zondag 17 februari 2013



Deurne



Met verbijstering heb ik de rapportages in het ED van afgelopen zaterdag gelezen over de praktijken in Deurne bij grond aan- en verkopen. Hoe is dit in godsnaam mogelijk en hoe heeft het zover kunnen komen?

Het onderzoeksrapport van het bureau Hordijk en Hordijk is nog niet helemaal definitief. Pas aanstaande maandag zal het definitieve rapport gepubliceerd worden. Donderdag komt er een extra raadsvergadering in  Deurne.

Klaarblijkelijk heeft burgemeester Gerard Daandels in Deurne  zijn eigen weg kunnen gaan. Niet gehinderd door het college of het ambtenarencorps. Ook de Deurnese raad heeft hem niet teruggefloten. Onbegrijpelijk dat een burgemeester zo stom is hiervoor zijn persoonlijke mailadres te gebruiken.

Na de publicatie in het ED is men in Deurne wakker geworden. Binnen de kortste keren wordt het  rapport openbaar en komt er een extra raadsvergadering. De krant heeft haar werk  verricht. Binnen korte tijd is het ED er door knappe journalistiek in geslaagd zaken in de openbaarheid te brengen. Dat niet iedereen dit geweldig vindt, is begrijpelijk. Het is geen reden om blaam op de krant te leggen, hoewel natuurlijk lekken fout is. Een overheid moet echter niet proberen zaken langer onder pet te houden dan strikt noodzakelijk is. Het onlangs gepubliceerde rapport van  de Stichting Decentraal Bestuur “ …geven de raad alle inlichtingen…” is hier heel helder in; achterhouden van informatie komt altijd uit. Voor het rapport KLIK HIER

Het rapport van Decentraal Bestuur maakt heel duidelijk dat problemen in de informatievoorziening van het college aan de raad raken aan het hart van de lokale democratie: de direct gekozen gemeenteraad moet het college kunnen controleren. Als de informatie daarvoor onvolledig, onjuist of te laat is, kan die controlerende taak niet worden waargemaakt en komt uiteindelijk de legitimiteit van het openbaar bestuur in gevaar.

De voorvallen in Deurne laten ons zien hoe gevaarlijk het is als men blindelings een populaire en hoog geachte bestuurder ongecontroleerd zijn gang laat gaan. Een raad die achteroverleunt en niet kritisch de ontwikkelingen volgt, kan voor vreemde verrassingen komen te staan.

De les die Deurne ons leert is dat een raad die achteroverleunt, vroeg of laat hiervoor de prijs betaalt. Achteroverleunen en blindelings vertrouwen in een bestuurder, wreekt zich. Deurne is een waarschuwing voor elke raad!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185