutse molen Vogelenzang vastgelegd. Tijdens zijn Nuenense periode heeft Vincent van Gogh een kwart van al zijn werken geproduceerd. Dat hij in Nuenen en Eindhoven actief is geweest was algemeen bekend. Het feit dat hij op Laarbeeks grondgebied ook actief was, is tot op heden onderbelicht gebleven.
Van Gogh expert Ton de Brouwer heeft op verzoek van Van Gogh Brabant de locaties van een aantal werken nader onderzocht en bevestigde het vermoeden over de rol die Molen de Vogelenzang hierin speelde. Reeds in 1912 vertelde zijn Eindhovense vriend Antoon Kerssemakers in de Groene Amsterdammer: 
“Zoo hebben wij verscheidene malen schilderexcursies gemaakt in Nuenen, onder meer naar dat oud-middeleeuwsch kapelletje, dat daar midden in den akker stond, en naar die mooie oude windmolen onder Lieshout, waar ik later nog bij hem zoo’n kranige forsche studie zag met die vierkante schaapjes onder langs de molen”.
De Brouwer constateert dat de studie met schaapjes tot op heden niet bekend is. In totaal zijn er 9 tekeningen van windmolens bekend tijdens Van Goghs Nuenense periode. Zeven daarvan verwijzen naar qua bouw duidelijk naar molen De Roosdonck Een tweetal andere tekeningen verwijzen volgens De Brouwer echter wel naar de Lieshoutse molen dat naar alle waarschijnlijkheid de Vogelenzang moet zijn. Molen de Leest die ook in Lieshout staat kan het niet zijn omdat deze pas in 1900 is gebouwd. 

Een ander bijzonder feit is de ontdekking van een tekening onder een later werk van Van Gogh. In 1988 kreeg het Van Gogh Museum de "Vaas met Narcissen" in langdurige bruikleen. Bij het nemen van röntgenfoto’s ter voorbereiding van het schoonmaken van het schilderij werd onder het bloemstilleven een windmolen ontdekt. Gezien de periode waarin dit werk is gemaakt en gelet op de bouw van de molen en de woningen eromheen meent De Brouwer ook hierin De Vogelenzang te kunnen herkennen.

Burgemeester Ubachs van de gemeente Laarbeek reageert blij verrast op de conclusies. “Hieruit blijkt dat Van Gogh ook oog had voor mooie sfeerbeelden in de omgeving van Nuenen. We gaan ons beraden over de wijze waarop we als gemeente dit historische feit voor iedereen beter zichtbaar kunnen maken.”

Laarbeeks burgemeester wil begrijpelijkerwijs meteen meeliften op het succesnummer van Gogh. Wanneer staan drommen Japanners bij de molen?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 26 september 2012



 

WMO


Gemeenten voelen zich o zo belangrijk. In hun beleving staan zij in het centrum van het gebeuren. Zo hebben dan ook het idee dat zij alles in de gaten moeten houden en moeten reguleren. Zaken uit handen geven of zich moet bepaalde zaken zich niet bemoeien, valt hen heel lastig. Op alle mogelijke terreinen is dit zichtbaar.

Gemeenten hebben sterk de neiging in alles en nog wat de regie op zich te nemen. Er moest eens iets gebeuren dat aan de aandacht ontsnapte. Gevolg is dat gemeenten maar heel langzaam afslanken en veel te weinig aan maatschappelijke krachten overlaten. Dit kost de belastingbetaler onnodig veel klauwen met geld. Het kan veel efficiënter en doelmatiger.

En als de gemeente dan al een beroep op de samenleving doet, gebeurt dit vaak erg onrealistisch. Deze gedachte is ook te vinden in het proefschrift van Marja Jager-Vreugdenhil, waarop zij deze week promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Sociale structuren zoals buurten, mantelzorgers en kerken worden volgens haar te veel voor het karretje van de gemeenten gespannen. De gemeenten faciliteren hen te weinig om vanuit hun eigen cultuur en motivatie zorgtaken op zich te nemen.

In haar onderzoek bestudeerde zij de zorgbereidheid van buurten met een hoge sociale verbondenheid. Zij concludeert dat buurten samenhangen van regels die zorgzaamheid beperken. “ Een goede buur doet zo kort mogelijk en beroep op de zorg van een ander en schakelt zo snel mogelijk de hulp in van professionele zorg. De WMO gaat juist uit van buren die zo lang mogelijk voor elkaar zorgen om professionele zorg te beperken. ”
Als Marja Jager gelijk heeft, gaat de WMO van verkeerde premissen uit. Ik ben het wel met haar eens als zij zegt dat mantelzorgers niet mensen zijn die dure zorgtaken uitvoeren, maar veel meer mensen zijn die doen wat op hun pad komt uit liefde voor anderen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 25 september 2012



 

Nieuwsbrief


Deze week heb ik ook de eerste Nieuwsbrief na mijn knieoperatie laten verschijnen. Het heeft een stuk langer geduurd dan ik verwacht had, maar gelukkig ben ik nu weer zover dat ik mijn gewone bezigheden kan hervatten. En hierbij hoort vanzelfsprekend ook het schrijven van de wekelijkse Nieuwsbrief bij.

In deze jongste Nieuwsbrief kijk ik even in het kort terug naar de afgelopen maanden en blik ik wat vooruit. Centraal staan de recente ontwikkelingen op het terrein van de gemeentelijke  samenwerking. Deze ontwikkeling lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Ik maak me oprecht zorgen over het gebrek aan discussie in de Laarbeekse raad over dit wezenlijke punt . Als we niet uitkijken worden we zomaar de een of andere vorm van samenwerking in gemanoeuvreerd. Dit is het laatste wat wij zouden moeten willen.

De Nieuwsbrief wordt wekelijks toegezonden aan een groot aantal Laarbeekers.  Als U er belangstelling voor heeft, is een seintje voldoende om ook U op de mailinglijst te plaatsen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 24 september 2012



 

BOR en de inrichting in Beek


Bij de behandeling van het krediet voor het voorzieningencluster Beek in de laatste raadsvergadering kwam het voorstel het inrichtingsplan nader te laten toelichten in de commissie BOR. Peter Verschuuren van PNL kwam met dit voorstel. Natuurlijk werd dit idee overgenomen. Het onderwerp staat geagendeerd voor de volgende commissie vergadering Voor mij is het zeer de vraag of dit wel juist was.

De raad keurde het krediet en daarmee het plan goed. Behandeling van het plan in de commissie komt nu als mosterd na de maaltijd. De informatie had eerder gevraagd moeten worden , tenminste als daar behoefte aan was. Dit had moeten gebeuren bij de behandeling van het voorstel in de commissie. Dit is duidelijk te laat. De raad had zich eerder moeten laten informeren.

Overigens vind ik het een heel fraai plan.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 23 september 2012



 

CDA-motie


“Hoe gaan we nu verder?” vroeg Thea Wich zich af in de commissie BOR na de presentatie van Anton Verhoeven van IVN Laarbeek? Het IVN was in de commissie uitgenodigd om te praten over het maaibeleid van de gemeente Laarbeek. De presentatie was veel ruimer en sneed ook het natuurbeheer in Laarbeek aan. Volgens Antoon Verhoeven was er in Laarbeek nog veel natuurwinst te behalen.

De leden van de commissie waren onder de indruk van de presentatie. Alleen: hoe zouden we deze natuurwinst kunnen realiseren? Een kant en klare oplossing had op dat moment niemand voorhanden. Vandaar de indringende vraag van Thea Wich: “Hoe gaan we nu verder?” De vraag maakte indruk en bleef hangen.

Na afloop van de commissievergadering hebben wij binnen het CDA ons beraden wat we konden doen om het momentum niet ongebruikt voorbij te laten gaan. Tonny Meulensteen heeft contact opgenomen met Antoon Verhoeven. In dit overleg bleek dat de grootste natuurwinst viel te behalen in het Loggebied de Jekschotse Heide. In een motie hebben wij dit vastgelegd. In het dictum van de motie vroeg het CDA de raad “ het college op te dragen de door Laarbeek aangekochte gronden ten behoeve van het LOG-Jekschotse Heide met ingang van 2013 natuurvriendelijker te laten beheren.”

Na de discussie in de commissie BOR zou je verwachten dat de raad de motie unaniem zou omarmen. Niets bleek minder waar, alle mooie woorden in de commissie ten spijt. Allerlei tegenwerpingen en bezwaren werden opgeworpen. Detailvragen gingen ineens de hoofdrol spelen. Het principe verdween steeds verder op de achtergrond. Daarmee was het lot van de motie bepaald. Ook het college stelde zich niet bepaald positief op. Wethouder Biemans raadde de motie af!

Uiteindelijk trokken alle partijen hun handen af van de motie. Zelfs het expliciet schrappen van de verwijzing in de motie naar de Jekschotse Heide mocht ook niet meer baten. Zelfs De Werkgroep die nog overwogen had in het achterbanoverleg om de motie te amenderen, stemde tegen, de woorden van Thea Wich ten spijt.
Laarbeek gaat dus helemaal niet verder. Als puntje bij paaltje komt bij komt, zijn de Laarbeekse partijen helemaal niet groenminded. Het is allemaal gratuite en het mag vooral niets kosten! Met name van De Werkgroep viel ons dat tegen. Ook De Werkgroep liet op het beslissende moment de groene veren vallen.

Alleen het CDA was consequent. Als het erop aankomt,blijkt telkens het CDA toch de meest groene partij te zijn!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 20 september 2012


 

Veerkrachtig bestuur


Zo luidt de titel van het rapport dat de commissie Krachtig Bestuur onlangs heeft uitgebracht over Noordoost-Brabant. De commissie zal ook de andere delen van Brabant onder loep nemen. In het eerste deelrapport zijn de hoofdlijnen duidelijk: er is in noodoost  een forse schaalvergroting nodig. Het is niet te verwachten dat de conclusie van de commissie over de overige delen van Brabant hiervan zal afwijken. We moeten dus op ons quivive zijn, zoheb ik al eens in deze weblog opgemerkt.

De commissie komt op 31 oktober a.s .naar Laarbeek om te overleggen met het college en de raad. De fractievoorzitters hebben gekozen voor een delegatie van fractievoorzitters om aan dit gesprek deel te nemen. Van te voren zullen zij een overleg hebben met het college om zaken op elkaar af te stemmen. Dit laatste bevreemdt mij ten zeerste.

Gemeentelijke samenwerking in welke vorm dan ook is primair een aangelegenheid van de raad. Ik vind het vreemd dat de raad hierin niet wordt betrokken. Er moet m.i. voorafgaande aan verdere stappen eerst raadsbreed een discussie gevoerd worden over dit onderwerp. Hierin moet vastgesteld worden waaraan we als raad over bestuurlijke samenwerking denken, hoever we hierin willen gaan en met wie we willen samenwerken. De raad moet hierin het initiatief nemen.  Pas daarna is het tijd voor afstemming met het college.

In het eerste rapport van de commissie staat heel nauwgezet de procedure beschreven die de commissie volgt. Ook hier blijkt dat verschillende raden zelf de  vragenlijsten hebben besproken en ingevuld. Laarbeek handelt totaal anders: hier heeft het college dit zonder overleg met de raad gedaan. De raad kent het deskresearch van BMC niet. Dit is onvoorstelbaar.

Eveneens onvoorstelbaar is dat een ambtelijke notitie over gemeente samenwerking in het college besproken is. Inzage in de notitie is raadsleden tot op heden geweigerd onder het mom van “de notitie is niet vastgesteld ” Dit is toch te vreemd voor woorden!
Opmerkelijk is ook dat de gezamenlijke raadsbijeenkomst met Gemert-Bakel op verzoek van deze gemeente tot nadere orde is uitgesteld. Dit doet de vraag opkomen hio hard trekt Gemert-Bakel hieraan? Opvallend is dat de aangekondigde gezamenlijke raadsinformatiebrief over dit onderwerp nog steeds niet verschenen is.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 19 september 2012



 

De race om de begroting


Wethouder Vereijken heeft de race om als eerste in de regio de begroting te presenteren dit jaar weer grandioos gewonnen. Dat hijzelf op vakantie was, mocht de pret niet drukken. In tegendeel zelfs. Hij kon ook nog eens een novum inzetten: via de IPAD tijdens de eerste papierloze vergadering de begroting digitaal aanbieden. Zo sloeg hij twee vliegen in een klap.

Het is nog te vroeg om inhoudelijk op de begroting 2013 in te gaan. Voor wie een eerste indruk wil krijgen moet er het ED en De Laarbeeker van vorige week maar eens op naslaan. Daarin staan in ieder geval de opmerkingen die de wethouder kwijt wilde. De woonlasten voor huiseigenaren in Laarbeek stijgen met 9 euro. Laarbeek houdt vast aan een stijging van de OZB met 3%. Dit in tegenstelling met Eindhoven bij voorbeeld. Hier stijgt de OZB maar met 1,4 % en de leges met 2%. Eindhoven maakt duidelijke andere keuzes dan Laarbeek . Deze gemeente kiest er voor om  miljoenen extra te investeren met het doel om meer mensen aan werk te helpen.

De basis van de begroting is de kadernota. De begroting valt vergeleken met de kadernota nog iets positiever uit. Terecht is wethouder Vereijken daar verheugd over. Het kan nog wat anders uitpakken – zo waarschuwt hij – als de rijksbegroting nog verrassingen in petto zou hebben.

Voor de eerste keer is de begroting digitaal aangeleverd. Ook op dit punt was Laarbeek zelfs de regering voor: Vereijken bood de begroting vorige week aan; de Jager pas deze week op Prinsjesdag .

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 18 september 2012


 

Papierloos vergaderen


Vorige week donderdag had Laarbeek een primeur. Voor de eerste keer vergaderde de raad zonder papier. Dit wil zeggen de raad had de agenda en de raadsstukken digitaal ontvangen en kon via de Ipad deze raadplegen.  Het college hoopt op deze wijze fors te kunnen bezuinigen op de papier- en kopieerkosten. Dit zal wel lukken , denk ik, zeker als ik zie dat er stevig de hand aan wordt gehouden.

De eerste papierloze vergadering verliep zonder noemenswaardige problemen. Er was gezorgd voor voldoende technische ondersteuning. Voor zover ik gezien heb, werd slechts incidenteel hun assistentie ingeroepen. Dit geeft vertrouwen voor de toekomst. Gebleken is dat het kan. Maar of het praktisch is voor raadsleden , is nog zeer de vraag. Als het college zo steil vast blijft houden aan het principe van het papierloos vergaderen,wordt het bestaan van het raadslid er zeker niet gemakkelijker op.  Het is immers niet altijd klantvriendelijk naar raadsleden toe om pertinent papieren informatie te weigeren. Er is nu eenmaal ook informatie die beter in papiervorm dan in digitale vorm kan worden aangeleverd. Ik denk b.v. aan de begroting en de jaarrekening.

Raadsleden wordt geadviseerd elke dat de raadsinformatie te checken. Dit is te gek voor woorden. Waarom komt er niet even een  kort berichtje naar de raadsleden dat er nieuwe informatie is. Dit lijkt mij veel praktischer en ook nog eens een keer doeltreffender!

Natuurlijk zal het steeds meer de kan tan papierloos vergaderen opgaan. De New York Times merkte een dezer dagen op dat in de New Yorkse ondergrondse veel meer tablets zijn te zien dan kranten.

Dan weet je genoeg.

Of dit allemaal zo raadsvriendelijk is, valt nog te bezien.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 17 september 2012



 

Koersdocument RUD in de raad2



Hieronder mijn inbreng in het debat over het Koersdocument:

“ Maandagavond ben ik samen met Jeroen Leenders naar de voorlichtingsbijeenkomst over RUD in de raadszaal van Helmond geweest. De opkomst was zeer gering. Gelukkig was de opkomst in Eindhoven stukken beter. Misschien zijn twee voorlichtingsbijeenkomsten ook wel iets teveel van het goede.

Inhoudelijk was de informatie die geboden werd zonder meer goed. In ieder geval was het een heel stuk concreter dan de vorige voorlichtingsbijeenkomst in Deurne, enkele maanden geleden. Ook toen viel overigens de belangstelling van gemeenteraadsleden tegen. Heel erg vreemd vind ik dit niet. De RUD is en blijft immers voor velen van ons een ver-weg-van- mijn-bedshow.

Ik heb op de bijeenkomst wel het een en ander opgestoken. Zo zie ik dat de RUD samen hangt van de compromissen. Het basispakket is een politiek compromis, vervat in een package deal. Geen Brabants bont maar een beperkt ruimer basispakket. Gemeenten en provincie hebben zich op allerlei manieren ingedekt. Ik ben bang dat we te maken krijgen met een zeer log en bureaucratisch apparaat. Mean and lean georganiseerd zou de RUD werken met 144 FTE’s en een begroting van 14,5 milj, zo heb ik ergens gelezen. De RUD wil dat innovatief te werk wil gaan maar ik ben bang dat het deze ambitie bij lange na niet waar zal weten te maken. Veelzeggend is dat de dossiers bij de gemeenten blijven en dat de RUD-ambtenaren door de regio zwerven. En dat in een digitaal tijdperk, waar de RUD het nieuwe werken pretendeert te beoefenen, wat er natuurlijk niet heel veelbelovend uitziet.

De voorzitter maakte in Helmond melding van het feit dat gemeenten nogal creatief waren omgesprongen met de vragenlijsten. Zelfs taken die gemeenten allang niet meer zelf uitvoerden waren opgevoerd als eigen taken met de bijbehorende formatie. Gemeenten zijn zeer terughoudend met de overdracht van taken aan de RUD. Op zich is dit ook wel begrijpelijk en misschien ook nog eens niet zo onverstandig. We zien dat gemeenten de laatste tijde steeds meer taken overhevelen naar grotere organisaties; hiermee hollen hun eigen kracht uit. Zo roep je de herindelingsdiscussie opnieuw over je af. En dit laatste zien we de laatste tijd dan ook weer gebeuren.

Op het eind van de avond ontwikkelde de discussie naar mijn gevoel ineens in een heel andere richting. De RUD als regionale uitvoeringsdienst bleek uiteindelijk veelmeer een adviesdienst te zijn ten behoeve van gemeenten. Het beleid blijft immers bij de gemeenten zo werd keer op keer benadrukt. Ik hoop het. Mandatering die mogelijk is, kan dit veranderen. We moeten dit niet willen.

Raadsleden uit andere gemeenten citeerde vrijelijk uit de concept statuten en het bedrijfsplan. Stukken waarover de raadsleden van Laarbeek die ruimschoots waren opgekomen, niet beschikten! Ik voel me nooit op mijn gemak als ik merk dat ik een informatieachterstand heb. Hoe deze stukken zoals het concept- gemeenschappelijke regeling en het concept-bedrijfsplan nu al op de agenda van een commissievergadering in Helmond staan, terwijl het bestuur ze nog moet vaststellen, is mij een raadsel.
Een paar vragen zijn staan voor mij nog open. Ik vraag me af waarom de commissie Mans in 2008 in hun rapport deze rigoureuze oplossing kiest. Een geheel nieuwe weg met een nieuwe organisatie en niet primair verbetering van het bestaande. Als je constateert dat de verschillende organisaties die op dit terrein werkzaam zijn, tekort schieten, zou ik eerder de verbetering zoeken bij die organisaties zelf en niet meteen overgaan naar een geheel nieuwe landelijk dekkende organisatie. Dit wordt een mastodont. In Nederland hebben we de neiging om steeds weer nieuwe organisaties te bouwen. Veel te vaak gaat dit fout. De 25 RUDs zijn congruent met de Veiligheidsregio’s. Dit kan voordelen opleveren, maar eveneens fricties veroorzaken.

In Brabant komen er drie RUDS. Hoe is de afbakening tussen deze RUDS, zo vraag ik mij af. Ik heb ergens gelezen dat er een directeurenoverleg komt, maar wat voor gevolgen voor het beleid, heeft dit, zo vraag ik mij af. Een probleem is de Milieudienst van het SRE. Gemeenten hebben aangegeven veel minder taken aan de RUD te willen toevertrouwen dan zij momenteel uitbesteden aan de Milieudienst. Door de bezuinigingsopgaven, waarvoor gemeenten zich geplaatst zien, hebben zij zich terughoudend opgesteld. Het is niet onwaarschijnlijk dat zij dit in de komende jaren moeten bijstellen. Kennis en expertise die nu bij de Milieudienst zit, is dan al weg gevloeid. Vraag is of het niet verstandig is een aantal FTE”s van de Milieudienst als een soort flexibele schil aan te houden. Ik zag dat o.a. de gemeente Helmond hiervoor pleit. Niet helemaal onverstandig, lijkt mij.

Landelijk is er wel enige discussie ontstaan over de RUDs. Met name  Ben Ale, hoogleraar veiligheid en rampenbestrijding aan de technische Universiteit Delft, heeft deze discussie aangezwengeld. Zijn stelling is dat toezichthouders in dit land te klantvriendelijk zijn. Bij de vorming van de regionale uitvoeringsdiensten lijkt dit gecontinueerd te worden. Er komt niet alleen een loket voor de inspecties. Ook het bevoegd gezag gaat plaatsnemen achter hetzelfde loket. Hiermee gaat de scheiding tussen politieke besluitvorming over het verlenen van een vergunning en onafhankelijk toezicht verloren. Ale concludeert dat bij het overheidstoezicht op de chemie bedrijven als klanten worden beschouwd, terwijl de werknemer en de omwonenden dat zouden moeten zijn. Ik ben dat met hem eens.

Met het koersdocument RUD Zuidoost-Brabant dat vanavond voorligt, kunnen wij instemmen. Wij vinden het juist dat het college teruggekomen is op haar voornemen om naast de milieutaken ook de vergunningverlening bouwen aan de RUD over te dragen. Concentratie op de basistaken lijkt ons juist. Hiermee houdt de gemeente zelf enige expertise in huis. Wij vinden dit belangrijk.

Terecht dat in de loop van de tijd de aandacht van de kwaliteit van de toekomstige taakuitoefening de aandacht voor de financiële aspecten centraler is komen te staan. Terecht in deze tijd van bezuinigingen. Wij pleiten er ook voor aandacht te blijven houden voor het veiligstellen dat beleid bij de gemeenten blijft en niet door de nieuwe organisatie om efficiency redenen wordt uitgehold. Dit zou volgens ons de dood in de pot zijn voor de autonomie van de gemeente.

Dus akkoord met de keuze met scenario 1, de uitplaatsing van 2,5 fte's naar de RUD, maar wel met zorgen over het financiële tekort van € 256.316. Daarnaast hebben wij grote zorgen over de Milieudienst van het SRE. Tot voor enige jaren geleden was de Milieudienst het paradepaardje van het SRE en het grote voorbeeld voor het zgn. cafetariamodel, waartoe we zouden overgaan. Nu is het het zorgenkindje. Zonder het exacte antwoord te weten vragen wij ons af: hoe heeft het zover kunnen komen? Het dringt bij ons tevens de vraag op: moeten we bij het opstarten van de RUD niet extra voorzichtig zijn met het aangaan van de zgn. extra taken? Wij denken van wel.”

Ik vond het teleurstellend dat wethouder van Zeeland nauwelijks inhoudelijk op dit betoog inging. Dat is overigens wel vaker het manco van deze wethouder. Hij verontschuldigt zich steeds naar alle kanten, belooft volledige informatie – vaak informatie die hij al een hele tijd onder zich heeft gehouden -en zegt toe het onderwerp in de commissie te zullen bespreken

Zo ook dit keer. De kwartiermaker van de RUD  mag het allemaal in de volgende commissievergadering komen uitleggen en toelichting geven. Allemaal prima natuurlijk, maar wat wij vooral willen horen wat het college en de verantwoordelijke wethouder er zelf van vinden. Als de raad een koerdocument bespreekt, willen we standpunten van het college horen en niet een doorschuiven van de verantwoording naar een volgende gelegenheid en een kwartiermaker.
wat veren vallen!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 16 september 2012


 

Koersdocument RUD in de raad1


Vorige week donderdag behandelde de raad van Laarbeek het Koersdocument RUD Zuidoost Brabant. RUD staat voor regionale uitvoeringsdienst. In Brabant komen drie van dergelijke RUD’s. Deze nieuwe organisaties gaan de dienstverlening bij de uitvoering van de vergunningverlening, toezicht- en handhavingstaken verbeteren. Ook moeten zij bijdragen aan de vergroting van de kwaliteit en de veiligheid van de werk- en leefomgeving. Na de milieurampen van de afgelopen jaren wordt er nu stevig doorgegrepen. Daar is ook alle reden voor. Basis voor de nieuwe opzet is het rapport “De tijd is rijp uit 2008” van de commissie Mans. Het rapport pleitte voor de oprichting van een landelijk dekkend net van RUD’s. Deze gaan er inderdaad komen.Zij moeten op 1 januari 2013 operationeel zijn.

De verschillende partijen in de Laarbeekse raad hadden zich goed ingewerkt in de materie. Jos Gruijters van De Werkgroep en Toon Brouwers hielden doorvlochten betogen, waarin zij helder de vinger legden op de knelpunten. Misschien gingen zij hierbij een stuk verder dan het koersdocument en waren ze al met de invulling bezig. Ton Brouwers legde bovendien de nadruk op een budgettair neutrale invoering. Dit klonk fraai, maar is niet reëel. De RUD levert, hoe je het went of keert, Laarbeek een financieel tekort op van ruim € 250.000, -. Daarnaast zijn er nog een groot aantal financiële onzekerheden. Natuurlijk moet Laarbeek zich inspannen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit is vanzelfsprekend.

Jos Gruijters stelde zich tevreden met de toezegging van wethouder Van Zeeland dat hij de kosten zou bewaken, de hoogst mogelijke kwaliteit zou nastreven en zou waken voor de aantasting van de beleidsvrijheid van de gemeente. Met deze toezegging ging Gruijters en De Werkgroep akkoord. Ik had graag gezien dat hij zijn randvoorwaarde had vastgelegd in een amendement. Hij vond dat niet nodig. Ik denk dat dit een beetje naïef is. Van Zeeland kan vechten als een terriër, als hij ergens achter staat. Ik heb niet de indruk dat dit dossier hem erg interesseert. Dit is jammer, omdat natuurlijk tegenwicht vanuit het college zeer hard nodig is, alleen al omdat de voorzitter de trekker binnen SRE-verband van deze operatie is.

Op mijn bijdrage aan het debat kom ik een dezer dagen terug.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 13 september 2012


Verkiezingsuitslag


De  uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Laarbeek.

Partij
Aantal
Percentage
VVD
3.713
29,8
PvdA
2.317
18,6
PVV
1.445
11,6
CDA
1.493
12
SP
2.013
16,2
D66
755
6,1
GroenLinks
152
1,2
CU
37
0,3
SGP
6
0
PvdD
145
1,2
Piratenpartij
39
0,3
MenS
15
0,1
NedLokaal
2
0
LP
7
0,1
DPK
19
0,2
50Plus
260
2,1
LibDem
0
0
AntiEurP
1
0
SOPN
10
0,1
PvdT
11
0,1

Laarbeek heeft gestemd. Het beeld van de uitslag wijkt niet af van het algemene beeld in Zuidoost-Brabant.

Een mooie uitslag voor de VVD en de PvdA. De uitslag wijst er op dat populisme niet scoort. Gelukkig.

Voor mij is het de vraag waarom de ene middenpartij links van het centrum ( de PvdA) haar verhaal wel over het voetlicht kon krijgen en de andere middenpartij, rechts van het centrum ( het CDA ) hier niet in slaagde.
Het CDA betaalt een hoge prijs voor de deelname aan het kabinet Rutte/Verhagen. Maar er is meer waar het CDA zich zorgen over moet maken; de boodschap van het CDA is niet meer duidelijk en aansprekelijk. De hertaling is onvoldoende geweest; de herbronning moet nog beginnen. Wie kan een moderne en waarachtige christendemocratische visie over het voetlicht krijgen, die mensen aanspreekt en inspireert.

Dit wordt van levensbelang voor het CDA!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

 

Bestu