Startersleningen als lokkertje
Laarbeek is een van de weinige gemeenten die nog doorgaat met de startersleningen. Rijk, provincie en veel gemeenten zijn er al lang mee gestopt, omdat het te duur werd.Laarbeek gaat er echter vrolijk mee door en haalt hiervoor uit de Grondnota de noodzakelijke middelen. Het mag kennelijk wat kosten, die paar inwoners meer!
Startersleningen waren en zijn bedoeld om nieuwkomers op de woning markt behulpzaam te zijn om een eigen woning te komen. Meestal liggen de prijzen voor deze nieuwkomers op de woningmarkt te hoog en krijgen zij de financiering niet rond. Een starterslening kan dan uitkomst bieden om het laatste stukje van de financiering rond te breien. Zo kunnen jonge mensen een woning komen en voor het dorp behouden blijven. In het recente verleden hebben we maar al veel gezien dat jonge mensen het dorp verlieten naar elders omdat er geen woning voor hen beschikbaar was of omdat hij te duur was.
Tot zover was er niets mis met deze startersleningen. Dit veranderde toen de starterslening ook werd ingezet om de dreigende krimp te voorkomen. Door financiƫle hulp te verlenen probeerde de gemeente jongmensen aan zich te binden en te behouden. In Laarbeek heeft het college hiermee succes. Een aantal startersprojecten staan op stapel en lopen redelijk goed.
Dat Laarbeek de starterslening inzet om jonge mensen aan de gemeente te binden, blijkt duidelijk uit de laatste wijziging van de verordening. Startersleningen worden alleen gegeven aan bouwers die grond van de gemeente kopen. Zo wordt de starterslening een instrument in het gevecht om de inwoner. Laarbeek denkt hiermee een voorsprong te hebben op andere gemeenten die geen starterslening meer hebben. Verstandig of kortzichtig beleid? Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Erg solidair met de andere gemeenten is het in ieder geval niet!
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185