donderdag 31 mei 2012



Bedrijventerreinen



Het Eindhovens Dagblad pakte vorige week nogal fors uit met berichten over het overschot aan bedrijfsterreinen in de regio. Directe aanleiding was een raadsinformatiebrief van de gemeente Oirschot, waarin de problematiek nogal scherp aan de orde werd gesteld.

Op donderdag 24 mei j.l. kwam het ED met een groot overzichtartikel waarin het ED meldde dat de regio moest gaan schrappen in de plannen voor bedrijventerreinen. Het ED stelde de prangende vraag: Hoe kon het zover komen?  Zuidoost-Brabant kampt met een fors overaanbod aan geplande ruimte op bedrijventerreinen. Tot 2020 overstijgt het aanbod meer dan twee keer de vraag. De gemeenten in de regio overleggen momenteel op gebiedsniveau (stedelijk gebied, De Kempen, De Peel, A2-gemeenten) over oplossingen om het aanbod te beperken. Naar verwachting volgende maand wordt een totaalplan voor Zuidoost-Brabant besproken in een overleg van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE).

Ik weet niet of deze publicatie in het ED de directe aanleiding was. In ieder geval legde het Laarbeekse college van B en W ogenblikkelijk de Visie werklocaties De Peel voor de raadsleden ter inzage.

Mijn eerste indruk is dat Laarbeek weinig te duchten heeft. Laarbeek zit goed op schema. Gelukkig.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 30 mei 2012



Nieuwe structuur gemeentelijke organisatie


In LIZ Laarbeek inzicht, het personeelsblad van de gemeente Laarbeek, stond enige tijd geleden een artikel van de hand van Joëlle Vergoossen. Het was getiteld “ Gemeente Laarbeek naar 2013 ” en het ging over de organisatiewijzing en de nieuwe organisatiestructuur, waar Laarbeek per 1 januari 2013 toe overgaat. Het artikel is een korte samenvatting van een gelijknamige notitie die mij verder onbekend is.

In LIZ gaat J. Vergoossen in het kort in op een viertal ontwikkelingen, Antwoord@/KCC, de bezuinigingstaakstelling, de intergemeentelijke samenwerking en de grondexploitatie. Ook de uitgangspunten van de nieuwe gemeentelijke organisatie en het nieuwe organogram komen ter sprake.

Ik moet constateren dat deze ontwikkeling geheel buiten de raad om gaat. Bij mijn weten is de raad hierover nauwelijks geïnformeerd. Alleen in de begroting 2012 zijn er een aantal opmerkingen over gemaakt, die overigens vrijwel door iedereen over het hoofd zijn gezien.

Tot mijn stomme verbazing zat bij de laatste Raadsinformatiebrief het advies van de Ondernemingsraad Laarbeek over de organisatiewijziging. Het stuk viel mij wat koud op het lijf, omdat er verder niets bijzat, geen adviesaanvraag, geen notitie!

Waarom dan dit advies zo plomp verloren bij de raadsleden in de maag gesplitst? Die vraag drong zich bij mij op. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar het vervolg.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 29 mei 2012



Verkeersveiligheid

De N615, de weg door Laarbeek naar Eindhoven/Gemert , moge dan wel niet de gevaarlijkste weg van Nederland zijn, zoals RTL onlang had berekend. Feit blijft dat deze weg onveranderd hoog scoort in de categorie gevaarlijkste wegen, ook al is niet in alle opzichten helder waarom er op deze weg zoveel ongelukken gebeuren.


De gemeente Laarbeek heeft een aantal wegen op haar grondgebied liggen die bepaald niet veilig zijn te noemen. Behalve de doorgaande N615 vallen in deze categorie ook de Provinciale weg en de Mariastraat, de Sonseweg en de afbuiging van Hoofakker naar de Sonseweg. Aanvankelijk heeft de gemeente Laarberk bij de Provincie en Rijkswaterstaat vooral aangedrongen op een betere afstemming van de verkeerslichten bij de Beekse brug. De laatste tijd zien we dat de gemeente bij de Provincie gelukkig ook de aandacht vraagt voor de andere knelpunten.

Tot op heden heeft de gemeente hiermee weinig succes. De Provincie houdt de boot af in afwachting van de ontwikkelingen rond de Noordoost Corridor. Zo krijgt de gemeente Laarbeek een koekje van eigen deeg, zou je kunnen zeggen.

Natuurlijk heeft de Provincie gelijk. De aan te leggen Ruit zal de problematiek op de bestaande wegen zeerzeker verminderen. Tot het moment van  realisatie blijven de gevaarlijke situaties bestaan. Hoe lang dit nog zal duren,kan niemand met enige zekerheid aangeven.

Dit alles maakt het verzet van Laarbeek tegen de omlegging enigszins hypocriet. Ik ken geen gemeente die zich verzet tegen een omleiding, zoals de Noordoost Corridor, als hiermee het doorgaande verkeer uit de kern  wordt gehaald en een aantal gevaarlijke situaties definitief worden opgelost. Welke gemeente verzet zich tegen het aanbod een rondweg aan te leggen die veel problemen oplost. 

Laarbeek zou verstandig moeten zijn.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 28 mei 2012



Strategische vragen

 

Dinsdagavond is er een besloten raadsbijeenkomst over de Noordoost Corridor. Waarom het Presidium er een besloten raadsbijeenkomst van heeft gemaakt, blijft voor mij een raadsel. Ik denk ook dat het niet verstandig is. Zo wek je op zijn minst de indruk dat je iets te verbergen hebt. Volgens mij valt niets te verbergen en had er best in het openbaar over de weg gesproken kunnen worden. Ik denk zelfs dat dat ook gemoeten had.

Op deze vraag kan natuurlijk pas definitief geantwoord worden na de bijeenkomst van vanavond. Ik ben benieuwd wat voor gevoelige informatie er vanavond aangeboden wordt en wat het stempel geheim zal krijgen. Ik verwacht dat er weinig geheims aan zal zijn. De enige uitzondering die ik mij kan voorstellen zou verband kunnen houden met strategie. Je strategie hang je natuurlijk niet aan de grote klok.

Dat er belangrijke strategische vragen aan de orde zijn, is voor iedereen duidelijk. De raad van Laarbeek heeft in een eerdere instantie al aangegeven waar haar inzet op gericht is. Ik ben benieuwd of we hierover vanavond nadere informatie zullen krijgen.

Laarbeek heeft in haar reactie op het structuurplan D Brainport Oost duidelijk aangeven dat zij met betrekking tot de weg uitgaat van een weg die niet te horen of te zien is. Deze mantra wordt voortdurend herhaald, evenals het gegeven dat het bestuursakkoord voor Laarbeek leidend blijft.Ons interesseert vooral hoe het college gereageerd heeft op de brief van GS van eind vorig jaar, waarin zij duidelijk aangeeft de zienswijze van de gemeente Laarbeek niet te onderschrijven en wat er wel of niet afgesproken is over de bijdrage van Laarbeek aan de weg.

Wat er sindsdien in de stuurgroep en de inmiddels ingestelde klankbordgroepen besproken is, weten we niet. Misschien wordt vanavond een tipje van de sluier opgelicht. Dat het in de klankbord niet allemaal pais en vrede is, weten we ondertussen wel.

Vraag is ook welke insteek Laarbeek gaat kiezen. Pinnen we ons vast op het bereikbaarheidsakkoord of geven we het college enige bewegingsruimte, wetende dat we uiteindelijk niets in te brengen hebben en aan de kant staan? Misschien dat er vanavond duidelijkheid komt en dat partijen zich uitspreken. Wat doet Laarbeek als zou blijken dat de Laarbeekse uitgangspunten niet gerealiseerd kunnen worden? De kont tegen de krib of toch maar meewerken?

Naast de nadelen die aan de weg verbonden zijn, zijn er ook grote voordelen. Vooral het weren van het doorgaande verkeer door de kernen is van groot belang. Dit weegt ons inziens op tegen de nadelen. Wij gaan er vanuit dat het bureau dat Laarbeek gaat adviseren, het college vooral strategisch zal begeleiden. Vooral de opdracht die aan het bureau verleend gaat worden, heeft dan ook  onze belangrijkste aandacht.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 653627185

donderdag 24 mei 2012



Begroting SRE


Burgemeester Jacobs viel deze week in een commissievergadering nogal fel uit tegen Angelique Raaijmakers. Althans volgens het krantenbericht in het ED van dinsdag j.l.  Voor het gehele artikel KLIK HIER .

Dit voorval toont m.i. heel duidelijk het ongemak aan waar bestuurders en raadsleden mee kampen als het om het SRE gaat. Alleen de direct betrokkenen weten nog waar het om gaat, de rest mag raden. Jacobs kwam met het verwijt dat de bijeenkomsten van het SRE slecht bezocht worden en dat de raadsleden de stukken slecht lezen. Misschien wordt het hoog tijd dat bestuurders zich eens afvragen waarom dit zo is. Misschien gaan de ogen dan open.

Helmond en ook Eindhoven hebben heel uitvoerige zienswijzen geschreven op de concept-begroting 2013 van het SRE. In beide zienswijzen staan een aantal punten die er wel degelijk toedoen. Op zich vond ik het nog niet zo vreemd dat A.Raaijmakers in de Helmondse commissievergadering wilde aansluiten bij de opmerkingen gemaakt in de zienswijze van Eindhoven. Het gaat immers om meer dan om de begroting 2013 en wel om de vorm en inhoud van de toekomstige samenwerking in de regio.

Bij de behandeling van de concept-begroting in de commissie Algemene Zaken heb ik mij er over verbaasd dat Laarbeek in het geheel geen zienswijze had gemaakt. Laarbeek vond het allemaal wel goed, omdat wij in 2013 per saldo minder gaan afdragen aan het SRE.

Dat is een klein beetje minnetjes.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 23 mei 2012



Het Lenteakkoord


Onderstaand is ontleend aan Binnenlands Bestuur.

“ Officieel hebben in ons land ook provincies en gemeenten zelfstandige bevoegdheden en is niet alle macht belegd bij het Rijk. Onder druk van de crisis worden de principes van de gedecentraliseerde eenheidsstaat overboord gekieperd. In haar voortvarendheid heeft de Kunduz-coalitie  beslist dat provincies en gemeenten met ingang van volgend jaar worden verplicht het overtollige geld dat ze op de bank hebben staan of in obligaties hebben belegd, voortaan bij het Rijk te stallen. Dat betekent dat er vele miljarden euro’s in de schatkist van het Rijk gaan vloeien. 

Denk maar eens aan de grote sommen die de provincies op hun rekening hebben staan na de verkoop van de energiereuzen Nuon en Essent. Dat schatkistbankieren verlost financiënminister De Jager (CDA) van een groot probleem. Als hij het geld van provincies en gemeenten in zijn schatkist heeft, verlaagt dat de EMU-schuld van Nederland. Het gaat mogelijk om bijna 30 miljard euro. Het is voor Den Haag één van de manieren om onder de Europese 3 procentsnorm te geraken. 

De prijs is dat provincies en gemeenten genoegen moeten nemen met minder rendement. Veel kwalijker is natuurlijk dat ze het beheer over hun eigen geld kwijt raken. De volgende stap laat zich raden. 

Op meerdere fronten wordt aan de autonomie van de decentrale overheden getornd. Zo is daar, vanuit dezelfde wandelgangencoalitie, de oekaze dat ambtenaren op de nullijn worden gezet. In hun berekeningen – hoe vaag ook – blijken ze er gemakshalve van uit te gaan dat die maatregel geldt voor alle ambtenaren. Dus ook gemeenteambtenaren. Laat het Rijk daar nu niets over te zeggen hebben. Het zijn de gemeenten als werkgevers die – samen met de vakbonden – gaan over de salarissen van de gemeenteambtenaren. 

 Afspraak is dat de lonen in twee stappen met 2 procent omhoog gaan: 1 procent per 1 januari 2012 en nog een 1 procent per 1 april 2012. Niemand minder dan de minister van Binnenlandse Zaken (Spies, CDA) wil dat die cao-afspraak de prullenbak ingaat. Natuurlijk laat de gedecentraliseerde eenheidsstaat zich niet met één streek van de pen uitwissen. Maar dat zelfs Binnenlandse Zaken dus, toch het moederdepartement van de provincies en de gemeenten, de autonome positie van de gemeenten op dit vlak miskent, geeft te denken. Opvallend zijn het de vakbonden die in eerste instantie het felst protesteren tegen dit misplaatst machtsvertoon en niet de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.”

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 22 mei 2012


Vervolg overweging

Dat werk en arbeid je gelukkig maakt, is een opvatting die een breuk met het verleden inhoudt. Iedereen herinnert zich ongetwijfeld nog de onheilspellende woorden uit het Scheppingsverhaal. Een toornige God verbande Adam en Eva uit het aartsparadijs na het eten van de appel uit de boom van goed en kwaad. Aan het zorgeloze leven in de Hof van Eden kwam een abrupt einde;voortaan zou de mensheid in het zweet zijns aanschijns zich van het nodige moeten voorzien. Arbeid was een zware straf voor een groot vergrijp.

En geploeterd hebben wij sindsdien om aan de kost te komen. Tot diep in de 20e eeuw heeft dit geduurd. Eind 60 /begin 70 is hier in de westerse wereld voor velen een kentering in gekomen. Door de snelle technische ontwikkeling kon de arbeidsduur verkort worden; een moment dachten we zelfs dat arbeid dor de mechanisatie ons uit handen genomen zou worden. De filosofie van de vrije tijd werd geboren; de ontplooiing van de mens leek nabij.

Met de economische crisis kwam er een omslag in het denken. De grenzen van de betaalbaarheid van het systeem kwamen in zicht. Gelijktijdig hiermee veranderde het denken over arbeid. Men ging er de zin weer van inzien. Arbeid kreeg er een nieuwe dimensie bij: arbeid was niet alleen nodig voor het levensonderhoud, het bevorderde ook de ontplooiing van de mens en zou hem bovendien in staat stellen zijn sociale contacten te behouden. Met arbeid was je iemand!

Bovendien bleek dat door de toenemende mechanisatie en rationalisatie van het arbeidsproces de vraag naar werknemers afnam. Hierdoor steeg de werkloosheid,werd laaggeschoold werk steeds minder betaald en nam de ongelijkheid toe. Deze ommekeer voltrok zich juist op het moment dat in de westerse wereld de daling van de bevolking zich begon in te zetten en er minder arbeidskrachten beschikbaar waren. Gevolg van dit alles was een hernieuwde herwaardering van arbeid. Het is een oude economische wet: iets wat schaars is, wordt duurder en hoger gewaardeerd.


In dit opzicht pas de herwaardering van werken en arbeid perfect in het retro denken van deze tijd. Willem Schinkel schreef terecht in  zijn jongste boek, de nieuwe democratie, dat met het verdwijnen van de verzorgingsstaat de prikkel tot arbeid opgeld maakte.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

 

maandag 21 mei 2012



Overweging

 

Wethouder Briels heeft de mond vol van kansen en uitdagingen. Hij is zo positief over de drie grote transities die op de gemeenten afkomen,dat hij zich soms een beetje lijkt te schamen voor zijn  grote enthousiasme. Telkens zegt hij in de raad en de commissie de uitgangspunten van de nieuwe wetgeving te onderschrijven en juist te vinden; telkens verontschuldigt hij zich hier ook een  voor, want ook hij moet erkennen dat de beleidswijzingen  gepaard gaan met grote financiële kortingen. Met name deze kortingen maken hem kopschuw en vooral voorzichtig. In het beleidskader “Met beleid vernieuwen ”van de Peelgemeenten dat de commissie MO vorige week behandelde, klinkt dit aspect heel sterk door. Het is ook een beetje  des wethouders eigen.

Eigenlijk vind ik heel merkwaardig hoe  de nieuwe  wet Werken naar Vermogen wordt benaderd. Uitgangspunt van de wet is dat iedereen moet werken.  Iedereen moet hieraan zijn bijdrage leveren voor zover hij redelijkerwijze kan. Het is een persoonlijke verplichting voor iedereen. Voor wie niet kan, is er een vangnet in de vorm van bijstand.
De draai van bijstand naar werken naar vermogen is een heel fundamentele. Het is het definitieve afscheid van de verzorgingsstaat die we met zijn allen in de tweede helft van de vorige eeuw hebben opgebouwd. De verzorgingsstaat ging uit het van principe dat wij niemand in de steek mochten laten en via steun en hulp van een menswaardig bestaan moesten verzekeren. En daadwerkelijke deelname aan het maatschappelijke leven. Op het handhaven van de impliciete plicht om zelf in de persoonlijke levensbehoeften te voorzien legden we steeds minder nadruk. Dat mede hierdoor de kosten uit de pan rezen en dat daardoor de verzorgingsstaat onbetaalbaar werd, was niet meer dan het logische gevolg.

Zolang de welvaart groeide, konden we het nog financieren. Toen deze welvaartsgroei stokte  en omsloeg tijdens de huidige economische crisis, kwamen we in problemen. De voorspelbare reactie was dat iedereen weer primair in zijn eigen levensbehoeften moest voorzien. De weg naar de Wet  Werken naar vermogen lag voor de hand. Sommigen verdedigen de wet op ideologische gronden; de meesten zijn zo reëel de wet te beschouwen als een economische noodzaak.

Vraag is of het uitgangspunt wel zo juist is. Ik heb zo mijn vraagtekens bij het begrip werken zoals dat als filosofie achter de nieuwe wet zit. Arbeid centraal stellen als levensvervulling en zingeving lijkt mij allerminst een moderne gedachte. Het is afscheid nemen van het post modernisme en terugkeren naar de traditionele opvattingen over arbeid. Arbeid zou je gelukkig maken, een plaats in de maatschappij geven en contacten creëren en in stand houden. Het is zeer de vraag of dit wel zo is.

Daarover morgen meer.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 20 mei 2012



Kadernota


Wat moeten wij met een Kadernota die totaal geen nieuw beleid bevat en waar in alleen om de gedachten vast te houden de bestaande beleidsvoornemens zijn opgenomen ?Hier komt nog bij dat in de Kadernota geen rekening kon worden gehouden met de nieuwe bezuinigingen die op de gemeenten vanuit het fameuze Lente-Akkoord afkomen. Er zal nog harder bezuinigd moeten worden dan in de Kadernota staat aangegeven. Dat is op voorhand duidelijk.

In plaats van te praten over nieuw beleid waar toch geen geld voor is, doet de  raad er verstandiger aan om diepgaand te  gaan praten over een acceptabel bezuinigingsbeleid. Dat is iets nieuws. Raden konden tot voor kort door economische groei nieuw beleid inzetten en bekostigen. Dit is nu totaal anders. Taken zullen moeten worden afgestoten en voor een groot aantal taken is geen geld meer beschikbaar. De burger zal steeds meer op zichzelf teruggeworpen worden. Als we niet oppassen, ontstaat er een nieuwe tweedeling in de maatschappij.

De Kadernota 2012 gaat hier volledig aan voorbij en heeft in totaal geen oog  voor de nadelige maatschappelijke effecten. Onderzoek zoals de Kinderrechtenmonitor tonen onomstotelijk aan hoe diep ingrijpend  de effecten van de krimp in de economische groei feitelijk zijn.”Nieuwe kleren, een verjaardagsfeestje of lid worden van de voet balclub. Voor steeds meer mensen is het niet te betalen.” schreef het ED op 16 mei j.l. naar aanleiding van de publicatie van de eerste Nederlandse kinderrechtenmonitor. Jammer genoeg is het een heel herkenbaar beeld.

Moet je in deze omstandigheden wel een Kadernota willen maken? Deze vraag dringt zich steeds sterker op.  Een kadernota zonder wezenlijke inhoud en een voorgesteld beleid dat onder de druk van  de nieuwe bezuinigingen irreëel is, zou moeten willen maken. Verschillende gemeenten zien daarom af van  het opstellen van  een Kadernota en geven de voorkeur aan een Najaarsnota. Laarbeek doet het anders en probeert uit alle macht als een van de eerste regio-gemeente een Kadernota uit te brengen. Waarom vraag je je dan af? Hier is toch niemand mee gebaat.

In de gegeven omstandigheden heeft de behandeling van een Kadernota weinig zin. Dit geldt ook voor algemene beschouwingen naar aanleiding van  de Kadernota. Zin heeft alleen ons rekenschap  geven van de effecten van  de bezuinigen en ons te bezinnen op welke effectieve maatregelen nog binnen ons bereik liggen om de ergste gevolgen zo goed mogelijk op te vangen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 15 mei 2012



Differentiatie bij gemeenten


Bij zijn werkbezoek aan St. Oedenrode toonde Commissaris van de Koningin,Wim van de Donk, zich een voorstander voor een wijziging van de grondwet. Hierdoor zour er meer differentiatie tussen gemeenten mogelijk worden. Grote gemeenten zouden meer taken kunnen krijgen dan kleinere die zich tevreden zouden moeten stellen met een kleiner pakket. Nu maakt de grondwet geen verschil tussen gemeenten. Elke gemeente, groot of klein, heeft hetzelfde takenpakket. Van de Donk schaart zich met zijn uitspraak aan de zijde van voorstanders van A- en B-gemeenten. Volgens hem zou dat in Brabant best kunnen. In het ED van zaterdag 12 mei zegt hij: “ We hebben een gevarieerde provincie, met steden en plattelandsgemeenten ” Alsof dat het doorslaggevende criterium is.

Ook Liesbet Spies gaat in het jongste nummer van het VNG Magazine een heel eind met van de Donk mee met het idee van de taakdifferentiatie tussen gemeenten.`` Er zijn nu al grote verschillen tussen gemeenten `` zegt zij. Differentiatie moet kunnen, alleen `` het moet niet nadrukkelijk van bovenaf worden opgelegd ``.Dit is natuurlijk geheel in de lijn van de beleidsregel van het kabinet dat fusie van onderaf moeten komen.

Is dit niet allemaal om de het brei heendraaien? Als gemeenten te klein zijn om alle taken uit te voeren, is herindeling de enge mogelijke oplossing. A- en B- gemeenten maken is hetzelfde als wat we gezien hebben in de brandweerwereld. Bij brandweerfusies bleef de oude vrijwillige brandweer brandweertje spelen met een oude aftandse brandweerauto. Nostalgie, niet meer!

Als de voorgestelde grondwetwijziging zou doorgaan, krijgen we iets dergelijks: een gemeente zonder invloed met een kleine raad voor de folklore. Zoiets zouden we toch niet moeten willen!

Ik hoorde dezer dagen iemand zeggen: elke stap in de richting van meer gemeentelijke samenwerking is weer een stap in de richting van herindeling. Ik denk dat dit waar is.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

P.S. De volgende blog zal in verband met Hemelvaart op maandag 21 mei verschijnen.

maandag 14 mei 2012



Evaluatie gast van de raad


Ook in de commissie Algemeen Bestuur was er feitelijk maar een echt bespreekpunt. Het betrof  de evaluatie van het project Gast van de raad. Dit project loopt al vanaf 2006.Het stelt inwoners in staat een kijkje achter de schermen van de raad te nemen. De raad probeert hiermee de inwoners meer te betrekken bij het bestuur en de politiek.

In de evaluatie wordt geconstateerd dat de laatste jaren de belangstelling voor het project terugloopt. Aan afschaffing van het project wordt nog niet direct gedacht, zo staat in de evaluatie. Wel is het voorstel alleen gasten toe te laten op verzoek en te zoeken naar alternatieven die beter aansluiten op de wensen en behoeften van inwoners. In de Kadernota die deze week gepresenteerd is, wordt overigens gezegd dat het project gestopt wordt. Dit lijkt een beetje op het vooruitlopen op een gewenste beslissing. Het geeft wel aan in welke richting op het gemeentehuis gedacht wordt.
De evaluatie zelf biedt een paar suggesties van de portefeuillehouder voor een vervolg. Hij denkt hierbij aan een jaarlijkse bijeenkomst van nieuwe inwoners en de suggestie voor een jaarlijkse Laarbeekdag. De evaluatie zelf is niet heel helder. Dat wreekte zich ook in de discussie in de commissie.

In de eerste instantie bleek dat alle partijen het instituut Gast van de raad wilden behouden. De formuleringen waren niet allemaal even helder, maar daar kwam het toch in grote lijnen  op neer. De portefeuillehouder pakte dat ook zo op en stelde zich achter dit standpunt. Echter niet nadat hij zijn teleurstelling had uit gesproken over het feit dat de commissie in zijn ogen geen oplossingen had aangedragen.

Dat was inderdaad zo. De makke van de evaluatie was dat het stuk niet helder was in de probleemstelling. Hierdoor werd de commissie in het begin op het verkeerde been gezet. In de tweede instantie kwam de helderheid, toen met name de oppositiepartijen het onderscheid maakten tussen het bestuurlijke proces dat aan de gasten van de raad wordt uitgelegd en het streven naar burgerparticipatie. Dit laatste is geheel iets anders en als zodanig geen doel van het project gast van de raad van de raad. Met name Greet Buter bracht dit heel helder over het voetlicht.

Ik vond het jammer dat de portefeuillehouder in zijn beantwoording van de tweede instantie hier niet op inging. Hier lag een kans om ook in Laarbeek een bezinning op burgerparticipatie op gang te brengen. Ik vond dit jammer.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 13 mei 2012



Commissie Ruimtelijke Ontwikkeling


Ook in de commissie Ruimtelijke Ordening stond er slechts een onderwerp op de agenda dat er werkelijk toe deed. Het betrof de vestiging van Aldi aan de Kanaaldijk in Aarle-Rixtel. Officieel heette het op de agenda het voorstel tot wijziging van het bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel. Iedereen in Aarle heeft het dan over de vestiging van Aldi.

Het plan heeft heel veel tongen losgemaakt. Hierbij gaat het niet zozeer om de vestiging van een Aldi-filiaal in Aarle-Rixtel als wel om de plaats waar dit gaat gebeuren. In het algemeen kan men – heel begrijpelijk - met de komst van een Aldi instemmen.
Het college heeft besloten in te gaan op het verzoek van Verheijen bv om een Aldi-vestiging aan de Kanaaldijk mogelijk te maken. Hiervoor moet het bestemmingsplan gewijzigd worden. Het huidige vigerende plan laat de vestiging van een supermarkt niet toe; wel de vesting van een bouwmarkt en als erfenis uit het verleden een transportbedrijf.

De behandeling van het agendapunt startte met een presentatie van het plan door Joan van Wetten. Hij verdedigde met verve het besluit van B en W, maar deed dit wel vanuit een kennelijke vooringenomenheid die de presentatie sterk inkleurde als pro-Aldi. Ik miste op de publieke tribune in de presentatie de broodnodige relativering. Achteraf heb ik begrepen dat ik daar niet alleen in stond. De voorzitter heeft na de vergadering dit ook aan de presentator te kennen heeft gegeven. Eigenlijk had wethouder van Zeeland  staande de vergadering zelf moeten ingrijpen en enige relativering moeten aanbrengen.
De beide insprekers hadden weinig nieuws. De vertegenwoordiger van Aldi maakte het wel erg bont door zijn collega van de MCD aan te vallen. Terecht kapte de voorzitter deze inkijk in de harde concurrentiewereld van de supermarktketens af.

De meeste partijen konden wel instemmen met de voorgestelde wijziging. Tekenend voor het debat in de commissie was de uitroep van een Aarles raadslid “Liever een Aldi in Aarle dan in Beek en Donk ”. Ook dat ontsierde de discussie in de commissie.
Het CDA had aan het begin van de bespreking kort en bondig bedenkingen geuit tegen de keuze van B en W. Onze vertegenwoordiger in de commissie stelde heel uitdrukkelijk dat het CDA geen bezwaar had tegen een extra supermarkt naar Aarle, maar dat de locatiekeuze vraagtekens bij ons opriep. Gezien de commotie die het plan in Aarle heeft opgeroepen, de beleidswijziging van het college door het toelaten van een supermarkt aan de rand van het dorp die in de commissie niet helemaal zijn weggenomen en de angst voor een nieuwe sluiproute tussen de Helmondweg en de Kanaaldijk  kon het CDA niet instemmen met de behandeling als hamerstuk in de raad.
Dit lijkt mij ook logisch. Deze discussie hoort in de raad.

 Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 10 mei 2012



Commissie Maatschappelijke Ontwikkeling


Het begin van de vergadering was een beetje vreemd. Commissieleden en gasten werden onverwacht naar boven gedirigeerd, naar de commissiekamer waar BOR zetelde. Zonder aankondiging werd er een gezamenlijke commissievergadering belegd van de commissies BOR en MO. Het Presidium had in zijn wijsheid besloten de onderhoudsplannen voor de scholen en de gemeentelijke gebouwen in de commissie BOR te behandelen. Buiten het Presidium om werd besloten het toch maar anders te doen. Eigenlijk kan dit niet. Ik denk dat de beide voorzitters onder invloed van de portefeuillehouder iets te coulant zijn geweest.

Toen dit afgehandeld was, daalden de leden van de commissie af naar hun gebruikelijke vergaderplek. Feitelijk resteerde slechts een agendapunt, overigens een niet onbelangrijk.

Voorafgaande aan de bespreking van het voorstel tot vaststelling van het beleidskader begeleiding in de WMO was er een ambtelijke presentatie van Brigritte van Bladel. Hierin werden gegevens over aantallen gegeven. Het betreft een aantal van ong. 300 personen. Ook werd duidelijk dat Laarbeek naar verwachting met een bedrag van ongeveer € 2,8 miljoen deze transitie moet uitvoeren. Dit laatste natuurlijk onder groot voorbehoud.

De commissie ging niet in op het verzoek van het CDA om de behandeling uit te stellen in verband met de kabinetscrisis. De onzekerheid die hierdoor ontstaan is,wierp wel zijn schaduw vooruit.

De inhoudelijk beste bijdrage aan het debat kwamen van De Werkgroep, het CDA en van de wethouder himself. Mijn slotconclusie was dat nog veel onzeker was. De notitie schetst een kader: de concrete invulling moet nog volgen. Het schuurt dat het Rijk delen van de AWBZ decentraliseert naar de gemeenten, die dan op hun beurt meteen opschalen naar een regionaal niveau. Is dit een zwaktebod,angsthazerij of kunnen we het inderdaad niet aan?  Als dit laatste het geval is, dan heeft de klok voor heel veel gemeenten geslagen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 9 mei 2012



Noordoostcorridor

 

Gelukkig leven we in een land waar iedereen mag zeggen wat hij wil. Dat is een groot goed. Iedereen mag ook een mening hebben over wat er gezegd wordt. Ook dat is een groot goed. Deze gedachte kwam bij mij op toen ik de brief van het Platform Aarle-Rixtel over de inhuur van expertise door de gemeente las.

Ik denk dat het Platform de bedoeling van het in huren van expertise niet helemaal goed begrepen heeft. Het CDA heeft dit enige tijd geleden al gevraagd. Dit is gebeurd naar aanleiding van het raadsbezoek aan de gemeente Delfland. Ons verzoek is door het college en de raad overgenomen. Het voorstel tot inhuur van expertise is de resultante hiervan.

In Delfland hebben wij ervaren hoezeer deze gemeente baat heeft gehad bij het inhuren van een deskundige die als strateeg de gemeente begeleid heeft. Het gaat dus niet zozeer om een techneut die alle berekeningen en wat meer door berekent en de gemeente advies geeft, maar veel meer om een strategische advisering van de gemeente en om uit de aanleg zoveel mogelijk voordelen van de gemeente Laarbeek te halen. Dat is de intentie, niets meer en niets minder.

Het Platform Aarle-Rixtel probeert in haar brief de gemeente de les te lezen. Dat mag, maar het moet wel op ware feiten gebaseerd zijn.De briefschrijvers pretenderen beter te weten dan de raad zelf wat deze raad besloten heeft. Ik vind dit nogal aan matigend, zeker als zij van verkeerde premissen uitgaan. Zij blijven zich beroepen op het fameuze bestuursakkoord uit 2007 en vergeten dat dit akkoord allang vervangen is door de Structuurvisie deel D, Brainport –oost. Het bestuursakkoord is allang een gepasseerd station: er is met de structuurvisie een nieuwe realiteit ontstaan. Wie dit niet wil inzien, is ziende blind. De in te huren expert moet zich volgens het Platform blijven bewegen binnen de smalle marges van blz.38 van het bereikbaarheidsakkoord. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Hiervoor gaan we geen € 50.000,00 uitgeven!

Overigens staan in de brief een paar termen die in de toekomst een grote rol kunnen gaan vervullen. Ik vraag me af of Het Platform zich realiseert wat termen als randweg en een viaduct met balkonfunctie impliceren.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 8 mei 2012



Lijsttrekkersverkiezing


Het CDA heeft gekozen voor de verkiezing van de lijsttrekker door de leden zelf. Voorzitter Peetoom had hier aanvankelijk nogal wat moeite mee, omdat het voor het bestuur een risico in houdt. Allerlei halfgaren kunnen zich immers aanmelden . 

Uiteindelijk heeft het partijbestuur er toch mee ingestemd. Ik denk dat het in deze tijd het  ook niet meer anders kan. VVD en PvdA zijn het CDA op dit punt voorgegaan.

Het CDA gaat het debat aan met 6 kandidaten. Erg verrassend zijn de kandidaatstellingen niet. Bij de lijsttrekkersverkiezing bij de PvdA zagen wel al dat de invloed van de media heel erg groot was. Ook dit herhaalt zich nu. Martijn van Dam werd bij de Wereld draait door neergesabeld. Liesbeth Spies werd in Nieuwsuur vakkundig afgeserveerd. Marcel Wintels werd in het zelfde programma neergezet als oneerlijk. Madeleine van Toorenburg hield zich verassend goed staande bij Pauw en Witteman. Haersma Buma houdt zich  heel verstandig gedeisd. Bleker ( Eerlijk, helder, Henk ) kreeg zondag wel een heel merkwaardige opgemaakte presentatie in Nieuwsuur. Mona Keijzer lijkt de nieuwe ster van het CDA te worden.

Ik ben heel benieuwd naar de debatten die komen gaan. Vooral ga ik kijken naar de inhoud, naar waar de verschillende kandidaten voor staan en waar ze met het CDA naar toe willen. Op dit moment heb ik nog geen enkele uitgesproken voorkeur voor deze of gene kandidaat. Niemand springt er duidelijk uit.

De keuze voor een openbare aanwijzing van de lijsttrekker heeft ook gevolgen voor de plaatselijke afdelingen. De plaatselijke afdelingen kunnen nu niet meer zelf met een voordracht voor een lijsttrekker komen bij de verkiezing voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Dit is nu een definitief gepasseerd station. Ook plaatselijk zal het roer om moeten en zal er een lijsttrekkersverkiezing georganiseerd moeten worden naar het voorbeeld van het landelijke CDA.

De plaatselijke afdelingen doen er verstandig aan zich hierop te gaan voorbereiden. Het is immers al snel zo ver.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 7 mei 2012


Uitstel


Gisteren schreef ik al dat de drie grote transities waarschijnlijk tot de controversiële onderwerpen zullen gaan behoren, waarover de Kamer geen uitspraak zal doen tot na de verkiezingen van 12 september a.s.

Geheel in de lijn hiermee berichtte Het Eindhovens Dagblad afgelopen zaterdag dat de  gemeente Helmond  besloten heeft de behandeling van de overheveling van de AWBZ naar de gemeente voorlopig uit te stellen. Ik denk dat dit een verstandig besluit van de gemeente Helmond is.

 In Laarbeek zijn we nog niet zover als Helmond met de behandeling van het voorstel. De behandeling in de commissie van het gezamenlijke voorstel van de Peelgemeenten over de overheveling van de AWBZ staat voor vanavond op de agenda van  de commissie Maatschappelijke Ordening.

Gezien  de onduidelijkheid door de val van het kabinet lijkt het mij verstandig dat de commissie besluit tot het op dit moment niet behandelen van deze voorstellen. Eerst eens afwachten wat er uit de Den Haagse koker komt en welke onderwerpen wel of niet controversieel worden verklaard, zou het parool moeten zijn.

Als CDA hebben wij dit verzoek overgebracht naar de voorzitter van de commissie Maatschappelijke Ordening, Piet Aarts. Hij heeft het voorstel afgewezen en  wil na de presentatie de commissie laten beslissen over het al of niet bespreken van het voorstel.
Het lijkt ons onlogisch: eerst een presentatie over het voorstel waarvan de status heel onduidelijk is en daarna pas beslissen over behandeling. Een inhoudelijke presentatie over het voorstel is natuurlijk op dit moment onzinnig. aagse koker komt.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 6 mei 2012



Ruimte

 

De val van het kabinet heeft ook voor de gemeenten gevolgen. Tot voor kort zag net er naar uit dat in de komende periode alle energie en tijd gestoken zou moeten worden in de grote transities ( Wet werk naar vermogen , De Awbz en de Jeugdzorg).Door de val van het kabinet is alles ineens vloeibaar geworden. Door de Kunduz-coalitie worden heel veel voornemen van Rutte c.s. teruggedraaid of uitgesteld. Deze wee zal duidelijk worden welke onderwerpen controversieel worden verklaard. Dan zal veel duidelijk worden.

Voor gemeenten ontstaat er in ieder geval ruimte. De drie transities zullen wel uitgesteld worden . Alles zal dan afhangen van het nieuwe kabinet . De gretigheid waarmee partijen zich nu ontdoen van  de erfenis van het gedoogkabinet geeft nu al aan dat de wind in dit land volkomen gedraaid is. Ik ben daar gelukkig mee.


Door deze ontwikkeling krijgen we in de raad meer gelegenheid en ruimte om lokale onderwerpen op de agenda te plaatsen. De grote tijdsdruk van de transformaties is weg. De stelselwijzigingen worden noodgedwongen opgeschoven naar  na september 2012 en mogelijk wel een eind 2013 in. Ook dit is winst. Immers je moet niet willen dergelijke ingrijpende veranderingen in een vloek en zucht door te voeren. Dat geeft alleen maar problemen.
Zaak zal het zijn de tijd goed te gebruiken en met name ons te bezinnen op de mogelijkheden voor een specifiek eigen plaatselijke invulling van de transities. Want dat ze op de een of andere manier uiteindelijk door zullen gaan, is wel duidelijk. En dan is de eigen invulling van groot belang. De extra tijd die we nu krijgen zouden we vooral hieraan moeten besteden. 

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 3 mei 2012



Herindeling in de Peelgemeenten


Burgemeester Fons Jacobs en wethouder Peter Tielemans hebben vorige week met hun boute uitspraken in het Eindhovens Dagblad de regio de stuipen op het lijf gejaagd. Geheel ongevraagd hebben zij eenzijdig hun opvattingen over de toekomstige inrichting van de Peelregio ten beste gegeven. Zij deden dat op een moment dat zij nog niet aan de beurt waren. Immers de Helmondse gemeenteraad is nu als eerste aan zet. De wijze waarop Jacobs en Tielemans hun opvattingen ventileerden was hoogst ongelukkig. Zo werkt het alleen maar averechts.

Peter Tielemans reageerde op de privé afwegingen van Europarlementariër Toine Manders om af te zien van een sollicitatie naar het burgemeesterschap van Helmond. Volgens Tielemans werd er veel te krampachtig over de verhuisplicht van burgemeesters omgegaan.” Zeker omdat het in zijn ogen over een paar jaar toch allemaal één gemeente is ” tekende de krant uit zijn mond op. Deze opmerking was voor Jacobs en Tielemans aanleiding om verder te filosoferen over de toekomst van de bestuurlijke indeling van de regio. Beiden vroegen zich af of Someren, Asten, Deurne, Gemert-Bakel en Laarbeek straks opgaan in één Peelgemeente, met Helmond als centrum? Beiden noemden een drastische gemeentelijke herindeling van dat kaliber 'onvermijdelijk'. “ En het zal geen eeuwigheid meer duren ”, voegden zij daar aan toe. Fons Jacobs legde het initiatief voor deze herindeling bij de Peelgemeenten. PeterTielemans zag maar twee mogelijkheden: "Ofwel ze gaan met Helmond op in één Peelgemeente, ofwel Helmond gaat met Eindhoven, Nuenen, Geldrop- Mierlo en eventueel Veldhoven en Best één stedelijke gemeente vormen."

Is dit nu prietpraat of een onderbouwde visie? Op het eerste gezicht klinkt het vreemd  dit uit de mond van juist deze twee Helmondse bestuurders te horen. Fons Jacobs is nu niet bepaald het boegbeeld van samenwerking met de Peelgemeenten. Hij was in Helmond bij uitstek de man van de samenwerking met Eindhoven binnen het SRE. Daar liggen ook zijn verdiensten. Peter Tielemans heeft zich tot op heden nooit duidelijk op dit punt uitgelaten. Terecht heeft het Helmondse college hen teruggefloten.

Een verdergaande samenwerking van de Peelgemeenten in de toekomst ligt natuurlijk voor de hand. De decentralisatie van rijkstaken naar gemeenten dwingt gemeenten ertoe de handen in elkaar te slaan. Ook voor de Peelgemeenten geldt dit. Op den duur kan hieruit een gemeentelijke herindeling voortvloeien. Het is het beste als dit langs de weg van de geleidelijkheid gaat. Het proces moet zijn tijd krijgen. De samenwerking tussen Gemert-Bakel en Laarbeek en die tussen Asten en Someren zijn hiervan goede voorbeelden. De centrumstad die zich de afgelopen tijd weinig gelegen heeft laten liggen aan de regio moet in dit proces niet ingrijpen en doet er verstandiger aan dit proces zich autonoom laten ontwikkelen. Door daden moet Helmond de Peelgemeenten laten zien dat de centrumstad een meerwaarde voor deze gemeenten heeft. Misschien bloeit er dan iets moois op.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 2 mei 2012



Woordvoerder


Soms kijken we heel verbaasd op als zich weer eens een Laarbeekse wethouder in de media meldt. Soms is het allerminst duidelijk hoe de taken in het college verdeeld zijn. Er is niets mis als een wethouder spreekt over onderdelen uit zijn portefeuille. Dat is zelfs vanzelfsprekend. Vreemd wordt het echter als hij zich opwerpt als woordvoerder over een terrein dat niet het  zijne is.

De voorbeelden zijn legio. De laatste tijd  gebeurt het steeds vaker. Zo wierp wethouder Biemans  zich op als woordvoerder toen burgemeeester Jacobs bij de intocht van Sinterklaas in Helmond de brug in Aarle-Rixtel ter sprake bracht. Uiteindelijk moest niet alleen Jacobs tot de orde geroepen worden, maar ook wethouder Biemans die zich duidelijk op het terrein van de burgemeester had begeven.

Bij de discussie over het biodiversiteitsbord was het wederom wethouder Biemans die als woordvoerder optrad en niet de portefeuillehouder milieu, wethouder van Zeeland. Op 20 april kwam wethouder Briels in het Eindhovens Dagblad aan het woord over de verplaatsing van de politiepost van het Ontmoetingscentrum naar het gemeentehuis. Had hier niet de burgemeester aan het woord moeten komen, zo vraag je je af als je dit leest?

Bestuurders moeten zich een zekere discipline aanmeten. Onderdeel hiervan is dat zij zich in de media niet op de portefeuille van een collega begeven. Doen ze dat niet, dan is de kans op het  ontstaan allerlei fricties. Daar zitten we niet op te wachten. Evenmin trouwens ook niet dat wethouders in het college tot de orde geroepen moeten worden.

Overigens , de aanstaande verhuizing van de politie naar het gemeentehuis vind ik een goede zaak. Zorg er wel voor dat de politie zichtbaar blijft.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 1 mei 2012



Terug van weggeweest

 

We zijn ruim een week weggeweest. Zoals gebruikelijk naar Boedapest. Via mijn Ipad heb ik het nieuws wel wat gevolgd. Maar kranten lezen op een Ipad is toch wel iets anders dan een krant fysiek in handen te hebben. Hierbij komt nog dat de app van het ED nog niet optimaal werkt. Of de nieuwe versie beter werkt, probeer ik straks uit.

Ik heb dus redelijk wat mee gekregen van het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis en de daarop volgende gebeurtenissen. Dat de nachtmerrie van de gedoogconstructie voorbij is,is een opluchting. Dat de Kamer haar verantwoordelijkheid genomen heeft, is een opsteker. Dat Samsom en Pasterk van de PvdA zich zo konden vergissen, is onvoorstelbaar. De PvdA heeft zich hiermee buitenspel gezet. Het CDA kan opgelucht ademen, nu de nachtmerrie van het gedogen voorbij is. Het land is weer een stukje normaler geworden. Daar ben ik blij om.

Net toen wij vertrokken stonden de geruchtmakende opmerkingen over de herindeling van de Peelgemeenten van burgemeester Jacobs en wethouder Tielemans in de krant. Hun badinerende opmerkingen sloegen natuurlijk in als een bom. Ik heb het stukje van Hans van de Ven  op het Kanaal Helmond gelezen. Het klopte goed met het beeld dat ik al meteen had.

Omdat het een fraai inzicht geeft , kopieer ik het:

 

Hoe nieuws, en wat ophef, wordt geboren

Soms vragen mensen zich af hoe wij nou iets te weten komen, als journalisten. Dat kan op vele manieren. Soms ligt het 'nieuws' gewoon voor het oprapen. Soms komt uit het éne nieuws het andere voort. Neem de discussie die ineens is ontstaan in Helmond, en vooral omliggende gemeenten, over het 'H-woord', herindeling dus.
Hoe begon dat nou? Een paar weken terug kwamen we op de Helmondse deelredactie op het idee om in de krant eens wat namen op een rijtje te zetten van mogelijke kandidaten voor de opvolging van Fons Jacobs als burgemeester. Als voer voor de borreltafels, zonder pretenties, maar wel serieus en journalistiek aangepakt.  Dat dit vrijdag in de krant zou staan, werd donderdag al op de ED-site en via Twitter bekend gemaakt. Wethouder Peter Tielemans reageerde op twitter: hij maakte zich sterk voor een topkandidaat als Toine Manders uit Asten. Hij vond ook dat er niet te moeilijk moet worden gedaan over die verhuisplicht. Met dat verhuiscriterium moet je flexibel omgaan, met het oog op gemeentelijke herindeling in afzienbare tijd. Zo twitterde Tielemans.
Vrijdagmorgen vroegen we ons af of dit een officieel collegestandpunt was. Tielemans gebeld. Hij legde keurig zijn mening uit en zei desgevraagd dat het om een persoonlijke opvatting ging, maar dat dit wel ging terugkeren in de stadsvisie 2030. Prima, bedankt. Later op de dag lijkt het ons goed ook burgemeester Jacobs hier even over te ondervragen. Die troffen we toch vrijdagmiddag in Mierlo-Hout bij de opening van het eerste stuk fietspad naar Eindhoven. Ook Tielemans was daar. Onder het genot van een biertje gaven de goedgeluimde heren een uitgebreide toelichting op hun eensluidende toekomstvisie. Martien Jansen, wethouder te Nuenen, hoorde het aan en sputterde vergeefs tegen.
'Stel dat dit morgen in de krant staat... dan zal dit wel wat losmaken in de Peelgemeenten', legde ik Tielemans en Jacobs voor.
Dat realiseerden ze zich. Maar die emoties zullen slijten, zei Tielemans, en de jeugd interesseert het al niets meer, sprak Jacobs.
En zo stond het gewraakte 'H-woord' weer eens in de krant, zaterdag. Luttele uren na de bezorging had ik de eerste boze mail van een raadslid uit Bakel al binnen. Op onze site werd veel gereageerd. Veel negatief, een enkele ook positief. En nu zijn we een belrondje door de vijf gemeenten rond Helmond aan het maken. Voor wat commentaren. Vervolgens valt een boze brief van de Helmondse PvdA binnen. Daarin wordt schande gesproken over de gang van zaken. De PvdA stelt vragen en wil snel antwoorden. 
En dit alles siert morgen weer het Helmondse katern. Met een prachtige, humoristische illustratie van Mat Rijnders erbij.
Zo gaat dat dus, soms, met nieuws.
Morgen ga ik er inhoudelijk dieper op in.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185