dinsdag 27 september 2011


Nieuwe golf van herindelingen?


Op vrijdag 23 september kopte het ED op de voorpagina “ Mogelijke herindeling. Brabant onder de scan ” Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, heeft dit donderdag 22 september in Geertruidenberg  aangekondigd. Bert Pauli, de gedeputeerde heeft dit nader toegelicht. Doel is de toekomstbestendigheden van de gemeenten in Brabant te versterken Met dat doel gaan de Vereniging van Brabantse Gemeenten (VBG) en de provincie de bestuurlijke organisatie via een nulmeting in beeld brengen, te beginnen in Noordoost-Brabant. Voor meer informatie  KLIK HIER .

In onze regio hoeft het h-woord maar te vallen of alle haren aan overeind staan. Het duidelijkst is de reactie van De Grote Klok dat onder de kop Herindeling opkomst? alle angstbeelden weer meteen opriep. Letterlijk viel er op de site te lezen:
“Commissaris Van der Donk van de provincie heeft laten horen dat de gemeenten  de komende 25 jaar versterkt moeten worden.En dat dat wel eens zo kunnen leiden tot opnieuw een herindeling.
Wordt het dan weer tijd voor het comité Ale Blie?
Want bij een volgende herindeling is de kans groot dat Aarle-Rixtel, althans aan deze kant van “de knoal”, alsnog door Helmond wordt opgeslokt.
Want als Aarle-Rixtel aan Helmond wordt toegevoegd
- komen er plannen om een snelweg langs het Wilhelminakanaal aan te leggen
- gaat de Aarlese brug weer open en varen onze passantenbootjes door naar 
  Helmond
- gaat de gemeentewerf van de Duivenakker naar de Stater in Lieshout
- krijgt Lieshout een spiksplinternieuwe brandweerkazerne  en moet de Aarlese
   brandweerkazerne verdwijnen
- wordt de Dreef uitgebreid, want die moet voor de gemeente winst opleveren
   ten koste van de lokale horeca
- wordt er niks gedaan aan het vrachtwagensluipverkeer door de Dorpsstraat
- wordt er niks gedaan aan het revitaliseren van ons dorpscentrum
- krijgen potentiële beeldbepalende panden niet de gewenste monumentenstatus
- wordt het monumentenbeleid zowie zo afgeschaft,waarvan Aarle-Rixtel het
  meeste heeft te lijden
- krijgen jongeren nauwelijks kans op een huurwoning in Zonnety
- wordt het dorpsplatform slechts een vergaderclub

Je moet er niet aan denken……..!!!!

Dit is natuurlijk een reactie vanuit angst. Dit is natuurlijk de slechts denkbare reactie.
Niet alleen De Grote Klok riep allerlei angstbeelden op. Ook een aantal burgemeesters lieten zich niet onbetuigd. Ik citeer een aantal uitlatingen van burgemeesters in het ED van zaterdag 24 september:
Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre vindt de scan 'prima'. "Maar met onze gekozen partners denken we zelf in staat te zijn de opdrachten te vervullen." Waalre denkt door meer samenwerkingen te zoeken, taken te kunnen uitvoeren die ze alleen niet voor elkaar krijgt. 

Driek van de Vondervoort, burgemeester van Bergeijk wil er eigenlijk geen woorden aan vuil maken. "Ik wil nauwelijks tijd aan de discussie besteden." Volgens hem werkt Bergeijk al prima samen met vijf gemeenten op het gebied van bedrijfsvoering. Hij noemt Bergeijk 'een gezonde gemeente' en verwacht niks van de scan door de provincie.
 

De Peellandse plattelandsgemeenten denken herindeling voor te blijven door samen te werken. Ze gaan in dit stadium niet in op vragen over welke vormen van herindeling wel of niet bespreekbaar zijn. De gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel doen salarisadministratie en de verwerking van belastingen en ict samen. De jongste samenwerking is die op juridische zaken. Burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek zegt dat zijn gemeente en Helmond, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren gesprekken voeren over samenwerking op de terreinen beheer, beleid en uitvoering. Burgemeester Jan van Zomeren (Gemert-Bakel) wijst daar ook op en zegt dat zo'n samenwerking aangeeft dat de Peellandse gemeenten voorbereid zijn op de toekomst.
 

Geldrop-Mierlo richt zich aldus burgemeester Rianne Donders op duurzame samenwerking met Son en Breugel en Nuenen om de taken die op gemeenten af komen aan te kunnen. Volgens Donders is het veel te vroeg om nu over herindeling te praten. “
De reactie van Helmond en Eindhoven is een stuk voorzichtiger. Op zich is dit natuurlijk begrijpelijk, maar wel net zo verstandig: beoordeel het project op zijn merites en ga niet zomaar iets in het wilde weg roepen. Het ED trekkende uit Helmond en Eindhoven het volgende op:
“ Burgemeester Fons Jacobs van Helmond is kort in zijn reactie: "Waar het om gaat is dat de provincie een soort bestuurskracht-monitor wil opstellen. We moeten daar optimaal aan meewerken. Over eventuele vervolgacties wil ik niet speculeren. Wat goed is voor Brabant, is ook goed voor Helmond en andersom."

Ook in Eindhoven gaan de handen niet op elkaar: "Eindhoven heeft al enige jaren een intensieve samenwerking met de randgemeenten in het stedelijk gebied. Daarnaast werken we aan een intensivering van thematische samenwerking (geen herindeling) van de campusgemeenten Best, Eindhoven, Helmond en Veldhoven. Gemeentelijke herindeling is daarmee niet actueel, niet aan de orde", laat zij in een korte reactie weten.
 
Ik vraag me af of de burgemeesters de eerst aangewezenen zijn om over deze kwestie iets te roepen. Dat zou meer op de weg van de gekozen volksvertegenwoordigers en de Brabanders zelf liggen, denk ik zo.

Wordt morgen vervolgd.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185