Voorlichtingsbijeenkomsten
Vorige week was er in het Gemeentehuis een voorlichtingsbijeenkomst over de inrichting van de Bosscheweg in Beek en Donk; een week eerder was dit plan al gepresenteerd aan de commissie. Gisteren werd er in het Dorpshuis voorlichting gegeven over de plannen met betrekking tot Nieuwenhof-Noord.
Voor de renovatie van de Bosscheweg heeft het college ruim € 1,6 miljoen uitgetrokken. De uitvoering wordt in drie fasen op gesplitst. De discussie over nieuwe inrichting van de weg loopt allang. Al in 1997 zijn afspraken met Rijkswaterstaat gemaakt over het afbreken van de brug; in 2005 heeft de raad ingestemd met de visie Bosscheweg – Kanaaldijk. De huidige weg voldoet niet aan de functie die de weg nu heeft. Dit wordt nu aangepast. Ik vraag me alleen af of de gemeente zich voldoende rekenschap heeft gegeven over de toegang tot Bemmer IV. We nemen wel heel gemakkelijk aan dat er een afslag Bremmer IV komt op de N279, maar voor mij is dit nog niet zo zeker. Rijkswaterstaat is immers om begrijpelijke redenen allerminst scheutig met het aanleggen van afslagen.
In de Laarbeeker van vorige week kwamen n.a.v. het bestemmingsplan Nieuwenhof-Noord twee Lieshoutenaren aan het woord. Niels van Vijfeijken en Rick van de Mosselaar beklaagden zich over de woningbouw in Lieshout. “ Onze generatie dreigt uit Lieshout te verdwijnen omdat ze de mogelijkheid niet heeft hier te blijven.” lieten zij Wim Poels optekenen. Hun noodkreet is niet helemaal ten onrechte. Hopelijk brengt Nieuwenhof-Noord hen enig soelaas. Voor PNL was dit aanleiding om schriftelijke vragen aan het college over starterswoningen in dit bestemmingsplan te stellen. Di tleek mij een beetje voorbarig. Volgens mij ging het feitelijk in het artikel hier ook niet om, maar veelmeer over het feit dat het allemaal zolang duurt voor er in Lieshout weer gebouwd kan worden.
Het noodgedwongen wegtrekken van de jeugd uit de dorpen is niet een probleem van Laarbeek alleen. Het speelt overal. Recent concludeerde het CBS dat met name jonge vrouwen wegtrekken uit dorpen. In de regel zijn zij hoger opgeleid dan de jongens. Zij trekken weg omdat zij hier geen passend werk kunnen vinden. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat we meer dan tot nu toe als gemeente moeten proberen hoog gekwalificeerde arbeid aan te trekken. In dit opzicht sprak een opmerking in het artikel van woensdag j.l. in het ED over het kappen van BZOB-bos in Helmond boekdelen:
“ Grotere bedrijven zullen op termijn op de plek van het BZOB-bos terecht kunnen. Daarvoor wil het Helmonds college opnieuw in overleg met de gemeente Deurne. Een deel van het bos (zeven hectare) heeft nu al de bestemming bedrijventerrein. Het college wil liever niet de uitbreiding in Beek en Donk omdat dit te ver weg van Helmond ligt en daarmee te weinig impuls zal geven aan de lokale werkgelegenheid. ”
Helmond heeft het helemaal door. En Laarbeek?