Rooijakkers
Het CDA- amendement op de motie van PNL over de afvalbewerking mocht rekenen op brede steun in de raad. De raad stemde er zelfs unaniem, zoals ik gisteren op deze weblog geschreven heb, akkoord. Ons amendement op het voorstel inzake het bestemmingsplan Wilhelminastraat 21 kreeg in de raad totaal geen steun. Hoe kwam dit?
Aan het bestemmingsplan gaat een hele voorgeschiedenis vooraf. Bij de grondaankoop voor het bestemmingsplan De Hoge Suute heeft de gemeente grond aangekocht van Rooijakkers. Met Rooijakkers zijn een aantal zaken overeengekomen. Van meet af aan zijn in de raad o.a. door ABL en het CDA vraagteken s geplaatst bij deze overeenkomst. Wat wij destijds al vermoedden, gebeurde dan ook: in december 2010 onthield de Raad van State goedkeuring aan de invulling van Wilhelminastraat 21. Aan de voorgestelde invulling – bedrijven terrein categorie 2- onthield de Raad van State haar goedkeuring.
Zonder zich heel veel gelegen te laten liggen aan de quintesence van deze uitspraak ontwikkelde de gemeente een nieuw plan dat uitging van een bedrijfsbestemming categorie 1. Dit plan werd ter visie gelegd. Prompt kwamen er dan ook zienswijzen. Hierop besloot het college rigoureus te breken met de ingezette weg: de indieners van de zienswijzen werden in het gelijk gesteld en het terrein behield zijn agrarische bestemming. Hiermee is de gemeente terug bij af en zit zij vast aan de in de verkoopakte vastgelegde bepalingen. En de tijd dringt: volgens deze acte moet op 31 december 2012 de zaak geregeld zijn. Het voorstel van het college was het plan vast te stellen en daarna met Rooijsakkers te gaan praten over een eventuele oplossing.
Dit laatste vonden wij onjuist. Wij wilden eerst alle in en outs kennen en geen blanco cheque aan het college geven. Daarom ons amendement om Wilhelminastraat uit het voorstel te halen en pas naar de raad terug te komen als het volledige plaatje bekend was. Uit de discussie inde raad hadden wij de indruk dat er begrip voor het amendement was. Dit bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.
ABL riep in eerste instantie heel hard dat al deze plannen die geen enkel onderling verband met elkaar hadden, nooit bij elkaar gevoegd hadden mogen worden en dat we dat in de toekomst ook nooit meer zouden moeten doen. PNL wilde de toezegging van de wethouder dat hij in de eerstvolgende commissie RO zou ingaan op de mogelijkheden en onmogelijkheden die de geurwet in dit geval wel of niet kon bieden. Ieder weldenkend mens verwacht dan dat PNL de uitkomst van de commissievergadering zal afwachten alvorens in te stemmen met het voorstel. Het tegendeel gebeurde; na een schorsing besloot PNL toch alles te laten doorgaan. Daarmee was het lot van het CDA-amendement bezegeld en zette de raad zichzelf buitenspel.
De raad zal vroeg of laat wel eens horen wat dit de gemeente allemaal gekost heeft. Door dit besluit zit Rooijakkers op rozen en de gemeente met de gebakken peren.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185