woensdag 11 september 2013

 

Peelnetwerk



Dinsdagavond was er een bijeenkomst van  het Peelnetwerk in Milheese. De opkomst was groot. Raadsleden,wethouders, zorgverleners, ambtenaren  en vertegenwoordigers  dorpsraden waren aanwezig .Laarbeek was goed vertegenwoordigd. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven miste ik .

Jan Kerkhof, de voorzitter van  het Peelnetwerk, presenteerde de avond op de van hem bekende wijze. De voorzitter van ZLTO, Raaijmakers, schilderde ons zijn droom; hetzelfde deed Don van Sambeek, Tonny Meulensteen, Meulenmeesters uit Gemert  en de voorzitter van de Dorpsraad van Elzendorp. Na de pauze gingen de deelnemers in discussiegroepen uiteen om de handen en voeten aan de dromen  te geven. En dat viel niet altijd mee.

Tijdens de discussie refereerde wethouder Briels een paar keer aan de Rotterdamse hoogleraar-activist Jan Rotmans. Hij haalde de bekende uitspraak van Rotmans aan “ Vooruit naar vroeger” .  Ook pleitte hij ervoor om hem een keer nar de Peel te halen. Dit kan zeker geen kwaad. Wie zijn laatste boek gelezen heeft, In het oog van de orkaan, zal zeker hiernaar uitkijken. Zijn uitgangspunt is dat onze samenleving zich op een kantelpunt bevindt. Op zo’n moment is de maatschappij instabiel en kwetsbaar voor verstoringen, maar wordt de deur voor radicale veranderingen geopend. Een maatschappelijk systeem geeft op een kantelpunt zelf signalen af, maar die worden lang niet door iedereen herkend. Dit is vergelijkbaar met het oog van de orkaan: in het oog is het windstil en onbewolkt, buiten het oog raast de storm. Afhankelijk van waar je staat, ervaar je de stilte of de storm. Veel mensen zien de storm die door de samenleving raast nog niet en staan als het ware in het oog van de orkaan. Het is een kwestie van tijd voordat ze het gaan inzien en ervaren.

‘In het oog van de orkaan’ verhaalt over de uiteenlopende transitieprocessen die zich in Nederland afspelen; van de zorg tot de bouw en van energie tot voedsel, van Rotterdam tot Limburg en van Friesland tot Zeeland. Er is een ondergrondse gaande, een transitiebeweging van onderop, die met de week krachtiger wordt. Deze beweging van onderop wordt de komende jaren een belangrijke verandermacht en botst met de gevestigde orde van bovenaf, die probeert deze beweging te remmen. De komende jaren worden heftig en turbulent, waarbij de overheid een nieuw, passend antwoord moet vinden op de verandermacht van onderop vanuit de samenleving.

Transities – ingrijpende en onomkeerbare kantelingen van systemen in de samenleving –  kunnen worden ‘gestuurd’ naar een duurzamere samenleving. Het boek sluit af met een inspirerende toekomstvisie voor Nederland 2050: vooruit naar vroeger.

Wat mij tenslotte dinsdagavond in Milheeze ook opviel was dat in de bijeenkomst niemand verwees naar het hoofdartikel in het ED van dinsdagmorgen. Hierin werd ingegaan op het onderzoek van prof.  Pieter Trodoir dat eerstdaags verschijnt. Tordoir constateert in zijn onderzoek in opdracht van de provincie dat op het gebied van economie en werkgelegenheid er vooral problemen in de Peelregio zijn. Ook het Peelnetwerk zal hierop een antwoord moeten geven. Daarvoor moet de focus verbreed worden. Het bedrijfsleven moet breder bij het netwerk betrokken worden. Aandacht voor alleen de agrarische bedrijvigheid is niet voldoende.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185