donderdag 29 maart 2012


Gemert


Eigenlijk was ik van plan vandaag  te kijken naar de bezuinigingen die in de gemeente Gemert-Bakel de gemoederen sterk bezighouden. In Gemert praat men in dit kader echter meer over een herstelplan om de geslonken reserve weer op peil te brengen dan over bezuinigen.In wezen komt het op hetzelfde neer. Het is ook een harde eis van de provincie. Slaagt Gemert hierin niet dan neemt de provincie de regie over en komt de gemeente onder curatele te staan.

Wethouder Peter Bieleveld heeft altijd gezegd dat dit niet zou gebeuren. Als het onverhoopt toch zover zou komen, zou hij aftreden. Gisteren kwam het bericht dat Bieleveld zijn ontslag had in gediend. Vreesde hij het onvermijdelijke, als de Gemertse gemeenteraad maar niet tot besluitvorming kon komen? Het wordt niet met zoveel woorden gezegd. Het lijkt erop wel verdacht sterk op.

In zijn persverklaring  geeft Bieleveld een heel andere lezing. Op de website van de gemeente Gemert-Bakel lees ik:

“ Wethouder Peter Bieleveld van de gemeente Gemert-Bakel heeft vandaag aan de gemeenteraad gevraagd om hem ontslag te verlenen. De wethouder voorziet dat hij niet langer past in het functieprofiel dat van de wethouder financiën voor de gemeente Gemert-Bakel is opgesteld. “De gemeente Gemert-Bakel heeft nu behoefte aan een meer beheersmatig ingestelde bestuurder en dat past niet bij mijn achtergrond als bedrijfseconoom. Daarvoor ben ik te analytisch en resultaatgericht ingesteld.” zegt de wethouder. “Het was een geweldige ervaring.” 
Het college respecteert het besluit en kan zich voorstellen dat de genoemde beweegredenen aanleiding zijn voor het besluit. Burgemeester en wethouders willen wel uitdrukkelijk aangeven dat de heer Bieleveld de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bewustzijn van de financiële situatie van de gemeente Gemert-Bakel en het herstel daarvan. 
Bieleveld zegt: “De afgelopen twee jaren heb ik mijn aandacht en energie besteed aan de richting en bijsturing van de Gemert-Bakelse financiën omdat een sanering ervan noodzakelijk was. Gelukkig zijn veel lopende dossiers gesloten kunnen worden en wordt het nu tijd om de bestendiging van de ingezette koers over te laten aan een ander persoon. Iemand die in consensus kan opereren.”
De belangrijkste zin van de vertrekkende wethouder: “Iemand die in consensus kan opereren.” Deze zin zegt m.i. alles.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 28 maart 2012


Dierenthuis


Voor het eerst werd er door het college in een commissievergadering in alle openbaarheid gesproken over Dierenthuis in Aarle-Rixtel. Wethouder van Zeeland gaf een zo op het oog betrouwbaar verslag van de ontwikkelingen van de laatste tijd. Dat was een verademing. Dit had van meet af aan zo moeten gebeuren. Een gemeente die in haar recht staat, moet altijd de openbaarheid opzoeken en zich niet laten verleiden tot overleg in achterkamertjes over tactiek etc. Dit werkt altijd averechts.

Van Zeeland is er vast van overtuigd dat Dierenthuis per 1 aug. 2012  vertrokken is naar Almere. Hij voert hierbij aan een beleidswijziging in Almere,waar het college bereid is Dierenthuis al op tijdelijke basis te laten komen als dit nodig is. Ik wil best de wethouder op zijn woord geloven, maar hiervan had ik toch wel graag een schriftelijk bewijs  gezien.

Ditzelfde geldt ook voor de toezegging van staatssecretaris Henk Bleker. Van Zeeland deelde in de commissie mee dat de staatssecretaris steun aan Laarbeek heeft toergezegd, in het geval Dierenthuis onverhoopt niet op 1 augustus 2012 naar Almere kan vertrekken. “ Het probleem met Dierenthuis is te groot voor Laarbeek ” zei de wethouder in de commissievergadering. Ook in dit geval had ik graag gezien dat de wethouder wat specifieker was geweest en met name aan gegeven had welke hulp Bleker in concreto in gedachte had.

Jammer genoeg werden in de commissie deze vragen niet aan de wethouder gesteld. Wel vroeg PNL Dierenthuis als vast agendapunt op de agenda van de commissie op te voeren. Dit lijkt mij nu weer een tikkeltje overdreven. Het ware beter geweest als PNL en de coalitiepartners  niet zolang vastgehouden hadden aan besloten overleg. 

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 27 maart 2012


Regionale woonvisie


De Regionale Woonvisie is door het SRE bestempeld als een majeur dossier. Dat betekent dat alle bij het SRE aangesloten gemeenten de mogelijkheid krijgen op de inhoud van deze nota te reageren voordat hij ter vaststelling in de Regioraad komt. Het geeft het belang aan dat het SRE aan deze woonvisie hecht.

Toch kleeft er aan het moment van vaststelling van de regionale woonvisie iets onduidelijks. Het kabinet heeft n.l. nog steeds het voornemen om het SRE per 1 jan. 2013 de WGR+-status te ontnemen. Minister Spies heeft onlangs het wetsvoorstel naar de Raad van State gestuurd. De opheffing van de WGR+ past in het kabinetsbeleid dat streeft naar een kleinere overheid en minder bestuurlijke drukte. Op zich is daar veel voor te zeggen. Maar of daarvoor de WGR+ afgeschaft moet worden ,is nog maar zeer de vraag. Het SRE heeft veel bijgedragen aan het succes van de regio. Met de afschaffing  van de plustatus lijkt het erop dat het kabinet met het badwater ook het kind weggooit.

Afschaffing van de WGR+ houdt o.a .in dat de volkshuisvesting niet meer tot de verplichte taken het SRE behoort. Wel kunnen de SRE-gemeenten besluiten deze taak vrijwillig als een SRE-taak te benoemen. De onzekerheid of dit inderdaad gaat gebeuren, speelt natuurlijk een rol bij de vaststelling van de regionale woonvisie. Raden zijn jammer genoeg een heel stuk minder SRE-minded dan voor enkele jaren terug.

De zorg voor de volkshuisvesting heeft gemeenten altijd nauw aan het hart gelegen. De directe bemoeienis met de volkshuisvestiging moge dan de laatste decennia wat zijn afgenomen; helemaal losgelaten hebben de gemeentes dit niet.

Ook de provincie heeft op dit terrein een stevige vinger in de pap. Nu diezelfde provincie regionale afspraken wil maken, ruiken gemeenten hun kans. Zolang het geen verbindende afspraken oplevert, heeft elke gemeente er belang bij in het regionale overleg de eigen aanspraken veilig te stellen. Aan het SRE als extra pottenkijker zullen gemeenten weinig behoefte hebben.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 26 maart 2012


Rooijseweg 16a


Amateurisme voerde woensdagavond de boventoon in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling. Onder het agendapunt ingekomen stukken en mededelingen stond vermeld: Gevolgen raadsbesluit 2 febr. 2012 m.b.t. bestemming Rooijseweg 16a te Mariahout.

Waar gaat het over? Het betreft hier een gesplitste woning die nooit gelegaliseerd is en reeds 60 jaren wordt bewoond. In de raadsvergadering van 2 maart j.l. stelde het college voor niet tot legalisering over te gaan, maar  de woning - als een soort compensatie de bestaande situatie - voor een periode van 10 jaar te gedogen. Een raadsmeerderheid volgde hierin het college niet en wees het voorstel af.

In de raadsvergadering van 1 maart vroeg PNL heel begrijpelijk naar de stand van zaken. De voorzitter verwees de vraag naar de commissie RO. In de conceptagenda werd dit punt als agendapunt opgevoerd; het presidium besloot m.i. terecht het als stond het punt onder de Ingekomen stukken en mededelingen onder te brengen.

Het moet gezegd worden, wethouder van Zeeland had zich ter dege op de behandeling van dit agendapunt voorbereid. Hij had zelfs een notitie opgesteld. Deze notitie werd aan het begin van de bespreking uitgedeeld. Voor de publieke tribune en de pers waren er geen exemplaren. In de leespauze die werd ingelast was er niemand die er ook maar even aandacht het stuk te laten kopiëren. Zonder enige discussie werd wat als mededeling geagendeerd stond, verheven tot bespreekpunt.

Volgens wethouder van Zeeland ligt het allemaal een stuk ingewikkelder dan aanvankelijk gedacht werd. Het oorspronkelijke voorstel ( nog 10 jaar gedogen) kan niet. Dus- denk ik – had de raad gelijk toen zij het voorstel afwees. Legaliseren zou ook niet kunnen. Hierbij beriep wethouder van Zeeland zich op een brief van de huisadvocaat, die niet ter inzage lag en een zienswijze(?) van de buurman, die eveneens niet ter inzage lag.
Allerlei argumenten gingen over de tafel. Van overgangsrecht, verleende milieuvergunning voor o.a. paarden, vergroting van de strijdigheid, wel of geen bestemming bij gedogen etc. Het loste allemaal niet veel op, zeker niet zolang niet duidelijk is wat de gemeente nu eigenlijk wil.

Een ding is ondertussen wel duidelijk: met het niet wel overwogen voorstel van 2 febr. heeft het college meer schade veroorzaakt dan in 60 jaar “gedogen”!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 25 maart 2012


Centrum voor Jeugd en Gezin


Enige tijd geleden stond er in het Eindhovens Dagblad een uitvoerige rapportage over het Centrum voor Jeugd en Gezin in de regio. In de praktijk blijkt dat ouders de weg naar het CJG nog niet gevonden hebben. Enkele dagen later wist het ED te melden dat in Laarbeek voor een andere insteek gekozen was. Hier geen fysiek loket. Laarbeek heeft er voor gekozen te investeren in het netwerk en een coördinator CJG, die de mensen opzoekt op 'natuurlijke vindplaatsen’. Wethouder Briels was in de krant hierover heel duidelijk positief.

Vorige week dinsdag kwam de coördinator CJG, Femke Direks, in de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling en presentatie geven over het CJP Laarbeek.In deze presentatie schetste zij het beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van het CJP in Laarbeek. In Laarbeek is het CJP wat traag op gang gekomen, zeker in vergelijking met de ons omringende gemeenten. Nu zit de vaart erin. Tegelijkertijd wordt ook duidelijk dat de behoefte aan een fysiek trefpunt groter wordt. Deze is voorzien voor 2013-2014. Dit was ook te verwachten. Volstaan met “natuurlijke vindplaatsen” is ook iets te mager.
De eerste stappen naar de oprichting van een Centrum voor Jeugd en Gezin in Laarbeek zijn in 2009 gezet, met de invoering van de functie schoolmaatschappelijk werk in het basisonderwijs. Deze schoolmaatschappelijke werkster was tegelijk ook de coördinator van het CJG.

Belangrijkste taak van deze coördinator is om wenselijke en noodzakelijke overlegvormen te organiseren en vervolgens te zorgen voor een goede afstemming daartussen. Dit laatste is heel belangrijk.

Inmiddels zijn beide functies sterk gegroeid. De werkzaamheden nemen toe en het is niet langer wenselijk schoolmaatschappelijk werk en coördinator CJG te combineren. Met ingang van 2012 zullen deze functies dan ook gesplitst worden.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 22 maart 2012


Bezuinigingsoverleg in buurgemeenten


In Helmond, Gemert-Bakel en Asten zijn de gemeentebesturen nijverig bezig oplossingen te zoeken voor de te verwachten tekorten. Opmerkelijk zijn de verschillen in aanpak waarvoor deze drie gemeenten kiezen. In elk van de drie gemeenten wordt  voor een totaal andere insteek gekozen.

In Helmond gaan de bezuinigen een onderdeel vormen van de voorjaarsnota. Het Helmondse college gaat ook dit jaar hiervoor naar elders om ongestoord te kunnen vergaderen en  te overleggen. Dit keer gaat Helmond naar  Mechelen.  Probleem in het Helmondse geval is dat nog niet bekend hoeveel Helmond gekort gaat worden. Het college zal een inschatting maken. Dit vormt dan de basis voor de opstelling van de voorjaarsnota. Wethouder van Mierlo hanteert klaarblijkelijk de vuistregel dat 1 miljard bezuinigen bij het Rijk de gemeente Helmond komt te staan op een korting van een half miljoen in het Gemeentefonds .Waarschijnlijk nog eens niet zo onrealistisch.

In Asten hebben ze voor een verrassende aanpak gekozen. Het college gaat hier te rade bij de bevolking en vraagt eerst de mening van de Astense inwoners over een extra bezuiniging in 2014 van zo’n 1.4 miljoen euro . De gemeente huurde voor de enquête zelfs een heus enquêtebureau in. Niet iedereen in Asten is hier blij mee. Sommigen spreken zelfs van een zwaktebod van het college. Het zou zelf niet de knopen durven door te hakken. Ikzelf kijk er iets anders tegenaan. Ik vind het wel een mooi initiatief van het Astense college: eerst de bewoners zelf horen.

In het veel geplaagde Gemert-Bakel kiezen ze voor een meer traditionele aanpak. Het Gemertse college heeft een aantal bezuinigingsmogelijkheden bij elkaar gezet. Er ligt een herstelplan van 1,6 milj euro. Hierover wordt in een tweetal opiniërende raadsvergaderingen van gedachten gewisseld; daarna worden knopen doorgehakt.

En in Laarbeek? Hier blijft het ( voorlopig ) nog stil. Laarbeek heeft in het bezuinigingsplan al flink bezuinigd. Of  het genoeg is? Daarover komt nog steeds geen bericht uit het college. Laarbeek lijkt af te wachten wat uit het Catshuis komt en loopt er niet op vooruit, zoals b.v. Helmond.  Ook hier is iets voor te zeggen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 21 maart 2012


Parochie Aarle-Rixtel naar Helmond


Natuurlijk, ik weet drommels goed dat kerk en staat gescheiden zijn en dat de politiek zich heel terughoudend moet opstellen als het om kerkelijke zaken gaat. Dus ook als het gaat om kerkelijke indelingen. Ook in het verleden liepen kerkelijke indelingen niet altijd parallel met staatkundige. Vanuit dit besef heb ik heel lang geaarzeld of ik wel iets zou moeten schrijven over het recente besluit parochiale indeling. Als ik het vandaag dan toch doe, hangt dit vooral samen met de keuze zelf.
De keuze voor aansluiting van de  parochie O.L. Vrouw Presentatie per 1 januari 2013  bij de Helmondse parochie H. Damiaan is verrassend. Aanvankelijk was deze optie helemaal niet in beeld. De gedachte was dat er één parochie voor heel Laarbeek zou komen. Dit zou ook in het voordeel van Laarbeek zijn. Immers de parochiale grens en de gemeentegrens zouden samenvallen.
Het bestuur van de O.L. Vrouw Presentatie zag in die ene Laarbeekse parochie  volgens voorzitter Henk van Eijndhoven echter niets in en maakte dat kenbaar bij het bisdom. Daarop kwam de oplossing van de aansluiting bij Helmond bovendrijven.
In De Laarbeeker las ik:
 “Als we kijken naar de herindeling van alle Brabantse parochies, zou één Laarbeekse parochie een hele kleine worden in vergelijking met andere. En dat zou betekenen dat we over een paar jaar weer moeten fuseren. Daar hebben wij als Aarle-Rixtel geen zin in en we zien meer in de huidige oplossing.”
Bij deze overweging kan ik mij wel iets voorstellen. Alleen verbaast het mij dat Aarle-Rixtel in dit geval zo gemakkelijk voor Helmond kiest. In het verleden bij de gemeentelijke herindeling was dit geheel anders. Volgens De Laarbeeker werd het besluit in de kerk zelfs met applaus ontvangen.
Daar sta je als Laarbeeker dan toch wel even van te kijken. Na alle commotie van enkele jaren geleden en de vaak uitgesproken aversie tegen Helmond  verwacht je dit niet. De Helmondse optie komt hierdoor als politieke optie ook weer wat dichterbij. Laarbeek is niet, zoals velen dachten, uitsluitend aangewezen op samenwerking met de gemeente Gemert-Bakel ,maar het heeft er  een keuzemogelijkheid bij. Wie had dit een jaar geleden voor mogelijk gehouden!
P.S. Het Kerkbestuur van Lieshout en Mariahout volgen het voorbeeld van Aarle-Rixtel niet. Zij willen zelfstandig blijven. Voor de brief van het Kerkbestuur aan de bisschop  Klik hier

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 20 maart 2012


Een nieuw electronische blad


Heel toevallig kwam ik een dezer dagen op de website van  “Het Laarbeeks Krantje ”. Natuurlijk was meteen mijn belangstelling gewekt. Onder het kopje “Wie zijn wij ”geeft Het Laarbeeks Krantje de beweegreden, waarom de website gestart is. De beginselverklaring geeft ik hieronder weer:

 ” Wij zijn het Laarbeeks Krantje.

Vind u het ook hoog tijd dat de Laarbeekse burgers wat meer gelegenheid krijgt te reageren of kritiek te uiten op het Laarbeekse nieuws of op Laarbeeks plannen en gebeurtenissen.
Vind u ook dat de periodieke plaatselijke blaadjes weinig ruimte bieden voor en zo nadrukkelijk lijken te schrijven vanuit belangen van overheden en hun instellingen.
Gemeente, overheid, allerhande raden en instellingen in Laarbeek zeggen de bedoeling te hebben op te komen voor de burgers en hun belang.
Maar is dat wel zo? Wordt u wel iets gevraagd?
Vertegenwoordigen ze u als burger? Of vertegenwoordigen ze in werkelijkheid toch eigenlijk de gemeente of de middenstand of eigen aanzien?
Kortom: Is het wel terecht dat ze hun bestaansrecht verdedigen met die belofte?
Het Laarbeeks Krantje vraagt het zich af.
In de praktijk lijkt het vaak of de mening van de burger er niet zoveel toe doet.
Als je het reilen en zeilen daarin een béétje volgt valt het je al gauw op dat kritiek en meningen die hun voorstellen / beleid niet met volle mond ondersteunen, veelal niet worden toegelaten op hun blogs of forums.
Hoog tijd voor een mogelijkheid waarop u zich kunt laten horen.”
Dit is een natuurlijk prima doelstelling. Ik ben dan ook blij met dit initiatief. Een nieuw kritisch medium is natuurlijk meer dan welkom. Het biedt weer een mogelijkheid meer om de vinger aan de pols te houden in Laarbeek. De eerste onderwerpen die het krantje heeft aangesneden voldoen aan dit uitgangspunt. Met dit Laarbeeks Krantje krijgt de Laarbeekse burger  weer een extra mogelijkheid meer om zich te laten horen. Prima natuurlijk!

 Alleen vind ik het jammer dat het Laarbeeks Krantje redelijk anoniem door het leven gaat. Onduidelijk is wie achter Het Laarbeeks Krantje schuil  gaat. Anno 2012 kan dit natuurlijk niet.  Dus redactie ,laat zien wie je bent.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 19 maart 2012


Berzop


Dit bericht kwam ik tegen in het ED vorige week:

“ 20 bedrijven uit de regio halen 600 vrachtwagens per dag van de weg. Als de Zuid-Willemsvaart, het Wilhelmina- en Beatrixkanaal tenminste geschikt gemaakt worden voor grotere schepen.
Ze hebben zich verenigd in de stichting Berzob. Het gaat onder anderen om Bavaria, Boerenbond Deurne, Mebin Eindhoven en Jansen/Baetsen Son en Breugel. Ze willen lobbyen voor verbetering van de vaarwegen in de regio. 

De Zuid-Willemsvaart bij Den Bosch en Veghel wordt momenteel aangepast voor categorie IV schepen tot 2000 ton. Bij het maken van de plannen (totale kosten 200 miljoen) 10 jaar geleden zijn maatregelen voor het traject Veghel-Helmond-Best-Eindhoven afgevallen omdat er onvoldoende geld beschikbaar was. 

De grote bedrijven in Berzob proberen het budget van toen alsnog beschikbaar te krijgen. Minister Schultz van Haegen heeft een rijksbijdrage uit het fonds Beter Benutten beloofd, op voorwaarde dat de regio aantoont dat er minimaal 460 vrachtwagens per dag minder op de regionale wegen rijden door verbetering van de kanalen.” 
Het heeft naar mijn idee inderdaad wat lang geduurd voor de aandacht voor de opwaardering van het Wilhelminakanaal weer naar boven  kwam drijven. Laarbeek was destijds een van de eerste gemeenten die € 800 milj. beschikbaar stelde voor de opwaardering van  de Zuid Willemsvaart. Voor dit kanaal was daarmee de opwaardering gewaarborgd.
Bij gebrek aan middelen viel het Wilhelminakanaal af. Gelukkig neemt het bedrijfsleven de handschoen nu weer op. Het belang van Laarbeek bij dit initiatief is overduidelijk, alleen al als je aan Bavaria denkt. Bavaria heeft nog steeds plannen voor een containerhaven.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 18 maart 2012


Halverwege de rit.


“Halverwege de rit ” kan negatief klinken . Als een verzuchting in de trant van hè, hè , we zijn eindelijk zover , het einde is inzicht. Het kan ook positief opgevat worden in de zin van “de eerste helft hebben we al achter de rug, nu nog energiek de tweede helft, want er ligt nog veel werk op ons te wachten.” Ik doel in ieder geval met de titel van dit stukje op het laatste. Ik hoop dat ik hierin niet alleen sta.

Deze raad ,die na de verkiezingen van 2010 aangetreden is, zit er deze maand precies 2 jaar. De raad is dus halverwege haar termijn. Halverwege de rit wil men wel eens terugkijken op de periode die achter ons ligt. Zo’n midterm review , zoals dat ook wel genoemd wordt, is ook een uitermate een geschikt moment om piketpalen te slaan voor de periode die nog voor ons ligt.

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door de bezuinigingen. Het einde hiervan is nog niet in zicht. Het kabinet moet weer meer bezuinigingen. Bedragen tussen de 8 en 16 miljard worden genoemd. Dit zal ook gevolgen voor gemeenten hebben. Elk miljard dat het Rijk bezuinigt,betekent een ton minder voor. Dit gaat er opnieuw inhakken. Door de focus op de bezuinigingen verdwijnen andere zaken  naar de achtergrond.  Er is gewoon minder geld en aandacht voor.

De regelmatige lezers van deze weblog weten dat ik  met gemengde gevoelens terugkijk op de afgelopen periode. We zijn als CDA in 2010 opnieuw in de oppositie terecht gekomen. Met de invulling van deze rol hebben wij als fractie nog steeds moeite. De rol op de oppositiebanken is ons nu eenmaal niet op het lijf geschreven. We slagen er steeds maar niet in als partij naar de buitenwereld een duidelijk profiel neer te zetten. Misschien doen we als partij hiertoe ook wel onvoldoende pogingen.

Het CDA is te afwachtend en haalt te weinig het initiatief naar zich toe. Hierbij komt ook nog dat de meerderheid in de raad het debat mijdt. Dit is voor ons een groot nadeel.  Het trekken van de  grote lijnen en het bieden van een perspectief, wat in het verleden de grote kracht van het CDA was, komt de laatste tijd te weinig aan bod. Misschien heeft het CDA ook wel wat teveel aandacht voor incidenten en te weinig voor zaken die er werkelijk toe doen. Het CDA zou nieuwe ideeën moeten ontwikkelen, initiatieven moeten ontplooien en meer zijn dan alleen maar controleur van het college.

Er is binnen het CDA Laarbeek de laatste jaren  te weinig discussie over de te volgen koers. Als we hierin  niet snel verandering aanbrengen, gaat ons dit opbreken. Wachten op betere tijden is nog nooit het adequate recept geweest om zaken te veranderen. Zo kom je niet aan de bak!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 15 maart 2012


Meer inwoners in de stad


Van de wereldbevolking woont steeds meer in de steden. De omvang van de steden blijft groeien. Kijk maar naar China waar provinciesteden soms meer inwoners hebben dan ons Land.

Ook hier Brabant blijven de steden doorgroeien. De bevolking in de dorpen daarentegen neemt jaar in jaar uit af. Een van de drie inwoners van Brabant woont nu al in de stad. Dit blijkt uit de bevolkingscijfers van de provincie in 2011. In 15 van de 67 Brabantse gemeenten liep het inwoner aantal terug. Anno 2012 woont ruim 68 procent van de Brabantse bevolking in het stedelijk concentratiegebied.

Bovenstaande cijfers heb ik ontleend aan een artikel in het ED van 9 maart j.l. Deze cijfers verklaren ook het misnoegen waaraan Jos Boetzes in een commissievergadering van Ruimtelijk Fysiek in Helmond uiting gaf. Dorpen hielden zich volgens hem in het verleden niet altijd aan de gemaakte afspraken.” De steden zouden moeten groeien,maar in de dorpen werden toch kasten van huizen gebouwd ” Zo citeerde het ED hem op 14 maart j.l. Hierbij kreeg hij bijval van de VVD. Wethouder Stienen was wat voorzichtiger in zijn bewoordingen : “Hij zag wel verbetering ” In het preadvies had hij een passage laten opnemen die duidelijk voedsel gaf aan de bezorgdheid van Boetzes:

“ Hoewel de nieuwe Bevolkings- en woningbehoefteprognose van de provincie het moment van krimp in onze regio wat verder vooruit heeft geschoven, zijn we van mening, dat nu al gewerkt moet worden aan dit nieuwe evenwicht. De stad is gebaat bij een vitaal achterland, terwijl door het landelijke gebied te veel gedacht  wordt in termen van groei. Ook de presentatie van deze nieuwe prognose kan weer aanleiding vormen  voor gemeenten groei verder na te streven.”

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 14 maart 2012


Dementiehuizen


Het aantal mensen dat lijdt aan dementie stijgt de laatste jaren heel sterk. Het einde van deze stijging is nog lang niet in zicht. Het is een van de ziektes die de schaduwzijde zijn van de steeds hogere leeftijd die wij bereiken. De wetenschap zoekt naarstig naar medicijnen. Echter het verhoopte succes blijft uit. De gehoopte doorbraak is er nog steeds niet.

Op verschillende  plaatsen wordt gezocht naar een adequate opvang van dementen . Ook in onze regio. Heel interessant is het project van Savant waar het ED afgelopen maan dag over berichtte. Savant Wijkzorg wil , zo schreef het ED, een nieuw project starten waarbij dementerende ouderen tot op het laatst in een thuissituatie verzorgd kunnen worden. “ Daarvoor zoekt de zorginstelling partners om mee samen te werken. Dat zijn bijvoorbeeld gemeentes, huisartsen, woningbouwcorporaties en vrijwilligers. Het project 'Thuishuis dementie' wordt volgens hetzelfde concept - van initiatiefnemer Jan Ruyten - opgezet als het Thuishuis voor ouderen, dat binnenkort in de Molenstraat in Deurne geopend wordt. Het Thuishuis is een 'gewoon' huis in een gewone straat waar zes dementerende ouderen samenwonen op dezelfde manier als studenten in een studentenhuis. De begeleiding wordt door speciaal daarvoor opgeleide vrijwilligers gedaan. Het huis ligt in de wijk waar de bewoners oorspronkelijk vandaan komen en staat vlak bij de belangrijkste voorzieningen. ”

Savant levert de professionals. Zij leiden op en begeleiden de vrijwilligers totdat het Thuishuis zichzelf kan bedruipen. Daarbij wordt volgens het principe 'train de trainer' gewerkt. Wel heeft ieder thuishuis een eindverantwoordelijke in de vorm van een betaalde coördinator.

Ook iets voor Laarbeek? Ik denk het wel.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 13 maart 2012


10 jaar dualisme.


In maart 2002 is in de nieuwe raden die toen aantraden, het dualisme ingevoerd. Het duale systeem verving het monistische en zette de wethouders op afstand van de raad. Heel veel aandacht in de media ben ik voor dit jubileum niet tegengekomen. Dat zegt op zich natuurlijk al voldoende. Buiten de politiek leeft dit onderwerp in het geheel niet; binnen de politiek zelf eigenlijk ook niet. Het systeem heeft zich in de afgelopen jaren gesetteld. De praktische invulling is heel divers. Op zich is hier niets mee als men het idee heeft dat hiermee het systeem naar behoren functioneert. Dat er in verschillende gemeenten een zekere terugval naar monistische praktijken valt waar te nemen, is niet te ontkennen.

De Staatscommissie Elzinga die aan de wieg stond van d e invoering van het dualisme wilde het primaat van de raad herstellen. Oppermachtige wethouders stuurden het college en de raadmeerderheid aan. De politieke meerderheid controleerde zo zichzelf, de minderheid had weinig in de pap te brokkelen. De Staatscommissie wilde dit doorbreken door een radicale ontvlechting van de posities van de raad en het college. Alleen zo zou het politieke bedrijf weer kunnen gaan bloeien en kon de politieke controle op het bestuur worden hersteld.

De godfather van het Nederlandse dualisme, Douwe Jan Elzinga, is 10 jaar na de invoering redelijk positief gestemd. De raad heeft aan zelfbewustzijn gewonnen door de groter geworden mentale afstand ten opzichte van het college, de komst van nieuwe wettelijke instrumenten en de professionele ondersteuning door een raadsgriffie. Wel ziet Elzinga de laatste tijd de coalitiedwang weer toenemen, mede onder invloed van de moeilijke tijden waarin we nu verkeren. De dualisering is volgens hem zeker nog niet af. Volgens Elzinga zou de raad meer gebruik moeten maken van het enquêterecht. Ook zou het opdrachtgeverschap van de raad bij de rekenkamerfunctie beter geregeld moeten worden.

Hoe staat Laarbeek in het dualisme? Ik denk dat Laarbeek gekozen heeft voor een gematigde vorm. De bestaande vorm van vergaderen met commissie- en raadsvergaderingen hebben we grotendeels in tact gelaten. Een systeem met thematische vergaderingen is niet van de grond gekomen. Vanuit het CDA is daar wel voortdurend op aangedrongen, evenals als op meer debat tussen raadsfracties onderling, het inbrengen van eigen agendapunten en een wat bescheidener rol van wethouders. Echt gelukt is dit niet. In dit opzicht blijkt de Laarbeekse politiek nog steeds redelijk conservatief te zijn.

Het zelfbewustzijn van de raad wordt de laatste tijd sterk aangetast door de grote invloed van Den Haag op de gemeentelijke politiek. De raad wordt steeds meer gedegradeerd tot uitvoerder van Haags beleid. NU al wordt 80% van gemeentegeld uitgegeven aan het uitvoeren van rijkstaken. Het raadswerk is al voor 80% beheer zonder reële lokale zeggenschap. Het politieke debat in gemeenteraden gaat over onderschikte zaken en niet over de grote nieuwe welzijntaken.”De decentralisatie van rijkstaken naar de gemeente is de grootste bedreiging van de gemeentelijke democratie ” schreef Marc Chavannes afgelopen zaterdag in de NRC. Ik moet hem gelijk geven.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 12 maart 2012


Noordoostcorridor


De deelname aan de klankbordvergaderingen over de noordoostcorridor blijft onverminderd hoog. Deze klankbord is ingesteld door de provincie. Veelal tegenstanders van de weg langs het kanaal hebben zitting genomen in deze klankbordgroep. Dat is ook logisch. Groeperingen die ergens tegen zijn, zijn in het algemeen ook actiever om hun mening uit te dragen. Vandaar natuurlijk ook de diverse borden van Niksweg langs de wegen in Laarbeek. De gemeente en de provincie gedogen dit.

In de Klankbordgroep is blijkens publicaties opnieuw nut en noodzaak van de westelijke afbuiging aan de orde geweest. Dit heeft geresulteerd in een “ motie” waarin de provincie wordt verzocht om eerst de verbreding van de N279 ter hand te nemen. Daarna zouden nut en noodzaak van de aanleg van de oost-westverbinding nadrukkelijk aangetoond moeten worden.Maar dat is toch allang en breed aangetoond! Of is het  een poging om de klankbordgroep plat te leggen?

In het ED kwam de voorzitter van het Platform Aarle-Rixtel uitvoerig te spreken over deze  “motie ” Voor het artikel zelf KLIK HIER . Natuurlijk is het wel zo dat als de provincie niet snel de benodigde gelden bij elkaar heeft om deze nieuwe infrastructuur te financieren, de nieuwe bezuinigingsronde wel eens roet in het eten zou kunnen gooien. Er circuleren plaatjes met een gigantische bezuiniging van 3.140 milj op het fonds infrastructurele werken. In het Financieel Dagblad van gisteren bleek minister Schultz bereid te zijn tot bezuinigingen op infrastructuur. Zij geeft hier de voorkeur aan boven een grotere staatsschuld. Over slim bezuinigen gesproken!

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

zondag 11 maart 2012


Extranet


Raads- en commissieleden ontvangen wekelijks de Raadsinformatiebrief. De griffie zorgt hiervoor. Zo nodig verschijnt er tussentijds ook nog extra brief als de actualiteit daartoe noopt. Daarnaast hadden raadsleden tot voor kort toegang tot een klein gedeelte van intranet. Hierop stond vaak algemene informatie die ook naar de medewerkers ging. Sinds de problemen met de oude website van de gemeente is dit gedeelte niet meer toegankelijk voor raadsleden.

In de Raadsinfo stond steeds een opsomming van de ingekomen stukken en een voorstel voor afhandeling. Verder bevatte de Raadsinfo mededelingen, een overzicht van lectuur en een kalender. Een aantal keren had de Raadinfo een bijlage in de vorm van een memo, schriftelijke en mondelinge vragen, de antwoorden van het college op de schriftelijke vragen etc.

Eigenlijk was de Raadsinfo een erg hybride stuk. Er stond zowel openbare informatie als min of meer vertrouwelijke. De brief lag ook in de raadsmap op de leeskamer. Bepaalde onderdelen hadden soms betrekking op agendapunten voor de raad of commissies en waren dus- zo mocht je aannemen- openbaar. Zelfs als je prudent met de geboden informatie omging, hield je er een onbehaaglijk gevoel aan over.

Nu ligt er een voorstel de traditionele Raadsinfo te vervangen door een extranet met informatie voor raads- en commissieleden. In het voorstel wordt uitdrukkelijk gezegd dat de informatie afgeschermd is. Over de kwalificering ( openbaar, vertrouwelijk, geheim ) wordt met geen woord gesproken. Terwijl dit toch een van de problemen met de Raadsinfo was.

Uit de opsomming van de informatie die op dit extranet komt te staan blijkt dat het in wezen de informatie die nu ook in de Raadsinfo wordt opgenomen. Ook een gedeelte van de informatie die stond op het voor raadsleden toegankelijke deel van intranet komt nu op extranet. Daarnaast komt er ook een periodieke openbare raadsinfo die ook naar de pers zal worden gezonden.

Lost deze oplossing de problemen op? Ik denk van niet. Het probleem blijft zolang we stukken die openbaar zijn op een afgesloten extranet blijven.  Het merendeel van de items die genoemd worden voor plaatsing op extranet zijn openbare gegevens. Die horen m.i. dan ook niet op extranet thuis, maar op een voor iedereen toegankelijke plaats. Voor plaatsing op extranet komen slechts enkele heel beperkt onderwerpen in aanmerking. De rest hoort allemaal op de nieuwe periodieke openbare raadsinfo. Pas als deze gepubliceerd is, weten we exact welke stukken wel of niet openbaar zijn. Dit is toch te gek voor woorden.

Laten we eindelijk eens ophouden met zo panisch te doen als het gaat over het geven van informatie?

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

donderdag 8 maart 2012


WGR+ finito


Het kabinet heeft vorige week besloten definitief de stekker uit de stadsregio’s (WGR+gebieden)te trekken. Dit treft ook het SRE. De wettelijke taken die aan de stadsregio’’s waren gegeven komen per 1 januari 2013 te vervallen. De samenwerking wordt weer een vrijwillige samenwerking op basis van de wet gemeenschappelijke regelingen. We zijn weer bij af. Het kabinet wil minder overheid. In dit kader past dit besluit prima. Alleen het breekt af wat in een jarenlange inspanning is opgebouwd.

In de regio kan het spel nu weer opnieuw beginnen. Van onder af aan. Veel minder zal op regionaal gebied worden aan gepakt; veelmeer zal het subregionaal gaan gebeuren. Als ik ziet hoe moeizaam de pogingen verlopen om een vorm van intergemeentelijke samenwerking op Peelniveau tot stand te brengen, word ik hier niet vrolijk van. Samenwerking van onderop is een heel moeizaam proces en meestal tot mislukken gedoemd. Je hebt een paar vasthoudende visionairs nodig. Dan is er een kleine kans op succes.
Maar, hebben we in de regio deze visionairs?

Het huis van Thorbecke met zijn drie bestuurslagen van rijk, provincie en gemeenten is zo lek als een mandje. Toch lukt het ons land niet een blijvende staatkundige hervorming door te zetten. Iedere keer loopt elke poging hiertoe uiteindelijk op niets uit. Wat elders wel lukt, lukt hier niet. Iemand zei: “Nederland speelt vooral mens erger je niet; het buitenland schaakt.” Zo worden wij gegarandeerd steeds meer een eenling in Europa en de wereld.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

woensdag 7 maart 2012


OZB


Vorige week zijn de nieuwe woningtaxaties voor de WOZ op de deurmat gevallen. Iedereen kan zien hoe de gemeente ieders woning taxeert. Iedereen kan ook meteen zien welk gevolg dit heeft voor zijn aanslag WOZ. Afhankelijk van de getaxeerde waardedaling kan de aanslag mee of tegenvallen. De gemeente gaat uit van een gemiddelde daling van 6,9% en een tariefstijging van 3%. In individuele gevallen ( bij een grotere of minder groter waardedaling ) treden afwijkingen van dit algemeen beeld op.
Cijfers kunnen veel verhelderen, maar ook een heleboel versluieren. Begin febr. publiceerde het ED een onderzoek naar de gemeentelijke lasten van de regiogemeenten.

Dat was even schrikken. Het ED had berekend dat bij een gemiddelde WOZ-waarde van € 270.00,00 de OZB in Laarbeek steeg van € 186,00 in 2011 naar € 209,00 in 2012. Dit kwam neer op een stijging van 12,4% Hiervan was 6,6 % toe te schrijven aan de hertaxatie en 5,8 aan een verhoging. Dat was dus heel andere koek dan wat het college ons steeds had doen geloven. We gingen immers uit van een verhoging van de OZB van 3%. Daar hadden wij als raad mee ingestemd. Voor ons was dit reden om schriftelijke vragen te stellen. Immers het beeld dat de krant schetste, was totaal anders dan wat het college ons had voorgehouden.

De antwoorden van het college kwamen heel snel. Ook op het gemeentehuis was men klaarblijkelijk geschrokken. Wij hadden verwacht dat we van het college een antwoord zouden krijgen dat aansloot bij het staatje woonlasten per huishouden 2012 in de Begroting in een oogopslag dat de raad elk jaar in ontvangt. Het college doet dat niet. Het komt met een opzet die aansluit bij het raadsvoorstel van febr. inzake de vaststelling van het OZB-tarief. Wat wij van het college hadden willen horen was dat de voorstelling van het ED van de stijging van de OZB van 168 naar 209 euro klopte of niet en wat dan wel het bedrag van de heffing was voor een woning met de gemiddelde WOZ-waarde. Het college doet dat niet en weerlegt daarmee de voorstelling in de krant niet. Het enige wat het college zegt is:

” De belangrijkste reden waarom de berekening( in de krant ) afweek was dat er geen rekening is gehouden met een daling van de WOZ-waarde. ”

 Dit is een onjuiste voorstelling van zaken. De krant gaat immers uit van een waardedaling van 6.6%. De krant geeft hiermee een betere voorlichting dan het college dat de raad in het raadsvoorstel een daling van 6% voorspiegelde. Waarom noemde het college in het raadsvoorstel niet het juiste percentage?

Bij het antwoord op onze vraag 2 komt weer een andere aap uit de speekwoordelijke mouw. In het raadsvoorstel zijn de verkeerde tarieven voor 2011 vermeld. Hoe kan dit, vragen wij ons af en wanneer heeft het college dit geconstateerd?
Bij de beantwoording van vraag 4 valt ons van verbazing de broek uit:
Er wordt tussen neus en lippen meegedeeld dat

De gemiddelde waardedaling bedraagt 6,9%. De krant zat er dus met 6,6 dichterbij dan het college in het raadsvoorstel
En dat
In de geraamde opbrengst voor 2012 rekening is gehouden met nieuwe woningen met een waarde van € 30 milj. Dat hadden wij ook wel graag geweten bij de vaststelling van het tarief.

Macro zal de redenering van het college wel kloppen ( stijging van het tarief - waardedaling-opbrengst nieuwe woningen –afrondin g= 3%.) maar de burger ervaart dit natuurlijk niet zo: hij ziet dat zijn woning minder waard is geworden en dat hij er meer belasting over moet betalen. Het is net als bij het fictieve rendement in BOX 3 bij de inkomstenbelasting: dit soort foefjes wordt door de burger als zeer onrechtvaardig beschouwd en geeft de politiek een heel slecht imago.

Eigenlijk zouden wij daar niet aan mee moeten doen.

Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

dinsdag 6 maart 2012


Kindcentrum De Raagten


Heel voortvarend heeft het college het kredietvoorstel van € 2,4 milj voor de realisatie van de nieuwbouw van De Raagten aan de raad voorgelegd. Het doel is heel helder: zorgen dat de school aan het begin van het schooljaar 2013-2014 klaar is. Dit is ook de uitgesproken wens van de hele raad. Wij zullen dan ook met plezier instemmen met dit krediet.

Elke vorm van voortvarendheid heeft ook haar schaduwkanten. Dit blijkt ook al uit het preadvies. Ik geloof dat we ondertussen al drie verschillende versies onder ogen hebben gekregen. Dat is natuurlijk een beetje slordig. Het voorstel is vanwege de tijd direct naar de raad gestuurd zonder tussenkomst van de commissie. Op zich begrijpelijk, maar hier kleven toch wel enkele bezwaren aan. Ik kan het gevoel niet onderdrukken dat wij door de hele gang van zaken als raad eigenlijk niet goed weten waar we ja tegen zeggen. Sinds de presentatie van de plannen zijn wij als raad nauwelijks bijgepraat over de wijzigingen die zich hebben voorgedaan. De portefeuillehouder heeft weliswaar de commissie periodiek geïnformeerd over de voortgang. Dit was echter altijd heel summier.

In april 2007 heeft de raad het masterplan voorzieningencluster Donk vastgesteld. Op 1 februari 2011 is het voorlopig ontwerp van het integraal kindcentrum aan de commissie Maatschappelijke Ontwikkeling gepresenteerd en op 17 februari 2011 zijn de leden van de klankbordgroep hierover nog specifiek geïnformeerd. Verder is begin dit jaar nog een bijeenkomst van de klankbordgroep geweest.

De discussie over de voorzieningencluster loopt al een hele tijd. Vanaf 2005 heeft de raad gekozen voor een centrale rol van de plaatselijke gemeenschapsaccommodaties en de brede school. Ik moet constateren dat de raad sindsdien niet meer gesproken heeft over het concept. Tot mijn verbazing zag ik ineens in januari van dit jaar ineens de term kindcentrum naar boven komen drijven. Of dit nieuwe concept gevolgen heeft en welke voor de invulling van de voorzieningencluster is mij tot op heden niet duidelijk. Ik constateer alleen dat ons kader van de brede school zonder enige discussie gewijzigd is in integraal kindcentrum. Eigenlijk kan dit niet.
Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185

maandag 5 maart 2012


Minimabeleid


Laarbeek onderscheidde zich in positieve zin met haar minimabeleid. Het Laarbeekse minimabeleid was iets om trots op te zijn. Het was ruimhartig en tegelijkertijd rechtvaardig. Laarbeek carede om haar minima en liet dit niet bij woorden alleen. Binnen de mogelijkheden die wet en regelgeving boden deed Laarbeek  er al het mogelijke aan om het leven van de minima op te fleuren.

De nieuwe wetgeving van het rechts-liberale kabinet Rutte met minister Kamp en staatssecretaris de Krom als vaandeldragers beschouwt in de woorden van Rutte de staat niet langer als gelukmachine. Rutte gaat zelfs zover dat hij openlijk ontkent dat er ook in ons land armoede bestaat. Natuurlijk de armoede in Afrika is niet de Nederlandse armoede; Nederlandse armoede is natuurlijk rijkdom in Afrika. Dit neemt niet weg dat de minima het in ons land hebben het er wel degelijk moeilijk mee om de eindjes aan elkaar te knopen. Een rijk land als Nederland laat de minima niet in de kou staan. Laarbeek had dat goed begrepen en dat tot uiting gebracht in haar minimabeleid. Terecht complimenteerde de voorzitter van de cliëntenraad de gemeente hiermee toen hij gebruik maakte van het spreekrecht in de commissievergadering van maatschappelijke ontwikkeling.

Maar de tijden zijn veranderd. Het kabinet heeft de mogelijkheden voor een gemeentelijk minimabeleid verder ingekort. De nieuwe sunamie aan wetgeving op sociaal terrein van dit kabinet beperkt de mogelijkheden van gemeenten voor een eigen invulling. Dit is een feit, waar we niet onderuit kunnen.

De voorzitter van de cliëntenraad sprak in de commissie MO. Hij deed dat heel in een afgewogen betoog. Hij begon met het uitdelen van complimenten: In het collegeakkoord komt de coalitie op voor de minima; de raad heeft op 10 Nov 2011 zelfs raadsbreed een motie aangenomen met dezelfde strekking. De wethouder zal straks wel aanvoeren dat coalitie en raad uitspraken de minima zoveel mogelijk te ontzien en dat niemand tot het onmogelijke is gehouden. Dat is natuurlijk zo, maar de tekst van het coalitieakkoord en de motie gaven de minina terecht de indruk dat er aan het minimabeleid zo weinig als mogelijk was getornd zou worden. De voorzitter van de cliëntenraad wees dan ook heel vakkundig en doelgericht de commissie op de positieve verwachtingen die de raad hiermee bij de minina had gewekt. In zijn brief van 20 febr. herhaalt hij dat.
Mijn indruk was dat de commissie te weinig deed met de opmerkingen van de cliëntenraad. Ik vond het vreemd dat zij zich door zijn woorden niet aangesproken voelden. Immers als A zegt met een passage in het coalitieakkoord en met een motie, moet je ook B zeggen. Rovers was in zijn betoog en in zijn brief heel reëel: de handen van de raad zijn door de regelgeving gebonden. Er is niet veel beleidsruimte voor de raad overgebleven, maar de beleidsruimte die overgebleven is moet je dan ook gebruiken. Zo houdt Rovers in de commissie en zijn brief de raad voor.

Wethouder Briels, onlangs nog onderscheiden met de titel de meest invloedrijke wethouder op het terrein van de publieke gezondheid, gaat op het terrein van de sociale wetgeving en het minimabeleid veel behoedzamer te werk. Op dit terrein legt hij een grote mate van voorzichtigheid en terughoudendheid aan de dag. Was hij op dit terrein ook maar zo ondernemend en initiatiefrijk als op het terrein van de gezondheidsrace! Dit heeft geresulteerd in een beleidsnotitie Herijking Minimabeleid, die beleidsarm genoemd moet worden. Het college heeft geen maximaal gebruik had gemaakt van de mogelijkheden die de regelgeving biedt. Uit angst voor financiële risico’s is er gekozen voor een beleidsarme invoering, ook daar waar meer mogelijkheden aanwezig zijn.Dit is met name het geval bij de langdurigheidstoeslag en de kwijtscheldingsregeling gemeentelijke belastingen.

Er zijn heel wat colleges in het land die worstelen met de bezuinigingen op het minimabeleid en die allerlei mogelijkheden overwegen om binnen het raam van de wetgeving de minima te ontzien. Heel duidelijk voorbeeld van een dergelijke gemeente is de gemeente Utrecht. Binnenlands Bestuur wijdde er medio febr. aandacht aan.
 In dit kader viel mij een artikel in het ED van 17 febr. op met de titel ”Stichting Leergeld kan nu veel meer kinderen helpen. ”Hierin lees ik:
“ Volgens B en W ( van Gemert-Bakel ) kan de Stichting Leergeld dat geld effectiever besteden, omdat die dichter op de doelgroep zit. Bovendien is de gemeente dan van een zorg verlost. Om te kijken of een gezin recht heeft op ondersteuning, wordt het inkomen getoetst. Bij de gemeente gold het criterium: 110 procent van het minimum inkomen, bij de Stichting Leergeld is dat 120 procent. De groep die mag aankloppen, is dus iets groter geworden.” 

Vooropgesteld dat deze berichtgeving juist is, betekent dit dat in het minimabeleid het mogelijk is via een privatisering de harde voorwaarde van max. 110 % te omzeilen. Ik heb begrepen dat de gemeente Gemert-Bakel, onze partner in samenwerking, ook ander onderdelen uit het minimabeleid doorgeschoven heeft naar de Stichting Leergeld. Ik zou er niet onwelwillend tegenoverstaan om dit ook in Laarbeek te doen, als hiermee de knellende banden van het minimabeleid een beetje opgerekt kunnen worden.

Wat mij in de nota bevreemdt, is het nagenoeg ontbreken van het woord arbeid in de notitie. De nieuwe wetgeving is sterk gericht op het bereiken van een grotere deelname aan het arbeidsproces. In de aanscherping van de wet werk en bijstand en de nieuwe wet werken naar vermogen die eraan zit te komen zijn dit de leidende principes. In de notitie Herijking Minimabeleid is hier nauwelijks aandacht voor. Het lijkt er op alsof het college zich hierbij neergelegd heeft en de afwezigheid van arbeid in deze gevallen als iets onomkeerbaar heeft geaccepteerd. Het bevreemdt mij. Ook bij het minimabeleid zal de focus gericht moeten zijn op het deelnemen aan het arbeidsproces en het Maatschappelijk leven. Er zullen altijd gevallen zijn waar dit niet meer kan; in heel veel gevallen is er nog wel iets mogelijk. Praten over onbemiddelbaren lijkt dan ook veel op capituleren. De optie op werk zouden we altijd open moeten houden en zou dan ook een plaats in deze notitie moeten hebben.

Door de focus meer te leggen op werk kunnen we het minimabeleid een belangrijke wending geven. Werk is de beste manier om armoede te voorkomen of om eruit te geraken. Vanuit dit uitgangspunt zou de gemeente nieuw beleid moeten maken dat erop gericht is dat het loont om (weer) aan het werk te gaan. Laarbeekers die niet kunnen werken, of niet meer hoeven –zoals chronisch zieken, gehandicapten en senioren met een laag inkomen– kunnen blijven rekenen op financiële steun van de gemeente.

In het nieuwe minimabeleid heeft werk de eerste prioriteit. Het beleid is activerend. Dat wil zeggen dat we mensen die kúnnen werken, stimuleren om aan het werk te gaan, zodat zij hun uitkeringsafhankelijkheid inwisselen voor financiële zelfstandigheid. Dat zou het uitgangspunt moeten zijn.


Voor reactie mail naar wphvanosch@onsbrabantnet.nl of bel 0653627185