zondag 9 juni 2013



Socialisme en democratie

Paul de Beer, bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen op de Henri Polak leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam en redacteur van Socialisme en Democratie, heeft een heel interessant stuk geschreven voor het juninummer van Socialisme en Democratie. Hij heeft het als titel gegeven Nieuwe ongelijkheid in een ‘winner take all’-samenleving.

In het artikel toont De Beer aan dat de sociale ongelijkheid in Nederland ondanks alles groeit. Gelijke onderwijskansen ongeacht afkomst veroorzaakte een tweedeling die “hardnekkiger en scherper ” is dan de klassenmaatschappij ooit was: talent wordt beloond, getalenteerde trouwen met elkaar en zo wordt de kloof met minder getalenteerden uiteindelijk “ in hoge mate erfelijk wordt bepaald ”.

Zijn we inderdaad weer terug bij honderd jaar geleden, toen de plek waar je wieg stond je kansen bepaalde? Eigenlijk wil het er niet bij mij in. Toch moet ik toegeven dat De Beer meer gelijk heeft dan mij lief is. Onderwijs was emancipatorisch, dachten we; de werkelijkheid is een stuk rauwer. Geen wonder dat er onderzoeken zijn die willen bewijzen dat de mensheid minder intelligent wordt. Hoogopgeleide vrouwen krijgen minder kinderen, dus de gemiddelde intelligentie daalt!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185