zondag 18 mei 2014



                                                           Jeugdzorg.


Afgelopen donderdagavond stond de transitie Jeugdzorg centraal op de openbare informatieve raadsbijeenkomst van de Laarbeekse raad. Het werd een leerzame avond.

Er waren drie presentaties. Als eerste trad Prof dr René Clarijs op. Hij is de auteur van Tirannie in de jeugdzorg. In 2013 is hij op dit proefschrift gepromoveerd. Clarijs verzorgde een heel interessante inleiding voor de raadsleden en een volle publieke tribune. In ruim een uur plaatste hij de op stapel staande transitie in een helder kader. Uitgaande van de bekende driehoek staat- burger- markt liet hij zien hoe de jeugdzorg overging van het particuliere initiatief overging naar de staat. Deze kreeg via de subsidiering een grote greep op de inhoud van de jeugdzorg. Nu de uitgaven de pan uitrijzen en er op alle fronten bezuinigd moet worden, legt de staat de jeugdzorg via de zgn. transitie op het bordje van de gemeenten. De benaming participatiesamenleving wordt hiervoor gebezigd. Clarijs verwees in dit verband naar Benjamin Barber die onlangs op het provinciehuis in Den Bosch stelde dat de natiestaat heeft afgedaan. Volgens Clarijs gaan we naar de lokale verzorgingsstad. In wezen doet de transitie dit: terug naar de burger en de markt.

De cijfers waarmee Clarijs tijdens zijn presentatie strooide waren zonder meer alarmerend. In de jeugdzorg gaat het landelijk om zo’n € 3,75 miljard. 1,77% van de Laarbeekse jeugdigen komen in aanraking met jeugdzorg. Er blijkt een duidelijke relatie met armoede als je naar de landelijke cijfers kijkt. Opmerkelijk is ook het aantal uit huisplaatsingen; in geen land is het zo hoog als in Nederland. In Nederland richt de Jeugdwet zich op kinderen met problemen; in andere landen ligt de focus op alle kinderen!

Advies van Clarijs: verspil geen tijd energie aan kritiek op de transitie. Dit is zinloos. Concentreer je op waar je als gemeente sterk in bent: op lokaal sturen. Dus geen gevecht aangaan met het stelsel, maar alternatieven ontwikkelen naast het stelsel. Ik denk dat we dit advies moeten oppakken.

In de tweede presentatie over het gemeentelijke beleid door Jan Adams werd dit advies niet overgenomen. Dat was ook het manco van deze presentatie. Adams keek iets teveel terug en veel te weinig vooruit. Het geheel oogde daardoor redelijk chaotisch. Er zaten nauwelijks handvaten in voor de raad.

Femke Direks, de coördinator van het Centrum Jeugd en Gezin, presenteerde een heel enthousiast verhaal over het centrum. Het was eigenlijk geen presentatie maar een geloofsbelijdenis. Aanstekelijk en overtuigend met een  open oog voor nieuwe mogelijkheden en verbindingen. Zij overtuigde.

Voor reactie wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 053627185